Moussetårta med passion & blodapelsin

tarta

Idag fyller mitt lilla bageri fyra år! Jag har inte hunnit göra någon stor grej av det, eftersom det händer så väldigt mycket just nu. Jag har varit i Fritsla för att hjälpa Ingrid Pasha inför öppningen av Bageriet. Och i lördags var det Företagarna Falkenbergs Awardparty där jag var nominerad till Årets Företagare i Falkenberg. Nu blev det Glenn Johansson och Jonas Björklund på GleSYS som tog hem priset, men jag var lika glad för det. Ett mycket varmt tack till alla er som har hejat på mig!

Jag tänkte i alla fall fira Solhagas fyraårsdag med att lansera möjligheten att från och med nu kunna beställa två olika sorters tårtor – klassisk prinsesstårta och moussetårta. Vår bagerilokal är egentligen inte anpassad efter att göra den här typen av kondis, men tack vare det nya frysrummet blir det möjligt åtminstone i liten skala.

Här är ett favoritrecept på en enkel och fin tårta med chokladbotten och passions- & blodapelsinmousse. Det här receptet räcker till två tårtor, som går bra att förvara i frysen.

Chokladbotten
75 g smör
75 g mörk choklad
150 g vetemjöl
12 g kakao
2 g salt
2 g bikarbonat
110 g farinsocker
2 g vaniljsocker
1 ägg

Smält smöret och låt det svalna. Hacka chokladen. blanda mjöl, kakao, bikarbonat och salt i en skål. Blanda smält smör, socker och vaniljsocker i en annan skål. Tillsätt ägget och vispa. Sikta ner mjölblandningen och blanda. Tillsätt hackad choklad och häll i två tårtringar eller springformar. Baka på 175°C i 15-20 minuter. Låt svalna.

Mousse med passionsfrukt & blodapelsin
200 g blodapelsinpuré
200 g passionsfruktspuré
20 g gelatinblad
800 g grädde
400 g socker
160 g vatten
160 g äggvita

Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten.

Italiensk maräng: Koka socker och vatten till 122°C. Vispa äggvitan och häll ner sockret i en tunn stråle och vispa tills det är kallt.

Vispa grädden, inte för hårt.

Krama ur gelatinbladen och smält det några sekunder i mikron blandat med en liten del av purén. Blanda ner i resten av purén, tillsätt italiensk maräng och vänd sist ner den vispade grädden.

Häll i formarna ovanpå chokladbotten och frys i minst ett par timmar. Om du vill kan du gjuta moussedekorationer i formar, jag använde silikonformar med runda fördjupningar. Dekorera med färska bär och servera.

ingrid

Så här såg det ut i fredags inför öppningen på Bageriet i Fritsla. Det har varit så otroligt kul att följa Ingrid det senaste året. Jag träffade henne första gången när hon var här på kurs för ett år sedan ungefär. Hon berättade om sina planer på att starta bageri, och vi bestämde att jag skulle vara med som konsult. Vi har varvat praktik på Solhaga med genomgångar av utrustning, råvaror, rutiner, recept och allt det där man måste tänka på.

bageriet_5470

Ante har gjort loggan.

bageribyggare_5467

Nu är Ingrid en naturbegåvning på väldigt många saker, så hela hennes bageriprojekt har gått extremt smidigt. Till exempel hittade hon sin egen modell för finansiering, genom att låta privatpersoner och företag gå in som ”bageribyggare” med 500 kr eller mer, vilket kan hämtas ut i form av bröd nu när bageriet har startat. Plåtar på väggen med alla bageribyggarnas namn berättar om vilket stöd hon har fått. Det är väldigt rörande tycker jag.

emma_ingrid_5460

Provbak av vaniljhjärtan och croissanter med Emma, som kommer att jobba tillsammans med Ingrid i Bageriet. Jag hade så gärna velat vara med på öppningen på alla hjärtans dag men…

sara

… det krockade med Företagarna Falkenbergs Awardparty. Efter en fantastiskt rolig kväll blev vi fångade på bild när Ante tog en snabb gruppbild innan efterfesten hemma på Solhaga med Stefan, Linda, Henrik och Amanda. Foto: Martin Johansson.

bild

Men nu är det tillbaka till vardagen som mestadels består av sånt här. Idag firar jag mitt bageri lite stillsamt genom att försöka avsluta det gigantiska ordningsprojekt som jag drog igång förra veckan. Nu har jag precis fått upp hyllorna ovanför kavlingsmaskinen. Det kommer en del ny utrustning framöver så det krävs en större omflyttning och utrensning för att allt ska få plats.

semmelrullning_3793

Och så har vi rullat ofantliga mängder semlor såklart, för imorgon är det fettisdag!

4 reaktioner på ”Moussetårta med passion & blodapelsin

 1. Mums så gott med tårta!
  Bra idé hon haft med bageriestarten…
  Lyllos henne som haft dig som stöd!

  Du är en vinnare fast du inte vann!

  Önskar er en fin kväll! / Gizze

 2. Hej Sara! Tack för en mycket bra och inspirerande blogg! Jag har två frågor. Hur stor ska springformarna vara som man använder till tårtorna? Vad heter hyllsystemet som du använder dig av, set bra ut!
  Kram Josefin

 3. Hej och tack för en trevlig kväll som verkligen var lärorik och inspirerande! Din blogg är som pricken över i. Ska bli spännande att ta hand om klutten, månde det bliva många goda bröd av den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s