Öl & ostronskivling

ostronskivling_4624

Den här veckans helgbröd blev ett samarbete med Fungigården, som odlar ekologisk och KRAV-märkt ostronskivling. Det blev ett riktigt fint och mustigt höstbröd med lite sötma från öl och svart malt.

inkram

 

Inkråmet.

 

ostronskivling_macka_4612

Lägg på en fin viltsalami från Ulvereds Hjorthägn eller Gudmundsgården så har du hela höstkänslan i en och samma tugga.

Börja med att göra svampröran:
175 g ostronskivling
25 g smör
lite hackad persilja
9 g salt
Stek svampen i smör, tillsätt salt och persilja. Låt svalna.

Grunddeg
250 g vatten
250 g mörkt öl, vi tog Falcon Bayerskt
850 g vetemjöl
150 g vetesurdeg
25 g svart malt (ta mörk sirap om du inte har)
10 g jäst
20 g salt

Blanda allt utom svampröran på låg hastighet i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och arbeta lite snabbare i ytterligare 5 minuter. Tillsätt svampen allra sist, blanda försiktigt in i degen på låg hastighet så kort tid som möjligt.

Låt degen vila i ett par timmar, vik ihop en gång under tiden. Dela degen i två bitar, rundriv och lägg med skarven neråt på en bricka mjölad med vetemjöl. Låt dem jäsa färdigt i rumstemperatur 2–4 timmar eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 280°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i cirka 30 minuter, eller till fin färg och skorpa.

ostronskivling_kartong

Fungigården ligger i Harplinge inte så långt härifrån, och där odlas KRAV-godkänd ostronskivling utan tillsatser eller bekämpningsmedel. Den säljs i hela Sverige, så fråga i din butik så finns den förhoppningsvis att få tag på.

ostronskivling_odling

Så här ser odlingen ut. Halm, hö och vatten blandas och pastöriseras. Sedan packas den i balar, där man tillsätter spannmålskärnor med odlat ostronskivlingsmycel. Därefter börjar den komplicerade mikrobiologiska process som gör att mycelet kommer att växa till färdig ostronskivling. Man gör små hål på balarna, där ostronskivlingen kan växa ut.

ostronskivling_klar

Efter tolv dagar är svampen klar för skörd. Faktum är att svamparnas näringsinnehåll är lika bra eller bättre än hos grönsaker. De innehåller massor av proteiner, mineraler och spårämnen. I österländsk medicin har svampen alltid varit en viktig ingrediens, och på senare år har även forskare i västvärlden börjat titta närmare på hälsoeffekterna. Bland annat har man kommit fram till att svamp kan stärka immunförsvaret och sänka kolesterolhalten i blodet. Framför allt är det ju så fantastiskt gott.

yoga

Och apropå österländska hälsometoder, så har vi som jobbar på Solhaga börjat med yoga varje måndag kväll. Som en kontrast till den stressiga tillvaro med tunga lyft som är vår vardag, får vi nu stretcha ut under ledning av Ulrika Torgnysdotter som är instruktör i Rikini YogaDen här formen är inspirerad av Hathayoga, YinYoga och KundaliniYoga. Här sitter Marcus, jag, Tilda och Linnea och väntar på att klassen ska börja.

Hon har anpassat programmet särskilt efter oss som står, går och lyfter dagarna i ända. Mycket går ut på att stärka och stretcha de delar av våra kroppar som utsätts för hög belastning, på ett sätt som går på djupet ända ner i bindväv och ligament. Hittills har vi yogat två gånger och konstaterat att vi är fruktansvärt stela och oviga! Men vi är alla väldigt peppade inför att fortsätta hela hösten och se hur vi kommer att utvecklas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s