Vilken fantastisk påsk det blev. Solhaga var sitt allra finaste, med blommande trädgård och nyklippt gräs, välfyllda hyllor med bröd, praliner, desserter och tårtor. Och så alla dessa kära återseenden med sommargäster som kommit ner för att fira påsk.
Här har ni påskbrödet – en levain med stora bitar Västerbottensost och valnötter. En favoritkombination!
Dag 1
Mata vetesurdeg
Dag 2 – Levain
200 g vatten
60 g vetesurdeg
360 g vetemjöl
Blanda i maskin cirka 5 minuter på låg hastighet. Låt jäsa upp ie nlätt inoljad plastlåda, det bör ta 4–6 timmar. Du har nu en levain du kan baka med direkt, eller sätta in i kylen för bak nästa dag.
Dag 3
500 g vatten
650 g vetemjöl
125 g grovt rågmjöl
625 g levain från gårdagen
25 g salt
150 g valnötter
150 g västerbottenost i tärningar (ca 15 x 15 mm)
Blanda levain, vatten och vetemjöl på låg hastighet i cirka 8 minuter. Om du är osäker på levainens jäskraft, tillsätt några gram jäst. Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter. Allra sist blandar du i ost och valnötter på låg hastighet i ett par minuter.
Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 90 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i tre bitar. Forma till limpor som du spetsar till i ändarna och lägger med skarven uppåt på en bricka som du mjölar med vetemjöl eller grahamsmjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.
Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör några snitt på snedden och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.
Vi åkte iväg och hämtade alla våra utemöbler, för det var många som ville fika i det fantastiska sommarvädret. Och jag som haft en ganska intensiv period på jobbet blev äntligen ledig på påskafton och kunde göra dem sällskap.
Trädgården på Solhaga är något av det bästa som har hänt mig. Flera gånger per dag går jag och Ante ett varv runt huset för att se vad som nu har börjat blomma. Här är vår Magnolia Golden Star som har vecklat ut sina ljust gula blommor för allra första gången.
Framför bageriet blommar tulpanen Sweet Love.
Tulipa Albion Star vid verandan, i fin kontrast till det mörkröda i späda pioner och alunrot.
Olvonbuskarna.
Mamma och mina syskon kom med sina familjer för att fira påsk. Här är alla kusinerna på klätterträdet nere vid ån. Lo, Laura, Max, Charlie, Eben och Myra.
Jättebrevlig blogg/hemsida du har..
Kollat igenom flera av dina brödrecept och har en fråga angående levainen bl.a i receptet ovan Levain med valnötter och västerbottenost.
När du gjort levainen kan man antingen använda den direkt eller sätta in i kylen för bak nästa dag, verkar som du gör enligt det senaste. Blir det någon skillnad, fördelar/nackdelar att använda den direkt eller att sätta in den i kylen och använda den nästa dag. Använder man levainen direkt så har den en viss temperatur då den stått i rumstemperatur, använder man levainen nästa dag och den har stått i kylen så har den en annan temperatur. spelar levainens temperatur någon roll?