Nu kommer kvällen

natmad_4065

Min mormor Hanna ska dö. Jag, mamma och mina syskon är i Danmark och turas om att hålla hennes hand medan hon andas tungt. Ibland är hon så tyst att tickandet från klockan på väggen tar över. Det är tiden som går och som kommer att ta henne ifrån oss. Personalen på hemmet tror att det kan bli när som helst, men å andra sidan känner de inte mormor. Hon är seg, och har piggnat till betydligt sedan vi kom. Hon kan inte prata men hon ler med hela ansiktet när hon öppnar ögonen och ser att vi är där.

Att en människa får somna in efter åttioåtta lyckliga år är väl egentligen precis som det ska vara. Men med mormor försvinner vårt hem i Danmark. Sagolandet, frizonen, rötterna och tryggheten. Känslan av att släppa allt och sätta sig i bilen, ringa mormor från färjan så att hon vet precis när vi kommer. Bordet är redan dukat, och så fort vi burit in väskorna i hallen blir det natmad. Alltid med rågbröd, knäcke, ostar, god salami, Hof och Aalborg. Vi sitter länge och pratar medan barnen rotar fram leksakslådorna som står under den stora svarta flygeln.

De senaste åren har det inte blivit så ofta som jag hade önskat. Så igår packade jag ner bröd, smör, ost, salami från Gudmundsgården, Carlslund äppelmust, skärbräda, osthyvel, riktiga snapsglas och levande ljus. Öl och snaps köpte vi på färjan. Det är väl klart att vi ska ha det hyggeligt vid dödsbädden. Och det har vi verkligen. Efter omständigheterna så bra som det kan bli.

Tre sorters bröd tycker jag att det ska vara till en natmad – danskt rågbröd, knäckebröd och så något lite ljusare. I det här fallet fyra frön, som är en av mina favoriter till salamin.

Fyra frön
500 g vatten
125 g vetesurdeg
10 g jäst
675 g ekologiskt vetemjöl
75 g grahamsmjöl
75 g grovt rågmjöl
25 g sesamfrö
25 g solrosfrö
25 g pumpafrö
25 g vallmofrö

Blanda allt utom salt och frön i cirka 10 minuter i degblandare på låg hastighet. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter.Blanda in fröna sist på låg hastighet ett par minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i tre bitar om cirka 700 gram. Forma till en limpa och lägg med skarven uppåt på en bricka som du mjölar med vetemjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta några snitt på snedden och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i cirka 30 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

mormor_9693

Mormor och jag, 2011.

 

8 reaktioner på ”Nu kommer kvällen

  1. Åh, söta mormor!

    Min mormor blir 96 år i år och jag fasar för tiden du befinner dig i nu. Jag förstår att det kan bli när som, men vill inte. VILL INTE!

    Stora kramar Malin

  2. Åh Sara, så snabbt det gick känns det som. Vet precis vad du går igenom och minns som igår när vi satt bredvid mormor på palitativa hemmet och höll hennes hand. Väntade på vargtimman som tillsammans med den där förbannade hjärntumören skulle ta henne ifrån oss. Hon fick en påsksnaps några dagar innan och hade ett gott slut med sina nära runtomkring. För det ska man bara ha. Ett gott slut. Massa kramar, tänker på er!

  3. Sara! DU är inte bara en superduktig bagare, du är en underbart fin människa- Det hör jag på dina ord och ditt sätt att förklara din mormor!
    Tänker på dig! Kram Gizze

  4. Hej! Jag googlade recept på Ciabatta och fann ditt, så här ska bakas. Hamnade sedan på detta inlägg, om mormorn din, och känner bara fin värme i hjärtat över att ni får dela den sista stunden (i livet) med mormor, på det sättet du beskriver. Omtanke! //Tove.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s