Vi satsar vidare och söker en bagare

Jag tänker på framtiden nästan hela tiden. Det är så mycket som är osäkert just nu i världen, saker hänger i luften på många sätt. Jag skulle kunna vara hur orolig som helst, dra i alla bromsar och sätta mig på åskådarbänken för att se hur det hela utvecklar sig. Men Solhaga är stabilt och jag tycker att det känns bättre att fortsätta samma taktik som de senaste fem åren – att satsa vidare.

En del i satsningen är att bli minst en bagare till inom den närmaste tiden, jobbannonsen ligger ute på Solhagas hemsida just nu. Sök jobbet, eller tipsa någon du tror skulle vilja jobba här! Tjänsten är ledig från och med 1 december, men vi är flexibla med datumet. Jag har jobbat väldigt medvetet för att få ihop det fantastiska lag som jobbar på Solhaga idag, därför är det så otroligt viktigt att det blir rätt person. Dessutom kommer vi att behöva ännu fler till både butik och bageri framåt sommaren, så passa på att ta kontakt redan nu, det går bra att mejla till mig på sara@solhagastenugnsbageri.se.

sara_maria_jenny_00567Idag tog Ante och jag en lång fika med Maria Plass och Jenny Petersson, som båda är riksdagsledamöter för Moderaterna. De ville helt enkelt höra hur vi som företagare på landsbygden ser på läget just nu, och vilka reformer som skulle kunna underlätta för oss. Det är trevligt att någon frågar, tycker jag. Strax före valet förra året skrev jag ett långt inlägg om de höjda arbetsgivaravgifterna för unga, det är mitt mest lästa och delade inlägg på den här bloggen. Fast det inte ens handlar om bakning, visst är det ironiskt?

Med tiden har det blivit så att rollen som arbetsgivare dominerar min vardag. Vem jobbar idag, vem jobbar imorgon och alla andra dagar? Avtal, schema, lön, skatter, semester, sjukfrånvaro, vab, tidrapporter för sammanlagt sju personer hela året och femton på sommaren. Och när som helst på dygnet, året runt, kan telefonen ringa för att någon är sjuk och jag måste rycka in eller lösa situationen på annat sätt. Det låter kanske lite jobbigt, men jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt. Att kunna sysselsätta andra människor, bidra till försörjning och skatter är en väldigt fin och meningsfull sak.

Fyra av fem jobb i Sverige finns i företag som mitt, alltså de mindre företagen. Om vi ska våga fortsätta med full fart framåt och bära upp välfärden behöver vi ha lite mer svängrum. Jag pratar inte om att bunkra vinstpengar för egen del, utan om en att ha rimliga förutsättningar så att både jag och företagets anställda kan vara trygga. Här är min topp tre önskelista till Maria och Jenny idag:

  1. Bibehållen låg arbetsgivaravgift för unga. Visst får staten in lite skattepengar på att höja avgiften, men jag tror inte att det på långa vägar täcker förlusten av alla förlorade jobb.
  2. Slopat sjuklöneansvar för småföretag. Om någon av mina anställda blir sjuka står jag för 80% av lönen under de två första veckorna. Om en anställd har 22 000 i månadslön innebär en lönekostnad på närmare 11 000 kr för dessa två veckor. Plus att man måste ta in någon annan att göra jobbet för ytterligare 11 000 kr, om man inte själv vill rycka in och jobba gratis alltså.
  3. Ja, fast inget av det ovan nämnda spelar väl egentligen någon större roll när man tittar på den stora bilden. Allra mest önskar jag mig politisk stabilitet. Klara besked om vad som gäller och fred på jorden. Men i väntan på detta är det väl bara att köra på helt enkelt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s