Nötellastrut med citronmaräng

notella_5445

Det är mycket nytt man får lära sig när man ger sig in en ny bransch. Bemärkelsedagar som fettisdagen, kanelbullens dag och Gustav Adolfdagen är svåra att missa. Men så finns det andra kommersiella höjdpunkter som måste prickas in, så i år har jag gjort en bagerikalender med alla möjliga dagar som ska firas. Nu ser jag det kanske inte som en chans att kränga bakverk i första hand, mer som en rolig grej och en anledning att hitta på något nytt. Den här gången var det Johan som fick i uppdrag att ta fram något till Nutelladagen, som alltså infaller idag, den 5 februari. Det blev en liten knaprig strut, med hemgjord nötella, små citronmaränger och kanderade nötter. Serverad i små stubbar som han sågade till i går kväll.

Nötella
500 g rostade och skalade hasselnötter
100 g florsocker
30 g kakao
75 g mörk choklad
10 g salt
250 g smör

Mixa nötterna till en slät massa. Tillsätt florsocker, kakao, salt och mörk choklad medan massan fortfarande är varm, så att det hela smälter samman. Låt kallna.
Tillsätt rumsvarmt smör i bitar och vispa till krämig konsistens. Förvara i kyl. Jämför detta med original-Nutella, som bara innehåller 13% hasselnötter och så en del tillsatser på det. Den hemgjorda varianten innehåller över 50% hasselnötter, och inga konstigheter alls.

Sesamflarn
50 g glykos
50 g smör
50 g vetemjöl
50 g socker
10 g sesamfrön

Blanda ihop allting och forma till en rulle. Skär i skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Baka i 175°C i 10-12 minuter. Forma till strutar direkt när de kommer ut ur ugnen, här gäller det att vara lite snabb.

Citronmaräng
50 g äggvita
50 g socker
1 tsk citronsaft
rivet skal från en citron

Vispa äggvita och socker till en fast maräng, tillsätt citronsaft och skal. Spritsa ut på plåt med bakplåtspapper och torka i 65°C i några timmar, tills de är torra.

En reaktion på ”Nötellastrut med citronmaräng

  1. Smarrigt Sara! Jag hoppas Europa-dagen 9/5 är med på din lista också? :-) Det togs ju fram en bakelse 1999 i en tävling av landshövdingen Göte Bernhardsson i Västra Götaland, men den fick aldrig ett tillräckligt stark fäste för att finnas kvar på marknaden mer än några år vad jag sett. Så det behövs en ny Europabakelse!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s