Tulpanernas tid

hasselort_5984Det är andra våren i vår nya trädgård. Hösten 2013 gjorde vi nya rabatter med jord från Ugglarps Grönt och investerade i hundratals plantor och lökar. Vi köpte ganska många av varje sort, för att inte behöva vänta så länge på resultatet. Och redan nu märks det en enorm skillnad, det är precis som om trädgården är fin hela året och inte bara på sommaren. Varenda gång vi går runt huset har det hänt nya saker. Sent i eftermiddags gick jag ut och tog lite bilder för att kunna visa er det allra finaste just nu. Hasselörtens blanka blad täcker perfekt i år, det är en av mina favoriter. I bakgrunden skymtar tulpaner i rött.

hassel_tulpaner2_6000Vi går närmare. Här satte jag kaukasisk förgätmigej under ormhasselsnåret i höstas, och Tulipa Brown Sugar som skiftar i rött och orange.

orangerod_6006Tulipa Brown Sugar.

 

uncletom_5997En som just håller på att slå ut är Tulipa Uncle Tom. Nästan som en ros med sina många mörkröda blad.

thalia_5974Vita narcisser Thalia, har vi i mängder på innergården. fagelbad_5993Två fåglar tar ett bad under daggkåpan i ett svart keramikfat av Jonte Schlenz, inköpt på Löddeköpinge Plantskola.

olvon_6013Och strax intill har doftolvonbusken precis slagit ut.

krona_6021Vi går vidare runt huset. Den här passagen på Solhagas nordöstra sida var tidigare väldigt tråkig med buskar och mossig jord, men är numera en riktig liten pärla. Vi satte ett hav av murgröna som efter ett par år täcker marken perfekt. Den rostiga kronan har jag precis satt dit, och snart ska murgrönan klättra på den också.

solhaga_6076Verandan. queenofnigth_6046Tulipa Recreado passar så fint med alunrot och de blekgröna bladen från Tulipa Albion Star som precis har blommat färdigt. queenofnight_6048Tulipa Recreado.blackparrot_6042En och annan Black Parrot tittar fram. ‘clematisalpina_6051Och vid verandans stuprör blommar Clematis Alpina. dvargakleja_6067 En nykomling i år – dvärgakleja som växer tillsammans med höstsilverax under vårt stora klarbärsträd på framsidan. labelleepoque_6064Min favorit bland tulpanerna – La Belle Epoque – mår tyvärr inte så bra i år. Jag vet inte om frosten tog de små knopparna, för det är inte många som blommar. Här är den finaste. kvittenlund_6029 I nya kvittenlunden är Tulipa White Triumphator på väg upp ur ett hav av ormöga.

white_6079Och snart får den sällskap av Tulipa Black Hero. Återkommer med bilder när den slagit ut!

 

3 reaktioner på ”Tulpanernas tid

 1. Ni har så fint Sara!
  Tack för gofikat och lilla pratstunden :)
  Nu är vi hemma i Värmland igen…
  Saknar Skrea direkt…
  Ses snart igen! Kram Gizze

 2. Wow Sara! Älskar de mörklila tonerna som blir ås läckert med det gröna! Precis så vill jag ju ha det i min trädgård, nu får jag skriva upp alla namnen! Bravo!

  1. Tack Sara, roligt att kunna bidra med lite inspiration! :) Kan verkligen rekommendera webbshopen Jennys frön & sånt, där köper jag nästan alla lökar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s