Dagens höstlovsprojekt har varit att ta hand om fallfrukt. Det sägs ju att det här året inte har varit något vidare ur ett äppelperspektiv.
Men ett av våra fem äppelträd har gett massor av fin frukt. Det här är mitt favoritträd, det ger stora fasta äppen som är gröna, ibland med skiftning åt rött och gult.
12,8 kilo fallfrukt låg utspridd i gräset.
Eftersom jag även ville få tid till att lata mig idag valde jag det snabbaste och enklaste sättet att ta tillvara frukten. Sex kilo äpplen blev nästan sex kilo puré som vi kan frysa in och använda till julens bakverk på Solhaga. Ett par av burkarna ska bli moussetårta redan imorgon.
Äppelpuré och äppelmust med citron
3000 g vatten
3000 g äpplen
2 citroner
250 g socker
Koka upp vattnet i en stor kastrull. Dela äpplena i fyra bitar, jag lät både skal och kärnhus vara kvar. Pressa saften från citronerna ner i grytan.
Koka tills äpplena är mjuka. Sila bort och spara kokvattnet.
Mixa frukt och socker med en mixerstav. Pressa massan genom en sil. Mixa igen så att purén blir riktigt slät och häll upp på rena burkar.
Saften från äpplena blir en lätt sötad äppelmust. Den ska stå och dra till imorgon med några kvistar citronverbena. Väldigt god både varm och kall.