Johan Blidberg till final i Mack-SM

Det finns människor som man är lite extra glad över att de har kommit i ens väg. En av dem är Johan Blidberg, som jobbar här på Solhaga. Om man ska stoppa in honom i ett yrkesmässigt fack så är han kock och numera även bagare. Fast jag tänker att han är en måltidskonstnär. Tillsammans med sin sambo Rina som också är en ljuvlig person är han på väg att skapa något unikt i Lis Mejeri, utanför Stafsinge. Det är nämligen helt okej på Solhaga att köra sina egna kreativa projekt vid sidan av sin anställning, så ibland är Johan iväg och fixar med catering, matlagningskurser och dylikt.

Titta gärna in på deras blogg, där Patron Blidberg och Mejerina berättar om livet på gamla mejeriet. Hittills i år har jag fått vara med om två magiska kvällar i det gamla stenhusets bottenvåning, och det lär bli fler i framtiden.

sara_marcus_7886Vår kollega Marcus Nordgren fyllde 40 och tillsammans med frun Lisa Lemke överraskade han ett gäng vänner med en bussresa till en svartklubb i 20-talets New York, med ostron och champagne. Lägg märke till originalkaklet, enastående snyggt.

sara_3370Ante och jag var invigda i hemligheten, jag var nämligen anlitad som barpianist för att riva av några gamla godingar till fördrinken.

Och födelsedagssånger förstås.

lis_fest_7911En strålande tillställning, och äntligen fick jag bära klänningen som jag ärvt av Antes mormor Alice.

forratt00156Den andra kvällen var nyligen, då Johan tillsammans med James på Falkenbergs bästa foodtruck Globalize World Food ställde till med en sjuhelsikes pop-up-restauranghelg under artistnamnet GlobaLis. Förrätten hette Fem folkfester på ett bräde och serverades på en bricktidning med diverse skrönor. Bara en sån sak.

macka_8791
Och nu har Johan alltså gjort en macka som kvalificerat sig till final i Mack-SM, som går av stapeln i Stockholm den 5 november. Jag måste säga att jag nästan struntar i om den vinner, för den är ändå den godaste macka jag har ätit i hela mitt liv. Varsågoda, här är Susedalen – med bondostomelett, kantarellmajonnäs, skogspickles och rökta hasselnötter. 

Bröd
1000 g vatten
1400 g lantvete från Berte Qvarn
200 g emmer
45 g havssalt
300 g aktiv surdeg

Blanda alla ingredienser för hand och låt stå i en timme. Knåda ihop degen snabbt och ordentligt. Vik den en gång per timme tre gånger. Baka ut degen till önskade limpor och ställ kallt över natten. Värm ugnen till 275°C med plåt eller baksten inne. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Stryk ut vetemjöl jämnt över hela brödet och snitta.
Sätt in bröden på bakstenen eller plåten samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 250° och baka av i 30–35 minuter, tills skorpan är riktigt mörk och fin.

Mackan blir också god med Solhaga levain (recept här), fast vi byter ut mjölet mot ca 85% lantvete från Berte Qvarn och 15% emmer från Limabacka Kvarn. Och så använder vi havssalt.

Bondostomelett
12 st ägg
1000 g mjölk
500 g grädde
8 g svartpeppar
17 g salt
400 g riven bondost från Skrea Ost (Alt. annan lagrad ost)
Blanda allt och baka av i långpanna eller annan lämplig form i 150 grader i 45-50 min. Lägg ett bakplåtspapper eller silipatmatta underst så att du enklare kan skära loss fina bitar efteråt.

Kantarellmajonnäs
En näve kantareller
15 g smör eller olja
50 g äggula
15 g dijonsenap
10 g rödvinsvinäger
300 g rapsolja
8 g salt
4 g svartpeppar
Stek kantarellerna i smör eller olja. Mixa dem med äggula, senap, salt, peppar och vinäger. Blanda i oljan långsamt så att en krämig majonnäs bildas. Blir den för tjock, ta i några droppar vatten.

Skogspickles
50 g ättika
100 g socker
150 g vatten
100 g torkade tratt- kantareller
1 st rödlök
Några blad svartkål (Alt. grönkål)
50 g lingon
Koka upp och blanda ihop socker, ättika och vatten. Slå över trattkantarellerna. Skiva löken och lägg i lagen. Svartkålen skärs i lagom bitar och läggs i tillsammans med lingonen precis före servering.

Rökta hasselnötter
80 g hasselnötter
15 g rökt salt (Finns i välsorterade livsmedelsbutiker)
10 g vatten
Rosta hasselnötterna i torr panna tillsammans med saltet. Slå på vattnet och låt det koka bort medan du skakar pannan. Nötterna ska bli snövita.

Topping
Harsyra

Montering
Rosta brödet.
Lägg på en bit omelett.
Spritsa på kantarellmajonnäs.
Lägg på svamp, kål, lök och lingon.
Garnera med nötter och harsyra.

johan_tidningSe så fint, ett helt uppslag i Falkenbergsposten idag. Håll tummarna för att Johan tar hem det!

2 reaktioner på ”Johan Blidberg till final i Mack-SM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s