Högt och lågt i Paris

katakomberna_5442

Det var Max som tyckte att vi skulle åka till Paris. Han ville åka upp i Eiffeltornet, och så hade han hört talas om katakomberna. Högt och lågt i Paris fick helt enkelt bli hans 12-årspresent. Dessutom tog vi med oss min mamma, som aldrig har varit i Paris. Här är våra tio mest minnesvärda upplevelser utan inbördes ordning på vår allra första storstadssemester tillsammans med barnen.

katakomberna_5497

1. Vi börjar lågt, i katakomberna, vilket kan passa fint så här i halloween-tider. Paris kyrkogårdar blev så överfulla på 1700-talet att kroppar fick flyttas till ett gammalt stenbrott i utkanten av staden. Här nere ligger sex miljoner skelett, staplade i de mest otroliga formationer. Vi fick stå i kö i tre timmar för att komma ner, men det var det värt. De släpper bara ner några stycken i taget, så det kändes bitvis som att vi var helt ensamma därnere, med alla dessa människor.

katakomberna_5525

Här är jag tillsammans med några av dem som föll offer under franska revolutionens år 1789. Det här kanske kan låta konstigt, men jag klarar inte riktigt av att se skeletten som inredning. Det här är människor som sedan länge är bortglömda, men förtjänar vår respekt. Så av alla sex miljoner väljer jag ut några att tänka på lite extra. Vem var du? Var du man, kvinna, pojke eller flicka? Vad hände under din sista dag i livet?

eiffeltornet_5566

2. Eiffeltornet, vilken kliché. Det har man ju sett på bild, hur kul kan det vara? Ja, så tänkte jag innan, när vi satt där hemma i Slöinge och förbokade våra biljetter för att slippa köa på plats. Det enda vi kunde få var hissen till våning 2 fredag kväll 21.30. Men vi slog till, och det visade sig vara en höjdare på alla sätt.

lescocottes_5559

3. Restaurang Les Cocottes de Christian Constant på 135 Rue Saint-Dominique i närheten av Eiffeltornet. Här åt vi middag. Man kan inte beställa bord, så man får antingen komma tidigt eller vara beredd på att vänta en stund.

lescocottes_5552

Vi hade tur och fick direkt plats vid baren. Vår bästa matupplevelse på resan, till hyfsat pris och i opretentiös miljö.

lescocottes_5555

Jag fick helstekt duva med charlottenlök och något slags överjordisk potatiskaka. Halleluja!

patrickroger_5644

4. Chokladkonstnär Patrick Roger på 3 place de la Madeleine. Helt sanslöst.

patrickroger_5641

I butiken ligger pralinerna uppradade som vore de juveler. Dyrbart är det också.

patrickroger_5645

I skyltfönstret gapar ett mäktigt kattdjur av choklad.

boulangerie28_5585

5. Vårt kvartersbageri Au Levain du Marais på 28 Boulevard Beaumarchais – ett av de fina tips jag fick av min bloggkollega Brev från bageriet, läs hennes Paris-tips här. Men efersom det här var barnens semester fick jag tidigt ge upp alla egotrippar till intressanta bagerier och delikatessbutiker. Jag fick liksom nöja mig det som råkade dyka upp, och de bagerier jag såg var inte direkt i toppklass. Men det här var verkligen fint. Är inte fasaden helt bedårande?

boulangerie28_5587

Festen för ögat fortsätter längs kondisdisken och det slitna kakelgolvet berättar för oss att det här är bra grejer.

boulangerie28_5600

Här fanns det stora fina croissanter, bakade på smör.

cafe_5609

7. Tyvärr gick det inte att äta frukost på det fina lilla bageriet, men vi hittade till Café des Phares några hundra meter längre söderut på Place de la Bastille.

cafe_5595

Äntligen en ätbar baguette med saucisson, riktigt gott kaffe och trevlig personal. Hit gick vi även nästa morgon, eftersom hotellfrukosten tyvärr bara bestod av bake-off.

grazie_2893

7.  Grazie, en italiensk restaurang och bar låg precis runt hörnet från vårt hotell, på 91 Boulevard Beaumarchais.

grazie_2907

Där kunde vi beställa pizza och drinkar, allt ekologiskt och med utvalda råvaror. Snyggt och coolt på det där sättet som gör att man känner sig smått obekväm och inte riktigt välkommen om man har barnen med sig. Men alltihop var verkligen gott, så stället rekommenderas varmt för vuxna sällskap.

crepes_5539

8. Minnesvärda upplevelser behöver nödvändigtvis inte vara bra. Det här bottennappet inträffade vid ett blodsockerfall på Rue de Mouffetard. Vi hade hört att här skulle finnas många fina delikatessbutiker. Men vi måste ha hamnat på en väldigt sorglig stump av den gatan, för detta blev resultatet. En osalt crepe med torr ost, ledsen skinka och burkchampinjoner. Är inte dessa utrotade för länge sedan? Allt serverat på papptallrik, med en bit hushållsrulle under. Cider i en sladdrig plastmugg som fick det hela att påminna otäckt mycket om ett urinprov. Catastrophe!

leprogres_2938

8. För alla vi som reser letar väl efter de där ställena som är på riktigt, eller hur? En dag, efter en mycket lång vandring längs de klassiska shoppingkvarteren med stora modekedjor och lyxbutiker behöver vi något mer jordnära. Vi åker till Montparnasse, där den vientamesiska restaurangen Le Dan Bau som jag spanat in visar sig vara stängd. Barnen är panikhungriga, på gränsen till sammanbrott. Stå still här, gastar jag åt barnen och mamma, sliter tag i Ante för att ta en runda runt torget och kolla in de närmaste ställena. I det här läget har man bara sekunder på sig att avgöra om ett ställe är en turistfälla eller på riktigt. Och det som hänt på Rue de Mouffetard fick bara inte hända en gång till. Den här gången hade vi tur. Restaurang Le Progrès var en riktig pärla.

leprogres_2939

Bara en sån sak som att dörren knappt syns, det är på riktigt det.

leprogres_2940

Mysigt och avslappnat.

leprogres_2954

Max beställde sniglar, smakade på en men vågade inte äta upp. Bra försök!

leprogres_2936

Och till den utmärkta maten serverades den här resans bästa baguette.

montparnasse_2964

Alla i familjen tyckte om Montparnasse. Barnens favorit var tingeltangelshopping på Rue de Steinkerque.

montparnasse_sacrecoeur_2962

Själv tyckte jag bäst om Sacre Coeur. Lördag kväll var det feststämning med gatumusiker på stora trappan längst uppe vid kyrkan.

montparnasse_sacrecoeur_2961

Där inne var det också fint, med körsång och människor som gick tysta bland ljusen.

villabeaumarchais_2965

10. Hemmakväll på resan. Istället för att rumla omkring på Paris gator tillbringade vi kvällarna på vårt mysiga hotell Villa Beaumarchais med att äta godis och spela Svarte Petter. Jag tror inte man kan ha det mycket bättre än så här.

frukosthemma_5666

Hemma igen. Fransk frukost i Slöinge är inte så dumt det heller.

5 reaktioner på ”Högt och lågt i Paris

  1. Ni verkar ha haft en bra resa…klart en upplevelse att få se Paris…själv har jag alltid varit avig till Frankrike…men nu på äldre dar har jag fått en längtan efter att se Paris, men frågan är om man klarar sig på engelska? Förstår inte ett jota av franska….
    Hälsningar från Gizze i Värmland

    1. Nuförtiden pratar nästan alla engelska, och i de undantagsfall det inte går så funkar det bra med kroppsspråket. Åk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s