Välkommen till baksidan

houzzVilket härligt liv ni verkar ha, får vi ofta höra. Det ser så fint ut i Lantliv och Expressen Leva & Bo. I dagarna lanserades den internationella inredningssajten Houzz i Sverige. Där kan man läsa ett långt och fint reportage om oss. Samtidigt som jag sitter och scrollar igenom bilder av ett underbart bageri och ett vackert hem, diskuteras det i radio hur dåligt vi mår nuförtiden. Kvinnor i min ålder har ångest över sina liv. Mest missnöjda är vi med våra kroppar och våra hem. Många vill byta jobb, göra något helt annat. Kanske starta ett bageri på landet, det verkar vara så mysigt.

piano_tidning_9323Tänk om det jag gör bidrar till all denna ångest, tänker jag då. Mitt karriärbyte, husrenoveringen, bloggen, priserna och hela lyckopaketet. Tänk om jag och mina kollegor i drömbranschen bländar alla dessa vilsna själar med lifestyle-glitter så att de inte längre ser hur bra deras egna liv faktiskt är? Att det vi kallar inspiration faktiskt kan vara skadligt för allmänheten? Att vi vilseleder er att tro att drömmen finns någon annanstans? Att drastisk förändring och ett ständigt framåtsträvande kommer få er att må bättre?

Kylrummet_00332För det finns ju inget liv som är perfekt. Det här är i fredags eftermiddag, jag sitter utanför varuintaget och väntar på kylrumsreparatören. Jag och mina kollegor har just slängt en 34 liters levaindeg som blivit för sur och fallit sönder i händerna på oss. Vi har burit ut hundratals bröd i den 12-gradiga brisen. Jag har gråtit vid bakbordet och drämt en stickvagn rätt in i ugnen fast det absolut inte är ett moget beteende hos en som är chef och professionell. Det är extra mycket bröd eftersom vi bakar till skördefest på Tjolöholms Slott, och i den här stunden vet jag inte om vi hinner få kylrummet fixat innan allt jäser käpprätt åt helsike. Det kommer att bli en lång dag och jag kan lova er att det just nu är allt annat än mysigt att leva det här livet.

Det är här jag gör precis som de flesta andra – jag börjar jämföra. Önskar mig långt bort, fem veckors semester, att kunna vabba när barnen är sjuka. Tänk att kunna gå hem från jobbet och tänka på annat. Inte vara beredd att rycka in, dygnet runt, året runt, alla dagar, hela veckan, för att någon blir sjuk, någon söker mig, något måste köpas, lagas, flyttas. Jag tänker att alla gamla vänner har glömt mig och att min lätta ryggvärk måste vara början till någon riktigt otäck sjukdom (säkert cancer). Sådär håller jag på tills det är riktigt kolsvart. Jag ser inte längre vad jag har. Bara det jag inte har.

Då kommer reparatören. Han säger att han kan fixa det, sedan hjälper han oss bära in alla bröden igen.

elin_sara_johanBrödet verkar klara sig och en ny 34 liters levaindeg jäser i bageriet. Elin och Johan kommer ut med saft och bulle. Det kanske finns några stycken som gillar mig ändå. Lite. Och så landar jag med mina trötta fötter på jorden och tänker att detta väl ändå är ett tillstånd att sträva efter. Att inte tänka så mycket framåt, utan vara tillfreds med livet precis där man är, just nu. Oavsett om man är statsminister, handläggare på Försäkringskassan eller en skitig bagare i Slöinge.

(Lästips: Artikel i DN med kloka tankar från psykologiprofessor Svend Brinkmann. Det hjälpte iallafall mig att läsa den.)

Och missförstå mig rätt – jag är otroligt glad och tacksam över det Solhaga vi har byggt upp. Jag vill bara inte att det ska få andra människor att känna sig otillräckliga.

8 reaktioner på ”Välkommen till baksidan

  1. Kloka fina du! Tack för att du delar med dig. Vi har alla våra egna och unika vägar att vandra och lyckan finns aldrig i att kopiera någon annans väg, utan i själva vandringen på vår egen!

  2. Du är en härlig kvinna som kämpar på. Det finns otroliga människor i vår värld. Jag vill rekommendera att du läser min bok Fabrikörens dotter. Du kan köpa den på litenupplaga.se eller på bonus.com. Mvh Kitt Tell

  3. Så himla kloka ord. Det är nog inte många som lever sin dröm alla dagar om året. Men du kan inspirera till att våga ta ett steg. Att kanske förverkliga den där drömmen. Att drömmen sen inte alltid är en dans på rosor, det får vi själva ta ansvar för. Jag tycker du är grym och du inspirerar!

    1. Det var väldigt fint sagt, Annelie. Jag tvekade väldigt mycket innan jag skrev det här inlägget, tänkte att ingen kanske ville läsa och att jag borde bita ihop. Därför är jag extra glad över din kommentar och alla positiva reaktioner jag har fått. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s