Äppelbröd med rostade hasselnötter

appelbrod_4509

De tre senaste veckorna har jag haft min första riktiga semester på fyra år och det har varit så härligt att jag nästan inte kan beskriva det. Jag har mest varit hemma och gjort precis bara som jag själv vill. En och annan dag har jag fått hoppa in i bageriet, men det ingår liksom i semesterkonceptet för egenföretagare. Helt ledig blir man aldrig. Och resten av tiden har jag inte direkt legat på latsidan, utan fokuserat stenhårt på det här med att bli FÄRDIG. Med bygget, med trädgården, med flytten från Göteborg till Slöinge.

Jag har legat på knä i trädgården, rensat ogräs och funderat på om jag kanske bara borde ge upp och erkänna för mig själv att alltihop är ett ekorrhjul. Jag vet inte om jag lurar mig själv som tror att det dag ska råda total ordning i tillvaron. Kanske kommer jag att krascha precis som så många andra ”starka” och kreativa medsystrar omkring mig? Det sägs ju att den som är på väg in i väggen inte förstår det själv.

Men jag tror mig ha hittat en bra taktik, och den består i ordet NEJ. I höst blir det bara några enstaka bakkurser på Solhaga. Inga marknader, inga föreläsningar, inga nätverksträffar, inga intervjuer. Jag vill inte prata mer om mig själv, bara vara hemma, jobba i bageriet lagom mycket och ha ledig tid utan en massa krav. Det enda jag vill göra mer är blogga, så den saken behöver ni inte oroa er för.

Och nu tycker jag mig verkligen se botten på flyttkartongerna. Stora lass är ivägkörda till tippen och det börjar bli ordning på torpet, både inomhus och inombords. Allting bara rasslar på plats efter fem år där det ena stora projektet avlöst det andra och vi har levt i en enda stor tillfällig lösning.

prostens_lisa_marcus_1623

Medan jag har gått omkring i gummistövlar och filosoferat har vardagen rullat på i bageriet, numera med vår nya medarbetare Marcus Nordgren. Han har synts tidigare här på bloggen, fast då som pizzamästare på Prostens Pizza som han driver tillsammans med sin fru Lisa Lemke. Framöver ska han varva helgöppet på Prostens med jobb på Solhaga. Det är så otroligt kul att ha en så duktig kock i bageriet, det kommer att hända massor framöver tack vare alla idéer och erfarenheter som han har med sig till bakbordet.

applen_4486

Själv har jag som sagt inte behövt göra så mycket mer än att plocka äpplen i trädgården. Antes ihärdiga beskärande och min noggranna gallring tidigare i sommar har gjort underverk, vi har aldrig haft så stora och fina äpplen som nu.

cider_calvados_4487

Precis som tidigare år har vi bakat det här underbara brödet med torr cider och calvados, receptet har ni i det här inlägget.

appelbrod_4505

Och den här helgen presenterar vi ett nytt äpplebröd, med stora bitar äpple och rostade hasselnötter.

Äppelbröd med rostade hasselnötter

500 g vatten
700 g vetemjöl
225 g grahamsmjöl
175 g rågsurdeg
30 g smör
10 g jäst
20 g salt
250 g äpplen i stora bitar
100 g hasselnötter

Rosta hasselnötterna på 200°C i långpanna i cirka 10 minuter. Gnugga bort skalen med en kökshandduk.

Kärna ur äpplena och skär dem i bitar, behåll skalet. Lägg dem i kallt vatten så blir de inte missfärgade i väntan på att komma ner i degen.

Blanda allt utom salt, hasselnötter och äpplen på låg hastighet i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och arbeta lite snabbare i ytterligare 5 minuter. Tillsätt äpplen och hasselnötter allra sist, blanda försiktigt in i degen så att de inte mosas sönder.

Låt degen vila i ett par timmar, vik ihop en gång under tiden. Dela degen i tre bitar, rundriv och lägg med skarven neråt på en bricka mjölad med vetemjöl. Låt dem jäsa färdigt i rumstemperatur 2–4 timmar eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 280°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Lägg en tunn äppelskiva i mitten av varje bröd. Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30-35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

2 reaktioner på ”Äppelbröd med rostade hasselnötter

  1. Hej Sara!
    Det står 225g rågsurdeg men också 175 g rågsurdeg. Ska något av dem vara rågmjöl istället? Jag brukar baka ditt äppelbröd med rostade havregryn. En favorit! Vänligen Frida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s