Hallandssöm och Miras finska skärgårdslimpa

hallandssom_brod_5942Det är ganska vanligt med identitetskriser i den ålder där jag befinner mig. Huset är färdigt, barnen är relativt självgående och läget känns något så när under kontroll. Helt plötsligt finns det lite tid över, och vad tusan gör man med den? Vad hade jag för intressen egentligen? Min nya lösning på ”problemet” heter hallandssöm. Jag har varit på kurs hos Mira Bodiroza Lindh i Falkenberg och blivit helt fast. Att få sitta ner i lugn och ro med nål och tråd är både kreativt och meditativt på samma gång.

hallandssom_miras_5905Här ser vi några exempel på Miras alster. Den traditionella hallandssömmen har sina rötter i tidigt 1800-tal, och bygger på att man broderar med tre tunna trådar på linnetyg.

hallandssom_miras_5915

I norra Halland var det vanligt att man broderade bara med rött.

mira_kudde_5908

I södra Halland broderades även med blått.

hallandssom_smycke_5914Mira har tagit traditionen ett steg vidare från väggbonader och örngott, och skapat helt nya saker. Som det här halssmycket. Dessutom har hon gjort resor bland annat till Japan där intresset för svenskt hantverk är enormt. Läs mer på hennes hemsida www.mirabodiroza.com.mirasstudio_5902Ett gäng kvinnor från olika håll, samlade i Miras studio.

sara_mira_7428Med stort tålamod och entusiasm gick Mira igenom alla teknikerna – stjälkstygn, kedjestygn, langettstygn, franska knutar och flätstygn av olika sort. Jag broderade och sydde mycket när jag var yngre, och det var så kul att uppleva hur snabbt allting kom tillbaka.

hallandssom_start_7426Jag valde att brodera en brödduk med tre klassiska motiv inom hallandssöm – stjärna, hjärta och tulpan. Först applicerades motivet på tyget med hjälp av ett karbonpapper.

hallandssom_motiv_5932Så här blev resultatet! Jag hann inte klart under själva kursen, men har haft broderiet som min godnattrutin några kvällar den här veckan. Mira berättade att broderi har dokumenterad medicinsk effekt – efter tjugo minuter med nål och tråd sänks blodtrycket.

hallandssom_motivbaksida_5933Det är baksidan som avslöjar hur duktig man egentligen har varit. Det ska synas så få stygn som möjligt här, för att vara sparsam med tråden. macka_5900God fika blev det också. Mira hade bakat sin finska skärgårdslimpa och var lite nervös för att jag skulle komma och äta. Det behövde hon inte alls vara, för jag tycker alltid att det är underbart att äta någon annans bröd. Dessutom hade hon ställt fram min barndoms favoritmacka – knäckebröd med mesost! Jag älskar mesost (eller brunost som jag tror det står på paketet), men Ante har lagt in ett veto och förbjudit mig att köpa hem eftersom han inte ens klarar av att vara i närheten av den.

kaljamalja_7449Receptet på finska skärgårdslimpan har Mira experimenterat sig fram till under många år. Jag fick med mig receptet hem – samt en påse med huvudingrediensen Kaljamallas, som hon köper i Finland. Det är alltså malt till svagdricka, och någonstans måste man väl kunna hitta detta i Sverige? Det blir ett fantastiskt hållbart bröd, jag fick med mig en bit hem, och den höll sig saftig flera dagar i plastpåse.

Miras finska skärgårdslimpa

3 dl svagdrickamalt (Kaljamallas), här tror jag att det går bra med krossad råg också, eller vete
9 dl kokande vatten
Häll vattnet över malten, låt svalna till max 37°C.

50 g jäst
150 g solrosfrön
150 g sirap (kan uteslutas, detta har Mira endast vid extra festliga tillfällen)
4,5 dl fint rågmjöl
9 dl vtemjöl
5 g salt

Blanda skållningen med övriga ingredienser. Låt jäsa i 1-2 timmar i rumstemperatur. Häll över i tre smorda brödformar. Låt eventuellt jäsa lite till och baka sedan i 200°C i cirka 50-70 minuter, eller en innertemperatur på 98°C.

stjarna_7430Nu önskar jag mig en fortsättning med fler kurstillfällen i hallandssöm, eller också får jag väl helt enkelt starta en klassisk syjunta i Slöinge. När jag var i Göteborg i veckan och fick gå för mig själv lite på stan, vad tror ni jag gjorde? Ja inte gick jag och kollade på kläder eller inredningsdesign, jag gick till KnappCarlsson och Broderi Drottninggatan för att inhandla lite extra nålar, en sybåge och broderigarn i tre olika nyanser till några kuddar jag tänkte göra. Jag har väl officellt blivit tant helt enkelt, och det känns kanon!

6 reaktioner på ”Hallandssöm och Miras finska skärgårdslimpa

 1. Då var det du som var inne. Jag tyckte jag kände igen dig men var inte säker :-)
  Hälsningar från en sporadisk stamkund (vi stannar alltid till i Slöinge, på väg till släkten i Halmstad, om du har öppet) och expedit på Knapp-Carlsson

  1. Hej Johanna, vad roligt! Världen är allt bra liten. Då får vi se om det blir hos dig eller hos mig vi ses nästa gång! :D

 2. Hej. Kaljamallas får man tag på genom att ha en finsk kompis som åker hem till Finland och hälsar på. När han åker tillbaka så har han 10 paket med hem till mej varje gång. Jag blötlägger det i 4 ggr så mycket kallt vatten 1 dygn innan. Det som inte sugs upp av malten använder jag som degvätska. Det blir mycket färg på brödet. Har använt det en del i vörtbröd där smaken kommer riktigt bra till nytta.

   1. Hej. Jag har också handlat malt genom :

    http://www.bryggeributiken.se/

    när jag har gjort öl. Karjamallas är en svart malt(rostad i ca 200-225°) som är krossad. Det finns några företag till som levererar till mini ölbryggare.

    Mvh Mats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s