Citron & dillfrö

Just nu sitter jag och bloggar på Öresundståget, på väg mot Köpenhamn och sedan Kroatien. Det är dags för vår årliga badvecka med barnen, efter en vår som jag tror har varit den bästa hittills i vårt nya liv på Solhaga. Jag har jobbat mycket, men helt utan negativ stress den senaste tiden. Och då gör det inget att dagarna blir långa.

Idag har vi haft en galet intensiv midsommarafton i bageriet med konstant kö ut på gatan hela dagen. Det här med att lågsäsong växlar över till högsäsong, tänk att det kommer som en lika stor chock varenda år. Jag tror alltid att det är lugnt och att jag har koll. Men det har jag inte riktigt, fastän jag har tapetserat nästan varenda rostfri yta i bageriet med inplastade checklistor. Det tar ett par veckor att vänja sig, och så plötsligt är det över när alla börjar jobb och skola i augusti.

Här har ni årets midsommarbröd – med smak av citron och dillfrö. Riv ner en extra citron om du vill ha riktigt mycket citronsmak.

Dag 1, poolish
250 g vatten
250 g durumvete
2 g jäst
Vispa ihop, täck över med plast och låt stå i rumstemperatur över natten. Om du har bråttom kan du tillsätta mer jäst, då tar det några timmar för poolishen att bli klar. Den ska dubbla sin storlek och precis börja sjunka ihop på mitten, då är den perfekt.

Bortgörning
500 g vatten
10 g jäst
2 citroner, rivet skal
700 g vetemjöl
150 g grahamsmjöl
15 g dillfrö
20 g salt

Blanda allt utom salt och dillfrö på låg hastighet i cirka 8 minuter. Blanda i salt och dillfrö och kör ytterligare 5 minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, vik ihop den en gång under tiden. Dela degen i två bitar. Forma till avlånga bröd med lite spets, som en citron. Lägg på en bricka med vetemjöl, med skarven uppåt. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande.

citronbrod_snitt_5037Gör ett vinklat snitt på längden och tryck fast en citronskiva i snittet. Det är lätt att den åker av om man inte fäster den ordentligt. Sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30 minuter, eller till önskad färg och skorpa. Öppna gärna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

citronbrod_5048

pioner_6237Det är fint att åka på semester. Men det gör lite ont också att alla pionknopparna ska brista utan att jag får vara med, för den tiden är magisk. Glad midsommar på er allihop!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s