Fredagsfest och äggets dag på Solhaga

fredagsfest00345Idag var det premiär för vårt nya koncept fredagsfest på Solhaga. Det innebär att en av oss ska göra något speciellt, utmana oss själva, använda någon ny råvara eller ny teknik – helt enkelt trixa fram något som får kollegorna att tappa hakan och bli smått avundsjuka över att de inte själva kom på det först. Vår Mack-SM finalist Johan var först ut, och eftersom det idag råkar vara äggets dag var temat givet.

aggetsdag_johan_00343Det blev en pannacotta med tonkaböna (vitan) och äggligör (gulan), toppad med rostad sockerkaka, hösthallon och citrontimjan från vår egen odling. Allt serverat i ett äggskal.

Tonkaböna är en råvara som vi aldrig använt tidigare på Solhaga. Den finns att få tag på i gourmetbutiker, och ger smaktoner av lakrits, vanilj, kaffe och björnklister – en referens som alla vi födda före 1990 väl känner till. Med blandning av fasa och förtjusning.

Pannacotta med tonkaböna
2 gelatinblad (vi har rätt stora sådana i bageriet, så jag tror att 4 stycken av konsumentstorlek blir lagom). Lägg dem i blöt i kallt vatten.

1 dl grädde
1 dl socker
2 tonkabönor
1/2 vaniljstång
4 dl grädde
Låt allt utom 4 dl grädde stå och dra en stund, koka sedan upp till krämig konsistens. Krama ur gelatinbladen och rör i. Späd med 4 dl kall grädde. Häll upp i väl ursköljda äggskal och ställ i kylen att stelna.

Ägglikör
Mixa ekologisk äggula, russin blötlagda i rom och socker.

Lägg en klick ägglikör i varje ägg och toppa med rostad sockerkaka (eller ta en gammal muffin, bulle eller vad du råkar ha hemma och lägg i ugnen en stund så att det går att göra krispiga smulor).

fredagsfest_00352En ovanligt otippad samling människor runt bakbordet. Tilda, Alaa från Syrien som var här för att provjobba, Ante, Robin från Halmstad Kylteknik som var här för att sätta in ett nytt batteri i kylrummet, Johan, Elin och Marcus. På bilden saknas Karin som hade fullt upp i kassan.

palestinakaka00353Extra festligt blev det eftersom Alaa hade med sig palestinakakor. En deg på mjöl, mjölk, socker, olja, sesam, svartkummin, muskot och anis – fylld med dadlar. Mina fördomar om bakverk från denna del av världen kom helt på skam, jag förväntade mig en mycket sötare kaka. Men den här var behagligt matig på något sätt och det är alltid kul med smaker vi inte är så vana vid.

agg_00355En prinsessbakelse blev det också som en hyllning till ägget. Här gick åsikterna lite isär om huruvida den här skapelsen verkligen håller Solhagastilen eller om den kanske egentligen är lite för vulgär. I vilket fall som helst är den god.

kyljasning_0454Och så det här med kylrummet alltså. Igår gick den tillfälliga lagningen sönder igen. Men eftersom jag nu har blivit immun mot katastrofala händelser så tog det mig inte så hårt den här gången. Det fick helt enkelt bli utomhusjäsning under förmiddagen i perfekt lagom kallt väder, medan det nya batteriet monterades. Så nu behöver vi inte oroa oss på ett tag. Nästan mer värt att fira än ägget, tycker jag.

2 reaktioner på ”Fredagsfest och äggets dag på Solhaga

  1. Flott! Tonkaböna har jag inte testat, men namnet får mig att tänka på Willy Wonka. Som i sin tur får mig att tänka på choklad, som är gott, så tonkaböna måste också vara gott!

    Trevlig helg sköna böna!

    Kram kram

    1. Kram till dig med Malin! Vissa av oss hade stora problem i kassan idag att memorera ordet tonkaböna, så vi körde diverse minnestrick ungefär som ditt. Honky tonk woman, bland annat. Det var verkligen jättegott, så tonkabönan kommer definitivt tillbaka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s