Solhagas vörtsmörgås med skinka, senap och grönkål

julsmorgas2014

Vi har fått två nya bagare på Solhaga den senaste tiden. Och grejen är att de inte är bagare, utan kockar båda två. Först kom Marcus Nordgren, som även driver Prostens Pizza med sin fru Lisa Lemke i Skrea backe. Och nu Johan Blidberg, som har varit köksmästare på Varbergs Kurort i flera år. Det är så roligt när det kommer nya människor till bageriet, särskilt när de tillför något som vi själva inte kan eller har tänkt på innan. Helt plötsligt dyker det upp nya saker. Som idag till frukost, då Johan fick för sig att vi skulle ha en julsmörgås.

johan_tilda_5789

Julpyssel på Solhaga. Johan gör julmackor till fikagästerna och Tilda slår in bakstenar. Johan bor med sin sambo Rina i ett fantastiskt hus med väldigt många möjligheter, gamla Lis Mejeri i Stafsinge norr om Falkenberg. Titta in på deras blogg, den uppdateras flitigt med julkalenderinlägg hela december.

Receptet på vårt vörtbröd hittar ni här. Skinkan är från Gudmundsgården, och här har ni recept på Johans senap och krispiga grönkål.

Solhagas julsenap
250 g gula senapsfrön
250 g bruna senapsfrön
7,5 dl Carlslund äppelmust
30-40 g Colemans senapspulver, beroende på hur stark du vill ha
30 g äppelcidervinäger
15 g salt
390 g Slöingehonung

Mal senapsfrön i kryddkvarn, ju finare desto starkare senap. Vi kör grovmalen. Koka äppelmust, vinäger, salt och honung. Slå i malda senapsfrön och rör om tills det blir tjockt.
Låt stå över natten för att alla smaker ska sätta sig.

Äppelvinägrett till krispig grönkål
1 del äppelmust
1 del äppelcidervinäger
1 del rapsolja
lite salt

En reaktion på ”Solhagas vörtsmörgås med skinka, senap och grönkål

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s