Kavring, klappar och körsång

kavring_monster

Julstämningen börjar verkligen infinna sig. Den här helgen har jag varit ledig och gjort juliga saker. Här är mina topp tre.

1. Ätit kavring. Mitt favoritbröd just nu, och vad hållbart det är! Den här limpan har legat på vår skärbräda hemma i en hel vecka utan plastpåse, och den är fortfarande lika god.

kavring_5179

Till frukost äter jag den i supertunna skivor med ost och paprika på. Strax ska jag äta den till middag också, då blir det med en skiva med svartvinbärssill och rödlök, sedan en skiva rökt lax med hovmästarsås. Jag och Myra har nämligen varit på bio i Göteborg och sett Tjuvarnas jul, och ätit alldeles för mycket popcorn. Då sitter det perfekt med ett par rejäla mackor istället för lagad middag.

Dag 1 – skållning
250 g vatten
95 g fint rågmjöl
8 g hel kummin
20 g salt
Stöt kumminfröna i mortel. Koka upp vattnet och slå det över resten av ingredienserna. Rör om, plasta över och låt stå till nästa dag. Glöm inte mata rågsurdeg.

Dag 2 – raskdeg
Blanda skållningen med:
300 g fint rågmjöl
20 g jäst
250 g vatten
75 g rågsurdegLåt jäsa i 30–60 minuter.

Bortgörning
550 g oblandad rågsikt (fint rågmjöl går bra)
200 g svart sirap
20 g jäst

Kör i degblandare på låg hastighet i 15 minuter. Ta ut degen på mjölat bakbord, dela i två bitar som du formar till avlånga limpor. Pensla med smör och lägg i formar. Det går också bra att lägga dem sida vid sida i en ugnsform. Låt jäsa till dubbel storlek, 1–2 timmar.

kavring_schablon_5990

Mönstret på min kavring gör jag med hjälp av en schablon, mönstret kan du ladda hem som pdf här. För att den ska bli lite mer stabil och hållbar brukar jag först plasta in med lamineringsmaskin, sedan klippa ut de svarta områdena med hjälp av en nagelsax. För att mjölet ska fästa bra kan du först pensla ytan med vatten. Därefter lägger du schablonen på brödet och siktar ett tunt lager mjöl på.

Sätt in bröden i ugnen på 260° och sänk till 190°. Baka i cirka 45 minuter, eller till en innertemperatur på 98°. När bröden har svalnat kan du lägga dem i plastpåse och låta mogna till nästa dag.

villaretrosaker

2. Köpt julklappar. Min svägerska Alexandra har sedan ett år tillbaka en fin liten secondhandbutik i sin källare, och en webbshop för alla som inte med lätthet kan ta sig till Björkekärr i Göteborg. Villa Retro har blivit en succé, och jag kan verkligen rekommendera er att följa villaretroscandinavia på instagram. Fantastiska stilleben och väldigt fina saker. Jag kan ofta känna lite lätt illamående över den hysteriska julhandeln och alla plastiga saker vi öser över varandra. Då känns det bättre att återanvända, därför handlar jag nästan alla julklappar på second hand i år.

villaretro

Öppettiderna resten av året. Eller gå in på webbshopen, där är det alltid öppet.

3. Varit på julfest. Vi är några från gamla Mölndals Kammarkör som träffas ibland och sjunger hemma hos Jan Ivar Blixt som dirigerade kören på den tiden vi var aktiva. Det låter som om jag är hundra år gammal när jag skriver detta. Men det är verkligen mycket nostalgi och väldigt fina människor i den här gruppen. 2001 åkte vi till Prag och vann en tävling i julmusik i konkurrens med körer från hela Europa. Numera sjunger vi bara för att det är trevligt. Som på julfesten i lördags.

Här är en av mina absoluta favoriter bland julsånger, Förunderligt och märkligt. En dansk julpsalm från 1837 med text av Nikolaj Frederik Severin Grundtvig och musik av Carl Nielsen.

2 reaktioner på ”Kavring, klappar och körsång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s