Pariservåffla i mästarklass enligt White Guide

pariservaffla_5845Vilka dagar vi har haft i Stockholm, Ante och jag. Efter en månad med väldigt mycket jobb släppte vi allt och satte oss i bilen till huvudstaden. Vi har ätit och fikat och träffat vänner, och framför allt – varit på White Guide-galan 2015 där vi var nominerade till Årets Bageri. Nu blev det Green Rabbit som tog hem priset i hård konkurrens även med Bageri Petrus och St Jakobs i Lund, men det gjorde inget alls! För när mästarklasslistan presenterades visade det sig att vi avancerat upp till 35 poäng vilket placerar oss på plats 9 bland caféer i Sverige. Jag kunde knappt begripa det förrän jag såg att Ante fällde en tår av stolthet, för det hör inte till vanligheterna att han blir så rörd.

mastarklass_7782På fyra år har vi tagit oss till toppen, utan att ens ha varit i branschen innan. Just detta kan i och för sig ha varit en stor fördel, för jag är fortfarande helt ovetande om de genvägar man kan ta i form av halvfabrikat och tillsatser. Jag har bakat mina bullar med riktigt smör och fetaste mjölken, för att jag helt enkelt inte visste sämre.

Ett bakverk som nämndes i vår text i guiden var pariservåfflan, så jag tänkte fira med att ge er receptet. Jag har älskat pariservåfflor ända sedan jag var liten, och när de är gjorda på riktigt finns det faktiskt inga ord för hur goda de är. De försvinner i ett nafs så fort vi ställer fram dem i butiken, så jag brukar smussla undan en till mig själv och spara till arbetsdagens slut då jag uppsöker en lugn plats och högtidligt intar den frasiga raringen ackompanjerad av en kopp av Slöinge Kafferosteris Jorge Lagos-kaffe (för övrigt en av de främsta anledningarna till att vi tagit ett kliv uppåt på poängskalan).

Snabbsmördeg till bottnarna
När man ska göra en smördeg som används till napoleonbakelser och andra platta frasbottnar, behöver man inte banka smöret och kavla in det, man kan istället göra på ett enklare sätt, genom att tillsätta smöret direkt i degen och sedan kavla.

500 g vetemjöl
10 g salt
500 g kallt smör
200 g kallt vatten
2 äggulor (40 g)
10 g citronsaft
strösocker till kavling

Kör ihop allting i en hushållsassistent med vinge, eller kniv. Nu är det viktigt att köra ganska snabbt och inte för länge, för det får inte bli en jämn deg. Det ska vara synbara klumpar av smör i degen. Platta ut lite lätt, plasta in och lägg i kylen i minst två timmar.

Kavla ut degen till en rektangel, cirka 1 cm tjock och vik ett treslag. Kavla ut en gång till och vik ytterligare ett treslag. Låt sedan degen vila en timme i kylen.

Ta fram degen, kavla två stycken treslag igen, och låt vila i kylen en timme.

Och sedan ytterligare en gång: Ta fram degen, kavla två stycken treslag igen, och låt vila i kylen en timme.

Dags för slutkavling. Kavla ut degen till cirka 2 mm tjocklek, och stansa ut runda bitar, ca 8 cm i diameter. Strö ut socker på bakbordet och kavla bitarna så att de blir avlånga och sockras rejält på båda sidorna. Nagga sedan ordentligt med en kruskavel, degen får nämligen inte resa sig under gräddningen vilket annars är en av poängerna med smördeg. Men här vill vi alltså ha tunna smördegsbottnar. Lägg bitarna på plåtar med bakplåtspapper och baka av i 210°C i cirka 10–15 minuter, bottnarna ska ha ordentligt med färg. Låt svalna. Bottnarna kan sparas i burk med tätslutande lock.

Marängsmörkräm
Den här smörkrämen är lite lättare och luftigare än vanlig smörkräm, jag gillar den skarpt! Kan smaksättas med smält choklad, vanilj, citron eller annat gott.

200 g äggvita
400 g socker
160 g vatten
800 g smör

Vispa äggvitorna. Koka vatten och socker till 122°C. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle ner i marängen och vispa tills den är nästan kall. Då tillsätter du rumsvarmt smör i omgångar. Byt från visp till vinge och fortsätt slå krämen tills det nästan ser ut som vispgrädde.

Montering av pariservåfflan
Mycket enkelt! Spritsa marängsmörkräm på en botten, lägg en annan ovanpå och sikta florsocker över.

Vi har varit på så många ställen de här dagarna att jag var tvungen att gå igenom högen av kvitton för att ens kunna berätta om det. Här är några av höjdpunkterna.

babette_7687Söndagen gick vi bara runt och kollade på Smaka på Stockholm i Kungsträdgården. Träffade vänner och släktingar som kom förbi, och så Sèbastien och ett helt gäng jätteduktiga bagare i Brödmainfest-tältet. Otroligt trevligt. Dagen avslutades med middag på Babette, Roslagstgatan 6, goda pizzor och lite mindre rätter, vilket alltid är trevligt eftersom man kan beställa fler…

petrus_7695Vi började måndagen med frukost på Bageri Petrus på Swedenborgsgatan, också nominerade till Årets Bageri. Det är så kul att följa gänget här på Instagram, hela tiden kommer nya påhitt, som omedelbart apas efter av andra Stockholmsbagerier. Men det mest påfallande är att kunderna verkar gilla sitt ställe så mycket. Att vara en duktig och nominerad trendsetter är stort, men att vinna folkets kärlek på det här sättet i en storstad är större.

petrus_3314Petrus var ledig, men tittade förbi på frukost med frun Alexandra.

petrusgodsaker_7697Goda mackor, croissant på lantvete och en kardemummabulle som kändes nästan som hemmavid.

genuin_7712Strax efter frukosten stod förmiddagsfika på programmet. På Konditori Genuin på Pipersgatan 20 sammanstrålade vi med Anna, Robert och Victoria från Annas Hembageri i Mariefred. Vi träffades på hantverksbagarkursen för Jan Hedh, och hos dem fick jag göra min allra första stapplande bagarpraktik för fem år sedan. Till allas vår stora glädje belönades de med Årets Fikaställe på galan. Fantastiskt roligt och välförtjänt!

genuin_7707På Genuin är allting 100% ekologiskt, till och med marsipanen på prinsesstårtan är hemgjord och utan konstgjorda färgämnen. Imponerande och gott. Moussebakelsen med italiens maräng var också smaskens.

pascal_0008Redan en halvtimme senare blev det lunch – på Café Pascal på Norrtullsgatan 4, som också var nominerade till Årets fikaställe. Det här stället gillar jag! Mycket fina mackor, gott kaffe, trevligt och mycket folk. Precis sådär som man kan längta efter efter en lång och stillsam vintersäsong i Slöinge.

kaffeverket_7752Någon halvtimme senare hade det redan blivit dags för eftermiddagskaffe på Kaffeverket, St Eriksgatan 88, som blivit nominerade till årets Kaffebar. Brownie med kokostosca och citronkaka med vallmo var lite väl mastigt och sött för min smak (kan bero på att jag vid det här laget rullade oss fram på Stockholms gator) men chokladbollen med pistagenötter var finfin. Och kaffet naturligtvis – otroligt gott.

galan_3318Galamingel och dessert serverad på ett fat, som i ena kanten såg ut som om någon tagit en tugga av själva tallriken. Vi ser lite konstiga ut alla tre på den här bilden – jag, Sèbastien Boudet och Anna Randolf Schweitz från Annas Hembageri som blev vinnare av Årets Fikaställe. I ett litet rött hus i ett bostadsområde har de skapat en liten oas, och i november öppnar de nytt ställe inne i själva Mariefred.

speceriet_7787Efter själva prisutdelningen på Eric Ericssonhallen gick vi raka vägen till Gastrologiks bakficka Speceriet – där vi åt en alldeles fantastisk middag. Här kan man inte beställa bord, det gäller att komma i tid om man inte vill vänta.

johannystrom_7806Morgonkaffe nästa dag på Johan & Nyström konceptbutiken, Swedenborgsgatan 7, där butikschef Åke Nolemo bryggde oss varsin delikat kopp Heza Gitwe från Burundi.

greenrabbit_7820Slutligen blev det ett snabbt stopp på vinnaren av Årets Bageri – Green Rabbit. Och vem stod där i kön framför oss om inte Sèbastien, han verkar vara precis överallt den mannen! Här fanns bland annat snygga smörrebröd exponerade i en otroligt vacker gammal trämonter med glas, som den halvdansk jag är blir jag alldeles mjuk i hjärtat av att se något så fint. Här köpte vi 50/50, ett bröd med både vete och råg, samt det danska rågbröd som de använder både till smörrebröden och i den goda äppelkakan.

hemma_7859Hemåt i halländska solnedgången med massor av inspiration och idéer i bagaget.

2 reaktioner på ”Pariservåffla i mästarklass enligt White Guide

  1. Stort grattis till er plats i White guide! Är ni verkligen värda. Tack också för att tips på fikaställen i Sthlm. Bra att ha nästa gång jag åker dit.

    1. Tack Birgitta! Önskar dig en fin midsommar och hoppas att vi ses nu under sommaren! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s