Före och efter: Bärodlingen

frukttradgarden_fore_5022Idag är det precis ett år sedan jag grävde mig en bärodling. Jag hade tagit tre veckors semester och stora delar av den tillbringades här med spaden i högsta hugg. Så här såg det ut när jag började. Här stod ett hallonsnår som var nästan kvävt av gräs och åkervinda. Lika bra att ta chansen och göra om rejält när vi ändå skulle ha in grävskopor i trädgården, tänkte jag.

frukttradgarden_ny_5210Det grävdes upp ett större område, och vi fick några lass med komposterad jord på plats. Sedan grävde jag ner plåtkanter till en mjukt formad triangel, indelad i olika fält med hjälp av skifferplattor.

efter_6242Så här såg det ut juli. Från och med tidigt i våras har jag rensat ogräs som besatt, och nu täcks all jorden av revande smultron och jordgubbar.

barodling2Just detta första skördeår räckte bären inte till några större mängder sylt. Men bara det här att kunna plocka alla dekorationsbär till bageriet är fantastiskt. Och äpplen och klarbär har vi så mycket att vi inte hinner göra åt allt. Här är alla växterna:

Svarta och röda vinbär
 som vi grävde upp från ett annat hörn av trädgården. Riktigt gamla buskar som vi nu har beskurit och delat på, och alla har överlevt.
Päronträd Grev Moltke
Mullbär Morus Nigra
Björnbär Thornless Evergreen
Aronia Svartaronia Hugin
Krusbär Röd Hinnomaki
Päronträd Grev Moltke
Rabarber
, okänd sort
Ros Dronningen af Danmark
Sju sorters blåbär: Blue Crop, North Blue, Bluejay, Goldtraube, Elisabeth, Putte samt en amerikansk variant av okänd sort.
Hösthallon Autumn Bliss
Hallonen 
vi försökte spara från det gamla snåret har tyvärr inte klarat flytten, så jag får sätta nya sommarhallon till nästa år.
Jordgubbar och smultron täcker hela marken mellan växterna.

frukost_9905Min standardfrukost en sommarmorgon. Blåbär, smultron, valnötter och så lite Wapnö Yoghurt på det. Längtar redan till nästa år!

drottningen
Den älskade rosen Drottningen av Danmark fick bo bland alla bären till minne av min danska mormor Hanna, som gick bort förra våren. Och som jag saknar något så förfärligt fortfarande.

sika_stolJag fick ärva lite pengar av henne, och bestämde mig för att vartenda öre ska gå till något riktigt fint och speciellt. Så i somras köpte jag trädgårdsmöbler från danska Sika Design, bland annat den här magiska hängstolen i rotting. Härifrån kan man betrakta hur bären mognar och fundera över allt möjligt viktigt och oviktigt. Imorgon snurrar vi stolen åt andra hållet och tar oss en titt på köksträdgården.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s