Dags att tacka ja

Det senaste året har den ena begåvade och kreativa vännen efter den andra drabbats av utmattningsdepression. De flesta jag känner bär på frustration över att aldrig hinna med, klara av och räcka till. Ändå står vi handfallna och oförmögna att verkligen göra något åt saken. Det gäller mig också, även om det på ytan kan se ut som att jag lyckades hoppa av ekorrhjulet när vi lämnade Göteborg och startade bageriet.

Men sig själv springer man inte ifrån så lätt, och är man en person som älskar att jobba spelar platsen ingen roll. Det snurrar så fort att man tappar greppet om vad som egentligen är rimligt att hinna med. Som mamma, syster, vän, fru, bagare, chef och alla de andra rollerna som ska balanseras mot varandra i ett enda stort surrealistiskt cirkusnummer utan skyddsnät. Man vill väl ha applåder, eller?

I våras låg jag nerbäddad med hög feber på ett hotellrum i Berlin, när jag och Ante äntligen skulle vara lediga. Det var så typiskt, men kanske bra på sätt och vis eftersom jag inte kunde göra mycket annat än att fundera på vad som egentligen var felet och vad ordet framgång betyder för mig. Jag bestämde mig för att prova en väldigt konkret sak – att vänligt men bestämt tacka NEJ till allt som har med jobb att göra resten av år 2014. Det finurliga med den här taktiken var hålla stenhårt på att tacka nej till precis ALLT, för då behövde jag inte ens fundera på hur jag skulle välja.

Så det blev nej till att planera in extra bakkurser, hålla föreläsningar och åka på studieresor. Nej till jätteroliga nätverksträffar, styrelseuppdrag och spännande utvecklingsprojekt. Nej till julmarknaderna på Tjolöholms Slott, Lilla Böslid, Hwitans trädgård och Gits Gård. Nej till att ställa ut på Årets Kock och nej till att vara med i en intressant diskussion på Halmstad Slott om laxens betydelse som råvara. Och så vidare.

Lite läskigt var det eftersom det var så fina saker jag valde bort. Men hur ska det kunna hända nya saker i livet om det inte finns några tomrum att fylla? Den här hösten har jag ”bara” jobbat heltid, vilket är ovanligt om man är egenföretagare. Träffat familj och vänner på helgerna istället för att åka på marknader. Haft semester, pysslat med hem och trädgård istället för att blogga. Jag har nattat mina barn i lugn och ro varenda kväll, läst böcker, haft roligt, börjat med yoga, legat kvar i sängen, glott på teve, gått långpromenader, ibland haft stunder då jag gjort ingenting alls. Jag har haft ett liv helt enkelt. Och nu börjar den infinna sig, den bästa känslan av alla. När det bubblar av idéer och arbetsglädjen kommer tillbaka. Här har ni tre av mina JA inför 2015.

broavidare

JA till att vara en av 67 utvalda ”nyckelpersoner” i Falkenberg som får vara med i projekt Broa vidare. Under 2015 blir det sju träffar under ledning av Tomas Enhager. Det hela är en blandning av personlig utveckling och nätverkande, och en uppföljning av projekt Broa över som genomfördes för tio år sedan för att få fart på den här lilla staden. Igår hade vi kick-off på Strandbaden, och det var så vansinnigt trevligt! Ni hittar mig långt upp till vänster, två huvuden till höger om Annelie i klarröd tröja. Foto: Wernersson idé. 

konferens_5059

JA på frågan om vi har någon bra lokal där man kan ha möten och konferenser. Senaste tiden är det flera företag som har frågat efter möteslokal, just med tanke på att vi har så bra läge nära E6. Så nästa år gör vi slag i saken. Vi kommer att kunna erbjuda allt från enklare möten med fika till konferenser för mindre grupper. Kanske kombinerat med bakkurs, föredrag, kaffeprovning eller pizzabak med lokala råvaror, med övernattning på Slöinge Pensionat & Kafferosteri eller Berte bed´n breakfast. Det går att göra hur bra saker som helst tillsammans med mina fina kollegor i den här byn.

1-peters-yard-bakery

JA till att åka till Edinburgh och jobba som konsult tillsammans med Jan Hedh när det svenska bageriet Peter´s Yard ska öppna sitt nya bageri Söderberg i början av januari. Den 29 december åker jag till Skottland, och familjen följer med. Mitt uppdrag är att ta fram ett antal produkter med svensk karaktär, och jobba i bageriet under öppningsveckan den 3–9 januari. Jag bara känner på mig att 2015 kommer att bli ett fantastiskt år.
Foto: Peter´s Yard.

8 reaktioner på ”Dags att tacka ja

 1. Säger som jag sagt så många ggr förr Sara…Du är helt fantastisk!

  Det är viktigt att kunna säga Nej, jag vet då jag går hemma med utmattningsdepression…

  Men att du nu säger Ja låter ju toppen!
  Åh så kul :)

  Önskar dig och la familia en fin Adventshelg! Kram Gizze

  1. Tack Gizze för dina fina ord! Att säga nej är verkligen inte enkelt, det kräver en hel del styrka. Hoppas att min historia kan inspirera. Allt gott till dig, kram!

 2. Hej Sara!
  Vilket roligt och bra inlägg. Det är precis som du säger och ditt sätt att kategoriskt tacka nej verkade superbra. Dina ”ja:n” för det kommande året verkade också spännande, särskilt kul tycker jag konsultjobbet med Peter´s yard låter. Wow och lycka till!

  Tack för en fin blog. Har läst den sen 2009 tror jag när jag själv blev ivrig på brödbakande.

  Ha en bra julsäsong på bageriet och allt gott i väntan på jul!

 3. Oj så kul med Peter´s Yard! Jag var med och startade PY för ganska exakt 7 år sedan. Ser fram emot att besöka det nya bageriet, ska försöka åka över till påsk nästa år!

 4. Tycker du är klok, mycket klok! Det är ”bara” att bestämma sig. Inte alltid så lätt, men mycket nödvändigt för att kunna slappna av och behålla sansen. Kul med jobbet i Edinburgh, så spännande! Hej dig!

  Jag har mitt lärarjobb, bloggen och butiken och tycker det fungerar bra. Har också sagt nej till några stycken julmarknader faktiskt. Svårt att välja ut saker att ta med när stugan i juletid är så mysig som den är, med allt som där är. Stugan har jag hemma, så det känns inte riktigt som jobb. Är som att få besök i mitt vardagsrum nästan och kallar ofta mina kunder för gäster. ;-)

  Ha det bra!!

  Kram Malin

  1. Tack, Malin! Jag förstår din tvekan över marknaderna, för det är svårt att flytta med sig den magi som bygger på en speciell plats. Och så är det ju för både dig och mig, vi kanske kommer bättre till vår rätt hemmavid. Kram!

 5. Sara, kära Sara.

  Jag är stolt och glad för dig och för att du är en så klok vän.
  Hoppas vi ses snart.

  Kram från Anne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s