Det är en fin höst vi har, med högvis av stora fina äpplen som bara rasar ner från träden. Här har ni äppelkakan som blivit en av höstens bästa fikafavoriter på Solhaga. Serveras med en vaniljsås som är så god att man nästan bara vill dricka den separat. Den gör vi snabbt och lätt genom att blanda en halvliter lättvispad grädde med ett par matskedar av vår egen vaniljkräm (recept här).
Mördeg
100 g socker
200 g smör
300 g vetemjöl
30 g ägg
Kör ihop ingredienserna snabbt i en matberedare eller för hand. Plasta in och lägg i kylen minst ett par timmar, helst över natten.
Kavla ut och fodra en lätt oljad pajform, 22 cm i diameter. Nagga botten och ställ i kylen i ca en halvtimme.
Fyllning
70 g strösocker
70 g mörkt muscovadosocker
200 g vetemjöl
8 g bakpulver
50 g smör
2 g kanel
Blanda ihop i en matberedare. Tillsätt sedan:
80 g grädde
80 g mjölk
1 ägg
Blanda ihop till en jämn smet och tillsätt slutligen
400 g fasta syrliga äpplen, skalade i tärningar
Häll smeten i pajskalet. Dekorera med tunna äppelklyftor och flagad mandel. Grädda i 200° tills den är klar, cirka 40 minuter, men det kan ta upp till en timme. Sätt i så fall aluminiumfolie över den sista kvarten så att kakan inte blir för mörk.
Karin har har varit ute och plockat, nu ska det skalas.
Vilken diameter på formen använder ni?