Kakor till kungen

kakor_kungen_4087

Idag kommer Kung Carl XVI Gustaf till Falkenberg med anledning av att Hertingforsen i centrala Falkenberg ska invigas. Det är ett fantastiskt projekt där man arbetat för att återskapa den naturliga forsen för att vandrande fiskar som lax, havsöring, ål och nejonöga ska kunna göra sin resa från å till hav.

Falkenberg Strandbad har komponerat lunchmenyn där halländska delikatesser står på faten. Bland annat det danska rågbrödet och halländska lantbrödet från Solhaga. Och så fick jag dessutom det hedersamma uppdraget att baka kakor till kaffet (som givetvis kommer nyrostat direkt från Slöinge Kafferosteri).

När jag som bäst stod mitt i alla kakdegarna igår eftermiddag kom en av våra kära stamkunder in och meddelade en något nedslående nyhet. Kungen äter inte kakor. Detta hade hon hört på omvägar från mycket säkra källor. Jag blev bedrövad i ungefär en sekund, sedan började jag dagdrömma om hur kungen fick smaka ett kolasnitt med ingefära och utbrast ”VEM har bakat dessa kakor?”, varpå han åkte raka vägen hit för att lägga in en stående beställning till hovet i Stockholm. Och så gick vi omkring en stund i trädgården och pratade lite avslappnat om ditt och datt. Han tyckte verkligen att kombinationen murgröna och allium var alldeles förtjusande.

Jaja, om inte annat finns det säkert finns andra som vill ha. Ralf från Gudmundsgården, till exempel som ska få prata med kungen i några minuter om oss matentreprenörer i trakten.

Varsågoda – här har ni mina kungliga kakor. Och nej, detta inlägg innehåller inga aprilskämt, jag lovar. Varken i texten ovanför eller i recepten.

Kungliga kolasnitt
Detta är en av mina absoluta favoritsmåkakor, med rivig smak av ingefära.
200 g smör, rumsvarmt
200 g strösocker
40 g ljus sirap
300 g vetemjöl
12 g bikarbonat
10 g vaniljsocker
10 g malen ingefära

Blanda smör, socker och sirap. Blanda ihop de torra ingredienserna och häll i. Rulla till smala längder, lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till lite lätt. Baka i 190°C i cirka 10 minuter beroende på storlek, kakorna ska få lite färg men inte för mycket. Man vill nämligen gärna att de behåller något av segheten. Skär upp i bitar direkt när du tar ut plåten ur ugnen.

Royal Chocolate Chip
Vår populära cookie, i lite mindre version med extra fin choklad i.

100 g smör
70 g socker
70 g farinsocker
1 ägg
150 g mjöl
2 g bikarbonat
2 g salt
100 g mörk choklad i bitar
100 g vit choklad i bitar

Blanda rumsvarmt smör, socker och farinsocker till en jämn massa. Tillsätt sedan ägget. Blanda de torra ingredienserna och häll i. Tillsätt chokladen allra sist. Rulla till längder och låt gärna ligga i kylen en stund innan du skär upp dem. Tänk på att kakorna flyter ut ganska mycket, så lägg dem med ordentligt avstånd på en plåt med bakplåtspapper.
Baka i 190° tills de börjar mörkna längst ut i kanterna, 5-10 minuter beroende på storlek.

Drottningens juveler
En fin liten kaka med min alldeles egen drottningsylt med tahitivanilj.

200 g vetemjöl
150 g smör
40 g florsocker
10 g vaniljsocker

Blanda allting till en jämn massa, inte för länge. Rulla till längder och skär i skivor. Gör en liten fördjupning i varje bit och fyll den med drottningsylt. Baka i 190°C i cirka 10 minuter eller till lätt gyllene färg.

Drottningsylt
1000 g blandade bär (jordgubbar, hallon och blåbär)
600 g socker
300 g muscovadosocker
saften av 1 citron
1/2 vaniljstång (Tahitivanilj)

Skrapa ur fröna ur vaniljstången, och blanda med övriga ingredienser i en gryta. Låt även skalet till vaniljstången koka med. Koka upp, skumma och pensla kanterna med kallt vatten medan sylten kokar. När sylten är cirka 105 grader är den klar.

2 reaktioner på ”Kakor till kungen

  1. Va!? Hur kan man inte tycka om kakor? Konstig kung tycker jag…

    Jag får en trevlig liten bild i huvudet av dig och The Royal family i din trädgård. Kanske att de även följer med in och knådar lite surdeg.

    Kram kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s