Påskbröd med tranbär & mandel

paskbrod_5555

Påsken på Solhaga är ett brutalt men härligt uppvaknande efter en lång vinter. Här har vi gått och slöbakat några månader i godan ro, och plötsligt är det konstant ös i butiken med kö ut genom dörren. Många av våra fina sommargäster är tillbaka för att titta till sina hus och dessutom är det väldigt många nya som hittar hit. Årets påskbröd fick bli ett bröd som passar bra till ostar – med fullkornsdinkel, rostad mandel och tranbär.

Tranbär & mandel
500g vatten
150 g rågsurdegs
20 g jäst
700 g vetemjöl
150 g fullkornsdinkel
20 g salt
150 g tranbär
150  g mandel

Blötlägg tranbären i kallt vatten i cirka en timme. Rosta mandeln och låt svalna.

Blanda allt utom salt, tranbär och mandel i degblandare i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet. Sila bort vattnet från tranbären. Tillsätt bär och mandel allra sist på långsam hastighet ett par minuter.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop och pressa ur luften en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Forma till limpor och lägg med skarven uppåt på bricka eller duk som du mjölar med grovt rågmjöl.

Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande och gör tre snitt på snedden.

Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller till fin färg.

paskbrod_5563

solpaus

Bakom kulisserna håller vi ett konstant högt tempo, hundratals bröd per dag ska bakas och packas och säljas. Men för mig som med tiden blivit mer företagare och chef än bagare, är detta livet. Här sitter jag, Tilda och Marcus och tar oss en liten kafferast i vårsolen vid varuintaget.

kusiner_pask2015

Och efter en lång arbetsdag fick vi sällskap igår av mamma och mina syskon med familjer. Alla kusinerna i samma träd: Charlie, Eben, Max, Laura, Myra och Lo. Glad påsk på er alla!

3 reaktioner på ”Påskbröd med tranbär & mandel

 1. Låter så mysigt…och den där kön ut genom dörren har jag ju sett flera ggr ;)

  Ses om nån vecka!
  Njut av solens strålar när tid finnes! Kram Gizze

 2. Hej!
  Härligt med påsk och ett gott bröd som jag gärna vill prova. Undrar bara hur mycket mandel och tranbär det är i receptet?
  /Charlotte

  1. 150 gram av varje, tack för att du gav mig chansen att rätta till receptet! :)
   Lycka till och hoppas det blir bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s