Sotad lax med friterad svartkål

matresan00361Idag börjar min semester! Det sista jag gjorde på jobbet var att ta emot ett gäng på matresa med Falkenberg Strandbad, hotellet dit Solhaga levererar frukostbröd varje morgon. I deras koncept Matresan ingår nämligen att gästerna åker runt till oss gårdsbutiker och hämtar upp råvaror till kvällens middag, som lagas under ledning av kocken David Rehn (längst till vänster i bild). Jag visar runt i butik, bageri och trädgård, berättar om Solhagas historia och om hur vi jobbar. Det är alltid lika roligt att få besök av sådana matentusiaster, och som ni ser visade sig Solhaga från sin allra mest strålande sida.

Mat_00210För ett par veckor sedan fick vi som jobbar på Solhaga själva chansen att komma dit och laga en trerätters middag. Ante, Johan, Tilda, Mathilda lyssnar på när David fördelar uppgifterna. Några fick koka palsternackor, andra skala potatis, rensa morötter, baka mandelflarn…

hummer …och jag fick koka hummer. En vit fläck på min kulinariska karta, eftersom jag alltid har varit rädd för att äta fula djur om jag får uttrycka det så. Räkor och kräftstjärtar kan gå bra, men krabbor och humrar… obehagligt. Levande var den också.

Mat_00222 Tilda, Johan och Ante. sotadlax_00241Förrätten tyckte jag var allra godast – Sotad lax med palsternackspuré och friterad svartkål.

Sotad lax
Börja med att snabbgrava en fin bit laxfilé. Detta gör du genom att gnida in den med en lag bestående av 1 dl vatten, 2 msk salt och 2 msk socker. Täck med plastfolie och ställ i kylen i 2–4 timmar.
Rosta (lika delar eller efter tycke och smak) dillfrön, hel kummin, hel spiskummin och hela fänkålsfrön i en het och torr stekpanna. Mixa sedan till ett pulver.

Vänd laxfilén i kryddmixen så att den är helt täckt med krydda. Hetta upp stekpannan och stek laxen (i torr panna) så att den blir hårt stekt på ytan, men fortfarande rå i mitten. Hur länge beror alltså på filéns tjocklek. Man kan ge den någon minut på varje sida, och sedan sätta in den i ugnen på 100°C i ca 10 minuter eller till en innertemperatur på 35°C.

Vi lät laxen svalna till rumstemperatur innan vi skar upp den. Det går också bra att frysa den, då går det att göra ännu snyggare skivor. Servera med palsternackspuré och friterad svartkål.

Detta var alltså så gott att Ante lagade sotad lax till middag nästa dag hemma, och det som blev över hade vi i kylen kommande vecka som pålägg till danskt rågbröd. En ny favorit!

surfturf00244Till huvudrätt blev det Surf & turf med hummer, ett gott stycke nötkött från Mostorps Gård, pommes Pont Neuf, morötter från Ugglarps Grönt och en helt underbar Foyot (bearnaisesås med sky från köttet).
nyponsoppa00247Efterrätt: Nyponsoppa med hemgjord vaniljglass och mandelbiskvier.

solisar00235
Nästan hela Solhaga till bords med havet precis utanför fönstret. Elin, Mathilda, Tilda, Sandra, Ante, Karin, Linnea, Johan och Anna. Vi saknade nämligen Marcus, som tyvärr inte kunde komma. Vilken trygghet det är för mig att kunna lämna bageriet i händerna på människor som jag vet kommer att ta hand om allt på det finaste sätt medan jag… ja, just det. Jag vet knappt ens vad jag ska göra på min semester. Almanackan är tom och det är precis det som är meningen. Vi får väl se!

En reaktion på ”Sotad lax med friterad svartkål

  1. Ser smarrigt ut Sara!

    Härligt med semester- tycker du ska ta en tur till Gustav på en fika ;) Och se sola i Karlsta :)

    Du får gärna komma förbi Säffle också på en kopp kaffe :D

    Ha det fint! / Gizze

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s