Höstbrödet med rödbetor från Ugglarps Grönt har blivit tradition. I år blev det med rågsurdeg och valnötter.
500 g vatten
100 g rågsurdeg
10 g jäst
750 g vetemjöl
100 g dinkelsikt
100 g valnötter
250 g rödbetor, rostade
Rosta rödbetorna med skalet på i långpanna på bädd av grovt salt i ugnen på 225° i cirka 20-30 minuter, eller tills de är nästan mjuka. När de har svalnat kan du skala dem och dela i bitar på cirka 1 x 1 cm.
Blanda allt utom rödbetor och salt på låg hastighet i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och arbeta lite snabbare i ytterligare 5 minuter. Tillsätt rödbetorna allra sist.
Låt degen vila i ett par timmar, vik ihop en gång under tiden.
Sicken ovanligt snygg deg, va? Dela i två bitar, rundriv och lägg med skarven neråt på en bricka mjölad med vetemjöl. Låt dem jäsa färdigt i rumstemperatur 2–4 timmar eller i kyl över natten.
Värm ugnen till 280°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i cirka 30 minuter, eller till fin färg och skorpa.
Inkråmet. Det här blir fint till kvällens ostbricka med en god camenbert på. Trevlig helg på er alla!
Hej! Hittade till ert underbara bageri i somras på semestern. Frukt och nötbrödet var ngt utöver det vanliga!! Men det receptet är hemligt,va?
Hej Anette, det är inte hemligt! Här har du det, varsågod! :) https://sarabakar.se/blog/2011/04/23/frukt_ostar/