Solhaga får diplom för god byggnadsvård

bullerbyn_4215Det är precis ett år sedan jag tog den här bilden. Jan Bengtsson (även känd som JB) och Peter Persson sågar brädor till fasaden på nya gårdshuset. De kom själva med idén att sätta upp fasadbrädor i olika bredd och med locklister som inte går helt vertikalt. Allt för att huset skulle se ut som vore det från år 1900. Hur många snickare tänker så?

pris_7511Igår fick vi åka allihop till Hallands konstmuseum i Halmstad för att ta emot Hallands Museiförenings årliga diplom för god byggnadsvård. Här är det jag och Ante som får stå på scen med landshövding Lena Sommestad, men det är lika mycket Peter och Jans förtjänst, tycker jag. I tacktalet hyllade vi också våra grannar Björn och Marie Ahnlund för inspiration, hjälp och tålamod med vårt byggande…

myra_renovering_2412

… samt våra barn Max och Myra som fått vänja sig vid en stökig vardag. Här är Myra, 3 år, på ”köksgolvet” 2008.

skylt_5965

Förutom ett fint diplom att hänga på väggen fick vi den här fina skylten. Ante och jag diskuterade hela vägen hem på vilken byggnad vi ska sätta upp den. Bostadshuset, bageriet eller nybygget? Peter och JB var mer intresserade av vilken med vilken sorts skruv det ska ske. Mässing, tyckte båda.

diplom_tarta_5959

Efteråt blev det tårta och bubbel hemma hos JB. Det pratas en massa om att baka med kärlek i min bransch, men bygga med kärlek är kanske inte lika vanligt. Men det är så det funkar, när man jobbar med dessa två. Den sortens engagemang går inte att köpa för pengar. Jag känner oändligt stor tacksamhet för vad de har gjort för oss, och för Solhaga.

hallandsnyheter_5967

En jättefin artikel fick vi också i Hallands Nyheter. Rubriken säger precis vad byggnadsvård betyder för Ante och mig – att lyssna på huset och försöka förstå hur alla före oss har tänkt. Och att ibland sätta den personliga smaken åt sidan för att huset vill något annat.

Motiveringen till priset:

”Sara och Anders Wennerström har i samarbete med kompetenta hantverkare restaurerat ett av Slöinges äldsta hus, som vid tiden för förvärvet var slitet och okänsligt renoverat. För att fastigheten skulle kunna husera en ny verksamhet – ett bageri – har ett nytt hus uppförts i anslutning till det gamla. Nybyggnationen liksom restaureringen av det gamla huset har genomförts på ett föredömligt vis, med användande av såväl gammal byggnadsteknik som återvunnet byggnadsmaterial.” 

linolja

Ett stort tack till Bygglovsnämnden i Falkenberg som nominerade oss! Många timmars hårt slit ligger bakom, och det är så roligt att det uppskattas.

Om ni vill läsa mer om hur vi renoverade huset kommer här länkar till inlägg som jag skrev när vi haft huset i exakt fem år:

Fem år med Solhaga, del 1

Fem år med Solhaga, del 2

Fem år med Solhaga, del 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s