Julbröd med blåbär och rostad mandel

julbrodet2015

I morgon är det sista öppetdagen före jul, så idag har vi verkligen haft att göra i bageriet. Över 600 bröd totalt blev det, varav 127 vörtbröd och 97 av den här godingen – årets julbröd med blåbär, rostad spansk ekologisk mandel och muscovadosocker. Ja, jag har faktiskt koll på exakt hur många vi gör, eftersom det måste passa exakt med beställningarna. Julen kan ju bli förstörd annars, och så jäktade som många är vid den här tiden kan ett enda litet shoppingmissöde bli gnistan som får stressbomben att brisera.

För er som redan tagit ledigt och har tid att baka – här har ni receptet på Solhagas julbröd 2014.

Blåbär & mandel
400 g vatten
120 g vetesurdeg
10 g jäst
640 g vetemjöl
80 g grovt rågmjöl
30 g muscovadosocker
18 g salt
80 g rostad hel mandel med skal
80 g blåbär

Blanda allt utom salt, mandel och blåbär på låg hastighet i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och arbeta lite snabbare i ytterligare 5 minuter. Tillsätt mandel och blåbär allra sist, blanda försiktigt in i degen på låg hastighet så kort tid som möjligt.

Låt degen vila i ett par timmar, vik ihop en gång under tiden. Dela degen i två bitar och forma till avlånga limpor med lite spets. Den här degen är ganska lös, jag brukar rundriva degbiten först och sedan forma till en limpa, då blir den mer spänd. Lägg bröden med skarven uppåt på en bricka mjölad med vetemjöl. Låt dem jäsa färdigt i rumstemperatur 2–4 timmar eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 280°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta och sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i cirka 30 minuter, eller till fin färg och skorpa.

sara_johan_marcus_louiseDegen är så blå och fin. Jag, Johan och Marcus slår upp medan Louise gör mackorna.

2 reaktioner på ”Julbröd med blåbär och rostad mandel

  1. Hej! Julbrödet låter jättegott! Ett par snabba frågor: färska eller torkade blåbär? Jag antar att ni använder färsk jäst på bageriet, men jag har svårt att hitta det här – går det lika bra med torrjäst, I så fall, hur mycket?

    1. Hej Ingela! Vi använder färska blåbär, fast frysta. Vi använder alltid färsk jäst, torrjäst har jag väldigt liten erfarenhet av. Men det står säkert på påsen hur du ska göra. God jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s