Baksidan

garden_2865

En del undrar hur i allsin dar vi står ut med att ha så mycket folk som fikar hemma i vår egen trädgård. Men det stör mig inte alls faktiskt. Sommaren är så kort och intensiv, man har längtat så mycket efter liv och rörelse att det bara känns roligt. Dessutom har vi satt en tydlig gräns i form av ett plank med en dörr vi kan stänga om oss. Idag tänkte jag ta er med på en runda bakom planket, till vårt eget paradis på baksidan av bageriet.

gardsplan_4539

När vi flyttade hit var det här en helt öppen gårdsplan, men vi har jobbat på att bryta upp ytan med mjuka former. En svängd linje med gammal gatsten markerar gränsen mellan grus och gräs. I mitten av gården har vi satt en Prunus Cerafisera Nigra, ett mörkt plommonkörsbärsträd. Till vänster ett snår av olika rhododendronsorter.

hostanemoner_4515

Detta är en av de vackraste blommor jag vet. Höstanemon Honorine Jobert trivs bra i rabatten utanför köksdörren.

hostanemoner_2857

Även detta var en öppen yta tidigare, där vi nu har byggt olika rum med hjälp av mjuka former och en ligusterhäck i mitten.

vilstol_4520

I bortre ändan av trädgården står en däckstol, mest som en symbol och en förhoppning om att någon gång kunna slå mig ner och göra ingenting. Det har inte hänt en enda gång i sommar, för så fort jag närmar mig hörnet är kirskålen i rabatten bakom det enda jag tänker på. Så då går jag och hämtar ogräsjärnet istället. Sådan är jag, på gott och ont.

kornellfarger_4521

Den här uppvisningen i färger börjar sent i september och pågår sedan ända till november. Kornellens blad skiftar i lila, cerise och grönt. I rabatten växer två olika sorters kärleksört.d

kornellbar_4519

Kornellen är fin hela året. Med ljusrosa blommor på våren och blåvita bär på hösten. Och när de sista färgsprakande löven trillar av blottas de röda grenarna som är så fantastiskt vackra.

hemligarummet_4523

Mellan de stora rhododendronbuskarna, vildrosbusken och almhäcken mot gatan finns ett hemligt rum för den som verkligen vill vara ifred en stund.

hostsilverax_4525

Efter två år av ihärdigt ogräsrensande börjar murgrönan äntligen täcka marken under den rödbladiga spirean.

buskmurgrona_4526

Buskmurgrönan vid staketet tar betydligt mer tid på sig. Den har bara växt någon decimeter sedan förra hösten. Men visst är blommorna ljuvliga?

frukttradgard_4514

I september hade jag semester. Men istället för att sitta i däckstolen bestämde jag mig spontant för att anlägga en fruktträdgård. Här hade vi tidigare hallonsnår, som blivit helt invaderade av ogräs. Och när vi ändå hade grävskopor på plats tyckte jag att vi lika gärna kunde få det gjort, med riktigt bra komposterad jord från Ugglarps Grönt. Jag började med att sätta ut stålkanter. Sedan delade jag in området i olika bitar med hjälp av skiffergångar. Här har jag planterat ett päronträd (Greve Moltke), rabarber, mullbärsträd, björnbär, svarta och röda vinbär, gula och röda hallon, hösthallon, aronia, röda krusbär och ungefär åtta sorters blåbär. Som marktäckare har jag tagit hundratals revande smultronplantor och jordgubbar från lite varstans i trädgården. Håll nu tummarna för att alltihop överlever vintern!

jordgubben_4552

Sommarens sista suck?

varuintaget_4538

Nu har vi förflyttat oss bort till parkeringen och bageriets varuintag. Vi köpte sandsten från Flisby i Halmstad, mönstret heter Romanum. Det tål inte att köras bil på, så för att markera detta gjorde vi en stor kullerstensdroppe med klotkörsbär och aroniabuskar.

teckning_kokstradgard_4917

Här kommer vi till det bästa av allt, vår framtida köksträdgård. Som en kontrast till alla organiska former i trädgården ville vi ha ett ställe med mer symmetri.

kokstradgare_2855

På denna plats låg en muggig kompost när vi flyttade hit. Men när vi tog ner träd för att bygga det nya huset blev det här plötsligt soligt, ljust och varmt.

kokstradgard_5419

Färdigmurade bäddar i gammalt tegel, ligusterhäck framför pilstaketet från Salix produkter i Heberg. Här håller JB på att bygga plank och dörr så att det blir riktigt mysigt och utan insyn. Till sommaren tänker jag mig ett bord i mitten, där jag och Ante ska sitta och bara fika och prata och ta det lugnt. Om inte det finns ogräs som måste rensas först, vill säga…

2 reaktioner på ”Baksidan

  1. Spännande att följa ditt trädgårdsprojekt. Stort lycka till!!
    Själv blev jag i våras med trädgård på 2000 kvm. Som tur är har förra ägarna skapat en underbar, lummig, genomtänkt och fantastisk trädgård som jag ska försöka underhålla och förvalta på bästa sätt. Fick bla ihop ca 150 l äppelmust i år. Hälsar Birgitta, numera Särdal.

    1. Vad roligt Birgitta, gratulerar! Det är ju en fantastisk lyx att få ta över en uppvuxen trädgård, och sedan kunna ägna sig åt att finslipa. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s