Nominerad till vadå sa du?

Det ringer i telefonen. Det är Teddy Eriksson som är ordförande i Företagarna Falkenberg. Han säger något om en gala med prisutdelning den 14 februari och jag tänker att å vad trevligt att de vill beställa fika av mig! Men så visar det sig att han alltså ringer för att tala om att JAG är aktuell för en nominering till Årets Företagare i Falkenberg. Ja herregud, vad säger man? Den första fråga som dyker upp mitt huvud är varför. Hur gick det till?

Hela mitt liv flimrar förbi och det finns en period jag fastnar för, med lite sorg faktiskt. Jag tänker på mig själv som 34-årig småbarnsmamma i centrala Göteborg. Det är sju år sedan, jag hade heltidsjobb på kommunikationsbyrå och frilansjobb vid sidan av. Jag mådde sådär men förstod inte varför. Jag hade ju till och med blivit delägare och borde vara nöjd. Hösten 2008 var vi på en jättetrevlig kickoff i Torekov, men jag var mest bara arg. Jag tyckte att jag fick ta för mycket ansvar på jobbet och att det gick ut över min familj. Du kanske behöver en sån där coach, var det någon av mina kollegor som sa. Varför inte, tänkte jag och fick tips om en människa som heter Helena Wennerhill. Det tog mig nio månader hos henne att komma loss från en del sanningar jag hade berättat för mig själv. Som att jag inte skulle kunna stå på egna ben och driva eget. I en helt ny bransch på en helt annan plats dessutom.

sara_oppet_0987

Tidigt på måndag den 16 februari är det precis fyra år sedan jag målade den här skylten. Så mycket kärlek hade jag aldrig räknat med. Och inte pengar heller. Jag hade gissat på en omsättning på 1,4 miljoner första året, men det blev 2,4. Sedan har det stadigt gått uppåt och varenda krona vi tjänat har använts till att återinvestera och göra bageriet bättre. Ibland har det varit otroligt svårt, men jag har aldrig haft så roligt i hela mitt liv. Förra året tog vi ett jättekliv med nybygget, trädgården, öppet varje dag, fler anställda och utnämnandet till bästa café i Halland enligt White Guide. Samtidigt ökade vi omsättningen med 40% till 5,3 miljoner. Det är ungefär samma sak som 131 911 stycken levainbröd. Eller 296 800 kardemummabullar. I lilla skithålan Slöinge med knappt tusen invånare.

Jag kan känna eufori och tacksamhet över allt detta. Men också ett vemod över den där 34-åringen som allt för länge inte trodde att det var möjligt. Hur många andra finns det som hon? Som går omkring just precis nu och inte tror på sig själva? Helt i onödan? Hur skulle världen se ut om fler fick leva ut sin undanstoppade potential? Vad kan vi göra för att det ska bli så? Eller måste man kanske gå igenom åratal av tvivel för att det ska bli en turboeffekt?

Sånt funderar jag över. Samt vad jag ska ha på mig. Än så länge inget vettigt svar på någon av frågorna, men det löser sig. Jag har ju min glamourlåda och i den finns det alltid något som funkar. Och oavsett vad som händer på lördag känns det som om jag redan har vunnit, på så väldigt många sätt.

De andra nominerade är Glenn Johansson och Jonas Björklund, GleSYS Internet Services AB och Dan Carlsson, Johan Carlsson, Fredrik Carlsson och Lars Barret, Vinbergs Mekaniska AB. Grattis till oss allihop!

I den händelse jag inte får anledning att hålla ett tacktal på lördag så vill jag passa på att göra det här iallafall. Det finns många jag skulle vilja nämna. Alla som har handlat hos och jobbat med mig till exempel. Men det är ingen slump att det blev just dessa tre som direkt fick veta om nomineringen, fast jag egentligen inte fick säga något…

jb_peter_0206

1. Världens bästa snickare Jan Bengtsson (t v) som byggde detta bageri tillsammans med Peter Persson (t h). Medan olyckskorparna kraxade omkring oss så sågade och borrade de sig rätt igenom hösten 2010 med ett engagemang och gott humör jag aldrig sett maken till.

birgitta

2. Min mentor Birgitta Henning. Om Jan och Peter byggde bageriet rent fysiskt så var det Birgitta som satte upp de bärande balkarna i mitt huvud. Hon har varit med mig hela resan, och jag får ringa henne när som helst. Det finns ingen situation hon inte har varit med om under sin långa karriär som organisationskonsult.

ante_5205

3. Och så den viktigaste. Tänk att få ha någon vid sin sida som ALLTID är positiv. Det är klart vi säljer lägenheten! Klart att vi flyttar till en håla på landet där vi inte känner någon! Och satsar allt på ett projekt som ingen annan tror på, det blir kul! Oändligt betydelsefull är du för mig, Ante.

max_myra_7854
Och så de här två som får växa upp som bagarbarn. Max och Myra var 8 och 5 år gamla när bageriet öppnade.

 

 

 

25 reaktioner på ”Nominerad till vadå sa du?

 1. Sara,
  Du är en modig, stark förebild som är en person som följt sin dröm och sitt inre kall. Jag är lycklig över att vi delar samma födelsedag – 12 januari – och vetskapen om att när man gör det man älskar blir man lycklig.
  Hårt slit, motgångar, uppförsbackar… ja visst, men du kämpar på.
  Ett stort grattis till dig och oavsett pris är du redan en vinnare.
  Jag ska berätta för kvinnorna i vårt nystartade kvinnokooperativ i Akerate, Marocko om dig och visa bilder när jag är där i mars.
  KRAM
  ;) Victoria

  1. Tack snälla ”syster”! Skulle vara fantastiskt att någon gång få hälsa på er där borta och se hur ni lever er dröm. Kram!

 2. Känner att jag måste skriva några rader…..
  Wow stort Grattis o jag blir tårögd när jag läser texten…. För lite som du beskriver känner jag också, mycke vilja, tankar o funderingar men samtigt totalt livrädd o med noll erfarenhet av brödbranschen drömmer jag om mitt lilla hembageri. När folk kommer fram som köpt bröd av mig på nån loppis å säger – vi gick hem, skivade upp brödet o åt det med bara smör hela kvällen. Då blir jag alldeles varm, jag kan också!
  Lycka till på lördag, hälsningar Frida, mjölköparn :)

  1. Frida, vad fint! Jag är ledig på lördag så när du kommer och hämtar mjölet tar jag gärna en kopp kaffe med dig om du hinner? Kram!

 3. bästa bästa Sara!!! Så otroligt glad jag är att jag träffade dig där på Tjolöholm när så mycket var i görningen!!! Du är fantastisk i det du gör!!

 4. Först ett stort Grattis!!
  Tänk att din text berör mig till tårar….och därför måste jag skriva några rader. Jag har varit i ditt bageri EN gång, en kvällskurs , tillsammans med min dotter. Jag hade så mycket med mig hem efter den kvällen, massa gott bröd förståss, massa ny kunskap, men också en känsla av att ”jag vill också”! Jag vill göra något annat än det jag gör …och tanken har funnits länge. (För mig handlar drömmarna inte om ett bageri) Men det är alltid massa om och men och tryggheten i det man har håller en fast.
  Kanske är det därför din text berör mig….tack för att du delar med dig och på så sätt blir en inspirationskälla för oss andra som står där och stampar och inte kommer ur startblocken! Önskar dig Lycka Till!

  1. Tack Lotta, det värmer. Jag var ju precis där också som du säger. Att få vara inspiration för någon annan är nog det finaste man kan få vara tycker jag. Tryggheten är viktig, men också lite lurig. Hoppas att du hittar en väg vidare, kram!

 5. Stort grattis till nomineringen, mycket välförtjänt! Och tack för en inspirerande och tankeväckande text, är ju också en av de där som går omkring och drömmer och inte riktigt vågar, men en dag så :-)

  Ebba

  1. Tack Ebba! Man kan behöva samla kraft ett bra tag för att ta stora kliv. Ofta får jag höra att jag var modig som kastade loss. Men jag kan också se tydligt i efterhand hur jag gjorde mig själv illa genom att stanna för länge på samma ställe, så för mig var det nog mer nödvändigt än modigt egentligen. Hoppas att du hittar fram till din dröm så småningom!

 6. Åh Sara! Så kul! Grattis….Du är ju en vinnare hur det än blir… :)

  Lilla Slöinge har verkligen haft turen som fått dit dig och familjen…Älskar hela Halland, men har en förkärlek till Falkenberg och allt som finns där!

  Önskar dig en härlig kväll och njut sen av galan!
  Kramar från Gizze

 7. Sara, jag har ju följd din resa från början (även om det var på avstånd). Du har gjord en fantastisk resa, och det är en välförtjänt nominering. Jag håller tummarna. Är sååå imponerat av dig!

 8. I Steninge bor jag med min (tidigare) brödbakande man och en 40-årig surdeg i kylskåpet…Numera förgyller han lördagarna med bröd o bulla från er. Intresserad av Surdegen?

  1. Hej där, vad roligt att ni gillar vårt bröd! :) Om surdegen känner sig övergiven får ni gärna ta med en klutt hit, så får vi se om vi kan liva upp den! :)

 9. Du inspirerar verkligen med din resa! Tack för att du tog dig tid för oss idag! Mvh en av studenterna. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s