Tio tips från Kroatien

jaskorg_8133Vi tog oss en nio dagar lång tur till Kroatien, för att få inspiration och nya perspektiv. Det tog några dagar innan jag slutade associera stolar som den här till jäskorgar, men efter det var det total vila och inte ett knyst hördes från bageriet därhemma.

Här är våra tio bästa kulinariska tips från en helt fantastisk resa till Split och Hvar.

bageri_86351. Bageri Kruscic, Split. Vi börjar såklart med mitt favoritlivsmedel nummer ett – bröd. Jag kan inte förstå att brödrevolutionen som är så självklar för oss i Skandinavien inte har kommit längre i de här länderna, där traditionen av odling och god mat är så stark. Under våra nio dagar åt vi den finaste fisk och de mest underbara grönsaker – men ingenstans fanns det ett vettigt bröd. Förutom på detta bageri i Split, precis runt hörnet från vår fina lilla lägenhet på De Caris Palace.

bageri_8610Ägarinnan Silvana berättade om hur hon och familjen flydde till New York från kriget under 90-talet. När det blev fred flyttade de tillbaka och startade Splits enda hantverksbageri. Hon har drivit bageriet i två år, men säger att det är svårt att ändra kroaternas brödvanor.

bageri_8605 Utflyktsmacka fylld med härlig tomatsås och ansjovis.

bageri_8602Brödet bakas på ekologiska råvaror, men de är tyvärr inte så lätta att få tag på här.

bageri_8636Jag köpte ett jättegott rågbröd utan jäst, som jag tog med till ett café i närheten. Egentligen tycker jag att det är ganska oartigt att ta med eget bröd till en restaurang, men efter nio dagar med vita fluffiga frallor var jag så fruktansvärt sugen!

bokeria_8114

2. Bokeria, Split. Precis utanför vår port låg ett av stadens mest smakfulla ställen. Café och restaurang med karaktär och många fina detaljer.

bokeria_7979Här åt vi frukost två dagar i rad. Och brödet var helt ok!

bokeria_7985Panini med lokal ost och  lufttorkad skinka.

split_poseidon_86473. Restaurang Poseidon, Split. Jag vet inte hur  många kilo kroatisk ost jag har ätit den här veckan! Vin i glaste från en av Kroatiens främsta producenter – Andro Tomic. 

macondo_81494. Restaurang Macondo, Hvar. Vi tog färjan till Amfora Gran Beach Resort på denna underbara ö. Som ett slags mini-riviera med en otroligt vacker gammal stadskärna med alldeles speciell atmosfär. De riktiga pärlorna hittar man inne i gränderna, här är vi på  en riktigt bra restaurang med fisk som specialitet.

macondo_8145Detta är en kroatisk specialitet, gregada. En fiskgryta med olika sorters fisk, potatis och lök. Vansinnigt gott.

leporini_84115. Restaurang Leporini, Hvar. Denna gränd precis intill stora torget doftade så ljuvligt av grillat kött och vitlök att vi bara måste slå oss ner trots att bordet lutade så att glasen knappt kunde stå upprätt.

leporini_8407Grillat lamm med rosmarin, parmesan, oliver och grililade grönsaker.

bubbagump_83036. Bubba Gump och Hula Hula beach bar. Från vårt hotell kunde man gå längs havet och där hittade vi denna restaurang som även är en väldigt populär bar & nattklubb med egen klädkollektion.

lavendel_85747. Kulinarisk resa på Hvar. Vi hyrde bil och gjorde en dagstur på hisnande bergsvägar till byar där vi handlade lokala delikatesser. Lite som Slöingerundan faktiskt!

starigrad_zapodzub_84348. Stari Grad är öns äldsta by, här hittade vi Za Pod Zub, en nyöppnad delikatessbutik med vin, honung, oljor, marmelader och annat gott utan tillsatser. Ägarinnan berättade att hon och pojkvännen byggt hela inredningen av material som användes för kanske tredje eller fjärde gången.

starigrad_kondis_8439

9. Kroatisk kondisdisk i Stari Grad. Inte en kulinarisk favorit, men ändå en upplevelse på sätt och vis! Mycket verkade bestå av ett slags vit massa av äggvita och smör, se bakverken längst ner till vänster.

starigrad_kondis_8440Kakorna var inte så söta som jag befarat, men  inte så goda heller tyvärr. Godast var smördegsröret till höger, fyllt med den äggvitemassan. Som marängsmörkräm fast mycket fluffigare.

konobakokot_852310. En liten by som heter Dol. Efter en härlig eftermiddag med bad åkte vi långt ut i ingenstans där vi irrade omkring panikhungriga och letade efter Konoba Kokot, som fått många fina betyg på TripAdvisor. Ni förstår paniken när vi kom fram och det var stängt!

santamaria_8540Som tur var visade sig denna by vara lite som Slöinge, bara några hundra meter bort landade vi i skuggan på familjen Stancics gård och nyöppnade restaurang Santa Marija. 

santamaria_8571Allt som serverades var från gården. Grillat kött, ostar, oliver, och vin. Den enklaste, och absolut bästa måltiden på hela resan. Så tyst och lugnt också, hit skulle jag vilja komma tillbaka.

hemma_8668Hemma i Halland är inte så dumt det heller. Ante och jag tog en promenad till Oktorp och det kändes som om vi nog aldrig mer behöver resa någonstans.

En reaktion på ”Tio tips från Kroatien

  1. Åh så bra resetips o passar ju perfekt inför nästa sommarsemester- efter två veckor i Grekland med olika varianter av saganaki till lunch- eller middagsförätt så ser jag fram mot den där kroatiska hårdosten. Äta o dricka gott är viktigt på våra resor o utflykter o eftersom vår nästa sådan går till Malmö från Göteborg är det inte så svårt att räkna ut att vart vi fikar ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s