Sju sorters pepparkakor, no 1

pepparkaksdeg_webb

De senaste veckorna har julpysslandet pågått för fullt här bakom kulisserna på Solhaga, och nu äntligen är det dags att släppa ut allt gott i butiken och här på bloggen! Till den här julen har vi tagit fram en liten påse med sju sorters pepparkakor, som jag tänkte dela med mig av under sju dagar framöver. Fast nja, alla kakorna är inte pepparkakor om jag ska vara helt ärlig, men juliga är de.

Tidigare har vi använt mitt gamla barndomsrecept Prästgårdspepparkakor som vår standarddeg här i bageriet, men förra julen fick vi lite negativ respons från en del kunder som tyckte att den var svår att kavla. Så den här gången har vi utgått från en varmrörd variant. Karin som jobbar här på Solhaga har ärvt efter sin mormor i Getinge. Vi har kryddat den lite extra med pomerans och kryddpeppar vilket inte var med i originalreceptet. Vi har verkligen analyserat olika recept och kryddblandningar fram och tillbaka, jämfört andelen kryddor i olika recept och kommit fram till att detta nog måste vara den perfekta pepparkaksdegen. Elastisk, lättkavlad och välkryddad.

Solhagas pepparkakor
1 kg deg

190 g socker
130 g sirap
100 g vatten
200 g smör

300 g vetemjöl
12 g bikarbonat
13 g kanel
13 g ingefära
8 g nejlika
8 g kardemumma
8 g pomerans
2 g kryddpeppar (en knivsudd bara)

Koka upp socker, sirap, vatten och smör. Blanda allt det torra i en skål, rör snabbt ihop till en smet. Var inte orolig om den ser lös ut, den stelnar i kylen över natten. Använd mycket mjöl till utkavlingen för att de ska bli riktigt knapriga. Grädda i 220°C i cirka 5 minuter.

karinsmormors_4756

julfest_alla_bageri_5899

För att komma i stämning har vi haft julfest med hela gänget här på Solhaga. Här är vi samlade i bageriet, nästan allihop inför promenad till hemligt ställe i tisdags, julfina med inspiration från tidigt 1900-tal. Marcus, Johan, Annsi, Tilda, Sandra, Therese, Louise, Linnea och jag. Karin och Ante saknas på bilden.

julfest_alla_5946

Framme, efter magisk promenad genom skogen bakom Berte Qvarn, längs en stig upplyst av facklor ner mot Berte Toresgård. Där bor Daniel och Ulrica Stenström, som driver supermysiga Berte bed n´ breakfast. Det är inte så många som känner till denna pärla, som nu haft öppet i knappt två år. Men stället har fått strålande recensioner och besöks redan flitigt inte minst av gäster från utlandet. Litet, personligt och oerhört charmigt.

julfest_mat_5952

Ulrica hade lagat den mest fantastiska julmat.

julfest_5965

Efteråt blev det mys i stora salongen…

julfest_ulrikaspelar_5962

… där värdinnan själv underhöll med julsånger vid flygeln, här flankerad av Ante och Marcus. Vilken otrolig värme och glädje vi möttes av på detta makalösa ställe! Det här tar vi med oss hela december.

5 reaktioner på ”Sju sorters pepparkakor, no 1

  1. Blir pepparkakorna knapriga med det här receptet? Jag brukar alltid ha svårt att få mina pepparkakor knapriga och jag har provat ett antal olika recept.

    De ser mörka ut på bilden, nästan som om det vore kakao i dem, men receptet ser normalt ut, så jag gissar att det bara är en synvilla, eller?

    1. De ser mörka ut för att fotoexemplaren är från ett provbak där vi hade ganska mycket nejlika i degen. Men det ska bli knaprigt, absolut! Om de blir mjuka kan du testa att torka dem på svag eftervärme i ugnen några timmar.

  2. Åh vad härligt! Jag funderade just på att röra ihop deg till årets pepparkakor. Perfekt, det här receptet tar vi i år!

  3. jag testade den här och bakade ut en plåt. De är goda men blev spröda som flarn. Har jag använt för lite mjöl när jag bakade ut dem då?

    1. Hej Daniel, jag tror att du kan ha rätt. För lite mjöl, eller för kort gräddningstid, då blir de inte knapriga. Prova att torka dem i ugnen på 70-100°, så kanske de blir lite knaprigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s