Före och efter: Framsidan

bageri_fore_6482Idag är det precis fem år sedan vi började bygga bageriet, och jag tänkte fira genom att visa er trädgården på Solhagas framsida. Jag kan nästan inte förstå att det har sett ut så här. Men här har vi alltså en suddig vårbild från 2010 på uthuset där drömmen började spira.

bageriet_efterHösten 2015. Framför bageriet växer julrosor, pioner, rosa höstanemoner och röd solhatt.

kringlan_6379Kringlan i juli, då Rosa Helenae blommar.

bageri_fore_6902Från sidan innan vi började.

bageri_efter_sidanOch denna septembermorgon 2015. Låga ligusterhäckar längs grusgången, en pipranka i perfekt skuggläge till vänster, och en klätterhortensia mot planket till höger.

tradgard_fore_0163Och vänder vi blicken utåt trädgården såg det ut så här 2009. En stor öppen gräsyta med en liten fjärilsbuske i mitten, nästan kvävd av ogräset. Några risiga buskar och liten lekstuga i sämre skick, men å vad trevligt vi hade det här. Här är vår kära föräldragrupp från Göteborg på besök, vi är fyra familjer som fortfarande umgås, tretton år efter vi fått våra första barn.

framsidan_helaOch så här ser det ut idag. Lekstugan är borta och en höstmorgon som denna lyser fikagästerna med sin frånvaro. Här har vi jobbat med att bryta upp den öppna ytan genom att dela in den i olika rum, och skapa rabatter med mjuka former i kanterna.

kartaJag har börjat rita på en karta över hela trädgården med rabatter och listor på växter, för det är så många gäster som frågar vad allting heter. Till nästa sommar ska man kunna gå en komplett trädgårdsvisning och få massor av inspiraiton med sig hem. Här har vi framsidan med några ställen jag tänkte visa er.

entre1. Entré till trädgården. I en rundad rabatt växer ett äppelträd av en sort jag tyvärr har glömt. Samma klematis Vitalba som i mitten av trägården växer här på ett järnklot som knappt syns längre. En fantastisk klematis om man vill ha ett snabbt resultat, den växer som ogräs.

01_fairy_lavendelOch i kanterna lavendel Hidcot Blue och låga buskrosen The Fairy.

stjarnflocka_6377Och en av mina absoluta älsklingsblommor – stjärnflocka.

appeltradet2. Gamla äppelträdet. Vi går vidare till nästa lilla grupp – runt det gamla äppelträdet. På våren växer här doftviol, kungsängslilja och dvärgakleja. På sommarbilden till vänster klättrar Rosa Helenae uppför den vänstra inympade grenen som tyvärr inte lever längre. Men andra halvan mår bra och genererar små söta äpplen varje höst då röda stormhattar ramar in trädet.

papegojort_6545En nykomling under trädet i år – sköldpaddsört.

bjorken_Fore_23533. Björken. Vi går vidare mot trädgårdens pampigaste träd – den stora hängbjörken i hörnet. Den har blivit ett populärt tillhåll för barn att klättra i, därför ville vi göra en egen hemlig liten trädgård till barnen. Hösten 2013 tog vi hjälp av våra grävmaskinsvänner på Bobergs Maskintjänst med att plantera häck.

fore_tradet_2354Längs den gamla almhäcken mot gatan ville vi skapa mjukt svängda rabatter där skuggväxter kan trivas.

bjorken_efterVi köpte färdigväxt liguster från Löddeköpinge Plantskola, och två år senare ser det ut så här. Mysigt rum för barnen, och lite lugn och ro för vuxna som sitter utanför och fikar. I rabatten längs häcken till höger växer numera daggkåpa, japansk snöbollsbuske, dvärgakleja, röda vinterbär, astilbe, ormbunkar, höstsilverax och julrosor.

stigEn liten stig leder in bakom björken runt den stora rhododendronbusken….

stig_kvittenlunden4. …och då kommer vi till kvittenlunden som jag planterade förra hösten.

bjorken_Fore_2861Så här såg det ut medan jag höll på, precis för ett år sedan. Plåtkanterna är ett måste för att hindra gräset från att växa in i rabatten.

kvittenlund_idag2015. Fem päronkvittenträd av sorten Vranja i en liten ring, och marken täckt av 0rmöga. Jag satte 80 plantor, så många krävs om man vill att det ska täcka marken helt efter ett år.

rosenhornet_före_23555. Sista stoppet för idag kallar vi för rosenhörnet. Idegranen till höger var flera meter hög när vi flyttade hit. Vi sågade ner den helt, men tyckte sedan att den blev riktigt trevlig som formklippt boll. Till vänster växer en stor vintergrön lagerhägg, som ger bra insynsskydd på vintern. Men i övrigt behövde här piffas till en del om man säger så.

rosenhorn_6279Framför idegransbollen har vi satt pioner och tre stycken klätterställningar där rosen Madame Alfred Carrière trivs fantastiskt bra. Samt några andra sorters rosor som inte riktigt har tagit sig ännu.

madame_6280Madame Alfred Carrière.

clematisroyalveloursPå stupröret växer klematis Royal Velours.

stigmotbaksidanDen nordöstra sidan av huset var det väl ingen som hade brytt sig om tidigare. En gammal mossig gräsmatta har nu ersatts av ett hav med murgröna Green Carpet. Och här leder stigen vidare mot baksidan, där vi ses i nästa inlägg!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s