Wienerbröd för varma dagar

 

Alla klagar på den här kalla sommaren. Men för mig har det nog varit den bästa i hela mitt liv, tror jag. Nu när den femte högsäsongen på Solhaga närmar sig sitt slut är jag inte ens trött. För jag har femton makalöst duktiga medarbetare som får allting att rulla på det mest fantastiska vis, trots att vi haft många fler besökare än vi räknat med. Jag har till och med kunnat vara ledig, göra utflykter och ha tid och energi över till familj och vänner. Dessutom är det otroligt tacksamt med svalt väder för oss som jobbar i en varm och dammig miljö. Jag minns med fasa förra sommaren då vi höll på att nästan gå under av värmebölja och getinginvasion.

Sedan ett par dagar är sommarvärmen tillbaka, vilket även gör det lite svårare att få till fina lager i våra laminerade degar. Det är över 30 grader varmt i bageriet, och för varje sekund degen ligger framme riskerar lagren att smälta ihop. Jag vet att en del bagare jobbar med rumsvarmt smör när det ska kavlas in i degen, men jag föredrar att jobba så kallt och snabbt som det bara går. Därför har vi hittat på en variant på wienerbröd för varma sommardagar, där vi undviker det sista momentet där wienerbröden ska vikas till olika former. Varsågoda!

wienerbrod_5881

Wienerbrödsrutor

500 g vetemjöl special
200 g vatten
80 g ägg
8 g salt
40 g socker
2o g smör
40 g jäst

500 g smör till kavling, osaltat är lättast att jobba med

Väg upp mjöl, socker och salt och lägg i frysen i minst en timme. Vatten, jäst och ägg ska vara kylskåpskalla men smöret rumsvarmt.

Lös upp jästen i vätskan, kör degen i 2-3 minuter, till allt har blandats bra. Ta upp degen och tryck ut den rektangulärt ca 1 cm tjock. Slå in degen i plastfolie och frys den i cirka 15 minuter.

Under tiden tar du det kylskåpskalla osaltade smöret och bankar ut det till en rektangel, smöret ska fortfarande vara kallt, men böjbart. Cirka 1 cm tjockt eller mindre.

Ta ut degen ur frysen se till så att den är dubbelt så stor som smöret. Slå in smöret i degen och kavla ut, ca 3 gånger så stort på längden som den var från början. Lägg skarven emot dig och slå ett treslag, lägg i plastfilm och frys i cirka 30 minuter.
Upprepa denna procedur två gånger till, så du har slagit tre stycken treslag allt som allt. Obs! tänk på att alltid ha skarven mot dig när du slår slaget. Ju snabbare du jobbar, desto bättre, eftersom degen inte hinner bli för varm. Var dock noga med att degen inte är det minsta fryst när du kavlar den, för då kan den lätt spricka i kanterna.

Efter sista treslaget bör degen vila i cirka 1 timme, först 30 minuter i frys sedan 30 i kyl.

Vaniljkräm
500 g mjölk
1/2 vaniljstång
120 g äggula (6 st)
125 g socker
40 g maizena
25 g osaltat smör

Häll upp mjölken i en kastrull. Skrapa ur vaniljstången och lägg både den och fröna i mjölken. Låt koka upp och dra en stund. Vispa ihop äggula, maizena och socker. Häll över mjölken och blanda ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen och värm under noggrann omrörning och sjud försiktigt i några minuter tills krämen har tjocknat ordentligt. Tillsätt smöret och rör om, och sila krämen genom en sikt ner i en ren skål. Plasta över och ställ i kylen.

Chokladrutor
Smält 200 g mörk choklad i mikron, ta ut och rör om med jämna mellanrum så att den inte blir bränd. Smeta ut med en palettkniv på ett bakplåtspapper till ett tunnt lager, och dra med palettkniven så att det bildas rutor på cirka 6×6 cm. Låt stelna och förvara kallt.

chokladrutor_7560

Dags att göra själva wienerbröden!
Kavla ut degen till en tjocklek på cirka 1o mm och skär ut rutor på 10×10 cm. (Rutorna kan frysas i cirka en vecka.)
Låt jäsa i 1–2 timmar, det här kan ta väldigt olika lång tid, särskilt om de varit frysta.
Tryck med ett finger i mitten på varje ruta och spritsa dit en klick vaniljkräm. Baka i ca 200°C i 10–15 minuter till vacker gyllene färg.

chokladplacering_7562Lägg på en chokladruta på varje wienerbröd direkt när de kommer ut ur ugnen, så att den smälter av värmen.

sommarskylt_8871Högsäsongskylt. Det tog liksom fem år att komma på hur man driver ett bageri där 20 procent av omsättningen inträffar i juli. Till exempel såna här påhitt för att våra trogna stamkunder ska kunna fortsätta handla trots att det ibland blir långa köer till fikakassan.

solhagabakom_8920Ögonblicksbild bakom kulisserna en helt vanlig sommarmorgon klockan 08.17. Tilda fyller på butiken, Elin står vid ugnarna och My är mitt uppe i levainfrallorna. Förutom dessa tre är det Johan, Linnea, Karin, Mathilda, Sandra, Pernilla, Anna, Sol, Julius, Estelle, Ebba och Lovisa som hållit ställningarna denna sommar och jag är så oändligt glad för var och en av dem.

Det känns verkligen som om Ante och jag har fått livet tillbaka efter alla stora projekt, och kan njuta på ett helt annat sätt av allting fint omkring oss. Här är mina topp tre utflykter från juli:

brollopsdag_astad_89381. Ante och jag firade 16-årig bröllopsdag på Ästad Vingård och fick smaka på deras vin innan vi gav oss iväg på en tre timmar lång vandring i Åkulla bokskogar.

stromma_90462. En annan sommarfavorit – Strömma Farmlodge med min brorsdotter Lina och pojkvän Shane. De bor i New York, så vi ses alltför sällan.

hallandsvadero_90133. En kväll med picknick och krabbfiske på Hallands Väderö, med våra bästa vänner i Torekov. Total nukänsla och en stillhet som går rakt in i hjärtat.

 

2 reaktioner på ”Wienerbröd för varma dagar

    1. Hej Charlotte! Smöret som du blandar i degen ska vara rumsvarmt för att det ska gå in i degen, men det som du bankar och kavlar med ska vara så kallt som möjligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s