Med denna svenska klassiker lägger vi sista pusselbiten i våra sju sorters pepparkakor. Denna kaka kallas traditionellt sirapssnitt, jag har alltid tyckt att den var lite anonym. Men när man lägger till ingefära blir det en kaka med helt annan karaktär.
Kolasnitt
200 g smör
200 g strösocker
40 g ljus sirap
300 g vetemjöl
12 g bikarbonat
10 g vaniljsocker
10 g malen ingefära
Vispa ihop smör, socker och sirap. Blanda det torra och häll i. Lägg degen i kylen tills den är kall.
Rulla ut till tunna rullar som du lägger på plåt med bakplåtspapper. Tryck till dem lite på ovansidan så rullen blir platt. Tänk på att de flyter ut en hel del i ugnen, så lägg inte rullarna för tätt.
Baka i 200°C till lätt gyllenbrun färg. Inte för hårt, eftersom de ska vara lite sega. Dela i lagom stora bitar direkt innan kakorna svalnat.
Hela kakfatet komplett med sju sorter. Dags att sätta på glöggen.
Dina fantastiska bilder gör ju att man bara måste prova recepten. Tack för en fin blogg!
Tack Tobbe! Lycka till med baket! :)