Den här kakan har en väldigt central betydelse på julafton i min familj. Den har bakats i min danska släkt i århundraden och jag har fått receptet av min mormor Hanna. Jag tycker väldigt mycket om att de är aningen salta. I år kommer det att göra lite ont, eftersom mormor inte finns med oss längre. Men vi kommer att äta gåsmiddag på julafton, vi kommer att dansa runt gran med levande ljus, och vi kommer att äta mandelsnittar och dricka portvin medan vi öppnar julkapparna. Det blir inte riktigt samma sak utan henne, men livet går vidare.
Mandelsnittar
200 g smör
200 g socker
400g mjöl
1 ägg
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
200 g hela skållade mandlar
Blanda alla ingredienserna, mandlarna sist. Rulla ihop degen till två avlånga limpor som får ligga kallt över natten. Skär dem sedan med en skarp kniv i en halv centimeter tjocka skivor och grädda i 180-200°C i 10-15 minuter.