Valnöt & rostade rödbetor

rodbetvalnot_4659

Höstbrödet med rödbetor från Ugglarps Grönt har blivit tradition. I år blev det med rågsurdeg och valnötter.

500 g vatten
100 g rågsurdeg
10 g jäst
750 g vetemjöl
100 g dinkelsikt
100 g valnötter
250 g rödbetor, rostade

Rosta rödbetorna med skalet på i långpanna på bädd av grovt salt i ugnen på 225° i cirka 20-30 minuter, eller tills de är nästan mjuka. När de har svalnat kan du skala dem och dela i bitar på cirka 1 x 1 cm.

Blanda allt utom rödbetor och salt på låg hastighet i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och arbeta lite snabbare i ytterligare 5 minuter. Tillsätt rödbetorna allra sist.

Låt degen vila i ett par timmar, vik ihop en gång under tiden.

rodbetsdeg

Sicken ovanligt snygg deg, va? Dela i två bitar, rundriv och lägg med skarven neråt på en bricka mjölad med vetemjöl. Låt dem jäsa färdigt i rumstemperatur 2–4 timmar eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 280°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i cirka 30 minuter, eller till fin färg och skorpa.

rodbetvalnot_4660

Inkråmet. Det här blir fint till kvällens ostbricka med en god camenbert på. Trevlig helg på er alla!

2 reaktioner på ”Valnöt & rostade rödbetor

  1. Hej! Hittade till ert underbara bageri i somras på semestern. Frukt och nötbrödet var ngt utöver det vanliga!! Men det receptet är hemligt,va?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s