Sju sorters pepparkakor, no 7

kolasnitt_4763

Med denna svenska klassiker lägger vi sista pusselbiten i våra sju sorters pepparkakor. Denna kaka kallas traditionellt sirapssnitt, jag har alltid tyckt att den var lite anonym. Men när man lägger till ingefära blir det en kaka med helt annan karaktär.

Kolasnitt
200 g smör
200 g strösocker
40 g ljus sirap
300 g vetemjöl
12 g bikarbonat
10 g vaniljsocker
10 g malen ingefära

Vispa ihop smör, socker och sirap. Blanda det torra och häll i. Lägg degen i kylen tills den är kall.
Rulla ut till tunna rullar som du lägger på plåt med bakplåtspapper. Tryck till dem lite på ovansidan så rullen blir platt. Tänk på att de flyter ut en hel del i ugnen, så lägg inte rullarna för tätt.

Baka i 200°C till lätt gyllenbrun färg. Inte för hårt, eftersom de ska vara lite sega. Dela i lagom stora bitar direkt innan kakorna svalnat.

sjusorterskakor_4752

Hela kakfatet komplett med sju sorter. Dags att sätta på glöggen.

2 reaktioner på ”Sju sorters pepparkakor, no 7

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s