Jag är tillbaka – med rödbetskaka

rodbetskaka_5495

Jag tror aldrig jag haft ett så långt uppehåll från bloggandet som nu, och det beror på en väldigt tråkig sak. Jag har inte bakat, och vad ska bloggen då handla om? Och när jag väl har bakat har det varit så intensivt att det inte funnits många minuter över till annat. Men jag lever och mår bra! En stor ursäkt till alla mina trogna läsare som gått hit med jämna mellanrum bara för att mötas av den där tjatiga moussetårtan, hoppas ni har överseende med min frånvaro!

Här tänkte jag ge er en liten uppdatering på vad som hänt den senaste månaden, och bjuda på ett recept från den 4 mars, då det var dags för den stora Näringslivsdagen i Falkenberg. Som vanligt med ett fantastiskt program och föreläsare som Jonas Gardell och Karin Adelsköld. Som tidigare år fick vi lokala matleverantörer stå för det ätbara. Det är inte det enklaste att langa fram eftermiddagsfika till 900 personer, baserad på en lokal säsongsråvara, i mars. Vi tog rödbetor från Ugglarps Grönt och färskost från Skrea Ost.

Det är alltid nervöst att göra så stora satser av ett helt nytt recept. Vi gjorde ett provbak, och det var tur. Det visade sig nämligen att rödbetskaka har en fantastiskt vacker rosa smet som i ugnen förvandlas till en grönspräcklig kloss med mycket oaptitligt utseende. Vi tillsatte kakao, och det blev smakmässigt jättefint ihop med rödbetorna och betydligt snyggare tillsammans med toppingen. Kakan är otroligt saftig och håller minst en vecka i kylen.

Rödbetskaka med rödbetor från Ugglarps Grönt, med topping på färskost från Skrea Ost.

Botten
300 g rivna rödbetor
300 g (3,3 dl) socker
130 g (1,5 dl) rapsolja
150 g (3 st) ägg
220 g (3–4 dl) vetemjöl
60 g (1,5 msk) kakao
4 g (1 tsk) bakpulver
4 g (1 tsk) bikarbonat
4 g (1 tsk) kardemumma
6 g (1 tsk) salt

Sätt ugnen på 160°C. Skala och riv rödbetorna fint. Spara lite rödbetssaft till att färga toppingen med. Smörj och bröa en springform (22 cm).
Rör ihop alla ingredienserna till en smet och häll i formen. Baka i cirka 60 minuter eller tills den är klar, kolla med en sticka.
Vänd upp och ner på ett bakplåtspapper och låt stå över natten så att den sätter sig.

Topping
70 g smör
140 g färskost (Philadelphia)
160 g (2,6 dl) florsocker
6 g (2 tsk) vaniljsocker
lite rödbetssaft att färga med

Vispa ihop allting till en fluffig massa, stryk ut över kakan.

naringslivsdagen_6925

Jag hade en period då jag vilade mig från sammanhang med mycket folk och prat. Kurser, studiebesök och nätverksträffar – jag tackade nej till allt. Men den här månaden har jag verkligen fått ta igen hela mitt sociala underskott och det är så fantastiskt kul att orka igen. Här är utsikten från Solhagas monter på Näringslivsdagen.

falkenbergsrevyn_6935

Och nästa dag var det dags för ytterligare ett event – demo ihop med vår nya kund ICA Kvantum som bjudit 400 av sina VIP-kunder på Falkenbergsrevyn. En hektisk timme i foajén innan föreställningen, med servering av smakprover till 400 personer.

murtans_7323

Jag har hållit fem kurser den här månaden, bland annat för ett härligt gäng från Murtans trafikskola i Falkenberg. Lennart, Anette, Carina, Joakim, Björn och Roger.

strandbaden_7021

Jag har varit på Strandbaden, dit vi levererar frukost varje morgon, och hållit en tvådagarskurs. Här bakar kockarna en hel del bröd själva, och ville ha lite hjälp och inspiration från mitt håll. Vi pratade om hur de kan jobba med kalljäst bröd, vilka rutiner som kan fungera ihop med det övriga arbetet och hur de kan få fram rätt sorts bröd till olika tillfällen. Lite som att såga av den gren man sitter på kan man tänka. Men jag har alltid tänkt att ju mer man delar med sig, desto mer får man tillbaka, och hittills har det alltid funkat! Med på bilden är Emma, Helén och Niclas.

dalsland_7055

Vi har haft en hel del besök i bageriet. Här ett gäng mathantverkare från Dalslandsmat, som ville höra mer om hur vi matföretag jobbar tillsammans med Slöingerundan. Jättekul att träffa kollegor, och jag hoppas verkligen kunna ta en tur till Dalsland någon gång framöver.

steninge_7080

Jag skulle kunna jobba heltid med att bara prata om Solhaga och bakning, jag får så mycket energi av att träffa alla dessa nyfikna och positiva människor. I lördags var jag inbjuden att föreläsa på kvinnofrukost i Sockenstugan i Steninge, där 45 kvinnor lyssnade på min historia.

kaffeprovning_7035

Annars handlar nästan allting om sommar och högsäsong. Mars är den månad när allt ska planeras klart, framför allt när det gäller vilka som ska jobba och när. Men en hel del andra beslut också – som vilket kaffe vi ska välja. Här håller Daniel från Slöinge Kafferosteri i en koppning där Marcus, Johan, Tilda och jag fick smaka oss igenom ett antal olika bönor för att slutligen bestämma vilket kaffe som ska bli Solhagas. Hittills har vi serverat kaffe från Slöinge Kafferosteri  i vår espressomaskin, och Arvid Nordqvist i bryggaren. Men från och med nu blir det bara Slöingekaffe för hela slanten. Ekologiskt, handplockat och producerat under rättvisa förhållanden.

veranda_7074

Förutom allt vanligt arbete i bageriet har jag lagt alldeles för många timmar på att renovera. Men man vill ju! Verandagolvet som jag målade för två år sedan behövde sig en uppfräschning. Jag har köpt nya utemöbler och vårstädat alla rabatter. Lagom till påsk ska Solhaga gnistra och glimma som en juvel.

odling

Och inomhus pågår projekt plantering. Stora gästrummet är fullt med plastbaljor där dahliorna får komma igång, och tvättstugan svämmar över av sticklingar och plantor av alldeles för många slag. Det blir lätt så när man sitter på nätet och ska plocka ihop fröer, man vill bara ha alltihop… Jag har bland annat satt ballongranka, japansk humle, jätteverbena, mangold, musselslyska, praktsalvia, sommarbegonia, vitt doftnattljus, trädgårdsförgätmigej Rosylva, blodamarant, gråmalva, judekörs, myskmadra, mörkbladig mitsuba och en hel massa kryddor.

malalister_7109

Något slags jobbrekord sattes i söndags, när jag gick upp 04 för att baka av (lite extra segt eftersom vi gick över till sommartid). Tilda var sjuk så jag körde hela bageriet själv, med assistans från Ante som tur var. Vi bakade av, packade leverans, trågade, slog upp alla bröd, städade, diskade, sålde bröd och serverade fika. Och när allting var klart klockan 16 tog vi varsin dusch och målade sedan fram till 20-tiden. Det blev ett tunt lager antikvit linoljefärg på fönster och lister i butiken, och här ligger jag på knä vid dörren till kundtoan. Det är det värsta jag vet med sunkiga kundtoaletter. Här ska vara krispigt och fint in i minsta hörn.

gammeldansk_6961

Mycket att göra med andra ord. Å andra sidan smakar Gammeldansk aldrig så gott som efter en heldag i trädgården. Och jag är så tacksam för att jag får bygga min dröm och vara med om allt detta. Här sitter Ante och min mamma Bodil i vår nya kryddträdgård där bäddarna snart ska svämma över av kryddor och blommor. Det är en fin tid som ligger framför oss.

6 reaktioner på ”Jag är tillbaka – med rödbetskaka

 1. Härligt o få läsa något ifrån dig igen! Ni är så häftiga, starka och modiga på Solhaga.
  Glad påsk, kanske tar en tur till Slöinge nu i påsk!

 2. Vill bara tala om att jag noterat det, varje vår och sommar när jag kommer, att det fortfarande sett välmålat ut på toa… varit lite förundrad över det faktiskt…

 3. Roligt att du är tillbaks på bloggen! Men det viktigaste är du, så var rädd om dig framåt också. Önskar dig en fin påskhelg!

 4. Du är helt otrolig! Hoppas att du hinner vila mellan varven och njuta av allt du åstadkommit!

  Jag håller med dig om att toaletter måste vara top noche. Pga Ludvigs svårigheter med blåsa/njurar har jag bra koll på vilka toaletter jag besöker och vilka jag undviker… I bland är naturen det bästa.

  Kram och glad påsk!
  //Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s