När vi köpte Solhaga 2008 var det vårt sommarhus. En tillflyktsort med skavanker, ett hus och en trädgård som ingen riktigt orkat med att sköta om på ganska många år. Men så kom vi och orkade ikapp. Kärleken till det här stället blev bara större och större. Jag kommer ihåg en tidig måndagsmorgon då vi skulle ta oss tillbaka till Göteborg efter en långhelg. Jag stod och bara stirrade på äpplträden i höstdimman och önskade att jag aldrig skulle behöva åka till kontoret på Vallgatan mer.
När vi så bestämde oss för att flytta ner 2010 var vi medvetna om att vi skulle bli hemmablinda i paradiset. Visst har det blivit så till ganska stor del. Ibland måste jag så långt härifrån som det bara går och överdosera på raka motsatsen. Till en stad som Berlin till exempel. Här är några saker som man absolut inte kan göra i Slöinge.
Åka tunnelbana.
Beställa roomservice när man känner sig ynklig och väldigt förkyld (jag blev naturligvis dundersjuk så snart vi landade, typiskt)
Ignorera förkylningen och gå på museum för modern konst och arkitektur.
Utforska mänsklighetens mörka sida på Judiska museet.
Spana in andra bagerier och göra sig lustig över deras namn.
Dricka Paulaner. Här på Restaurant Hackescher Hof.
Äta gudomlig vietnamesisk mat på Mounsieur Vuong, Alte Schönhauser Straße 46.
Äta sjurätters frukost. Eller vänta nu…
… just det kan man ju faktiskt visst göra i Slöinge! Ingenstans i hela Berlin hittade jag en croissant som var kavlad med riktigt smör, som dem vi gör på Solhaga.
Här är veckans helgbröd, som bakades medan jag var borta. Det blev en fin liten eftermiddagsmacka när vi kom hem på söndagen.
Cheddar & soltorkade tomater
Dag 1 – Poolish (fördeg), ca 15 timmar innan baket
200 g vatten
200 g vetemjöl special
2 g jäst
Blanda ihop med en visp, täck bunken med plast och låt stå i rumstemperatur i ca 15 timmar. Fördegen är klar när den dubblat sin storlek och börjat sjunka lite på mitten.
Dag 2 – bortgörning
400 g vatten
120 g vetesurdeg
10 g jäst
680 g vetemjöl
200 g durumvete
20 g salt
30 g olivolja eller oljan från de soltorkade tomaterna
80 g cheddarost i tärningar
40 g soltorkade tomater, strimlade
Blanda fördegen med vetemjöl, vatten och jäst i en degblandare på låg hastighet i cirka 10 minuter, eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och kör på högre hastighet i 3–5 minuter. Tillsätt ost och tomater allra sist på låg hastighet.
Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda. Låt den vila i cirka 60 minuter, vik sedan in mot mitten, en gång från varje håll. Låt vila i ytterligare 60 minuter eller tills den är färdigjäst.
Dela degen i två eller tre bitar. Forma till limpor som du spetsar till i ändarna och lägger med skarven uppåt på en bricka som du mjölar med vetemjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.
Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör ett vinklat snitt på längden (instruktion här) och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i ca 30 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.
Hej Sara!
Brukar ju vara så..borta bra men hemma bäst :)Skönt att komma bort och få lyxa till det lite ibland ;)
Har ni öppet under helgen…åker neröver…och kanske kikar in…
Hälsar Gizze iVärmland
Nu såg jag att ni har Öppet!!! / Gizze
Vad kul att du kommer förbi, Gizze! Fråga efter mig så får vi säga hej!
Hej Sara!
I fredags fick jag då äntligen uppleva Solhaga!
Så mysigt och vi hade tur med vädret där vi satt ute:)
Kaffet smakade bra och er Croissant så mumsig!
Såg allt Ante sitta därbakom, dig såg jag inte alls..
Självklart kommer vi åter, då ska jag försöka säga hej till dig- Ni har ett toppenställe, och jag är grymt imponerad :)
Glad också att jag faktiskt fick mailsvar sen på fredag kväll, så vi fick platser på Prostenspizza- En toppenhelg helt enkelt! Skrea Strand levererar…..Hela Falkenberg!
Hälsar Gizze
Men..NU fick jag se kommentaren din…. :( Den har inte synts tidigare när jag varit inne och kollat…Då skulle jag ju ha sagt Hej :) Men vi kommer som sagt åter!
Solig hälsning från Värmland! / Gizze