En julstjärna på wienerbrödets dag

I fredags var det min tur att bjuda på fredagsfest på Solhaga – det vill säga hitta på något nytt. Och eftersom det denna söndag är wienerbrödets dag och inte långt till jul ville jag slå samman alla dessa festliga händelser genom att göra ett wienerbröd som passar årstiden. Jag kallar dem julstjärnor, fast jag vet att det redan finns ett bakverk som heter så, med smördeg och katrinplommon. I min tolkning är grunden en wienerdeg, smaksatt med pepparkakskryddor, fylld med en remonce på egen mandelmassa, smör och äppelpuré på äpplen från Solhagas trädgård.

julstjarna00672

Julstjärnor
500 g vetemjöl special
200 g vatten
80 g ägg
8 g salt
5 g kanel
5 g ingefära
5 g kardemumma
5 g kryddnejlika
40 g socker
2o g smör
40 g jäst

500 g smör till kavling, osaltat är lättast att jobba med

Väg upp och blanda mjöl, socker, kryddor och salt och lägg i frysen i minst en timme. Vatten, jäst och ägg ska vara kylskåpskalla men 20 g smör rumsvarmt.

Lös upp jästen i vätskan, kör degen i 2-3 minuter, till allt har blandats bra. Ta upp degen och tryck ut den rektangulärt ca 1 cm tjock. Slå in degen i plastfolie och frys den i cirka 15 minuter.

Under tiden tar du det kylskåpskalla osaltade smöret och bankar ut det till en rektangel, smöret ska fortfarande vara kallt, men böjbart. Cirka 1 cm tjockt eller mindre.

Ta ut degen ur frysen se till så att den är dubbelt så stor som smöret. Slå in smöret i degen och kavla ut, ca 3 gånger så stort på längden som den var från början. Lägg skarven emot dig och slå ett treslag, lägg i plastfilm och frys i cirka 30 minuter.

Upprepa denna procedur två gånger till, så du har slagit tre stycken treslag allt som allt. Obs! tänk på att alltid ha skarven mot dig när du slår slaget. Ju snabbare du jobbar, desto bättre, eftersom degen inte hinner bli för varm. Var dock noga med att degen inte är det minsta fryst när du kavlar den, för då kan den lätt spricka i kanterna.

Efter sista treslaget bör degen vila i cirka 1 timme, först 30 minuter i frys sedan 30 i kyl. Under tiden kan du göra remoncen.

mandelmassa_0807Remonce med äpple och mandel
100 g mandel med skal
75 g strösocker
25 g råsocker
130 g smör, rumsvarmt
70 g äppelpuré (recept finns i det här inlägget)

Mixa mandel och socker i en matberedare till en fin massa. Tillsätt smör lite i taget, därefter äppelpuré. Häll upp i en spritspåse. Det räcker gott och väl till wienerbröden, resten kan du använda som fyllning i bullar eller något annat gott.

julstjarna_0808Kavla ut degen till 3 mm tjocklek och skär i fyrkanter på 10 x 10 cm. Snitta från mitten ut mot fyrkantens hörn och spritsa en klick äppelremonce i mitten. Vik kanterna in mot mitten så att det bildas en stjärna. Jag viker mina stjärnor så att de snurrar motsols, annars tycker jag att de börjar likna hakkors och det känns lite obehagligt. (Nu kan du välja att frysa in stjärnorna, jäskraften håller i ungefär en vecka.)

Lägg stjärnorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa upp. Om du bakar direkt utan att frysa in kan du räkna med att det tar cirka 1–2 timmar. Från frys tar det längre tid.

Tryck lätt i mitten på varje stjärna och spritsa dit en klick remonce. Tryck dit en tunn äppelskiva, strö över mandel och pärlsocker och baka i 200°C i 15-20 minuter, till fin färg och frasighet.

julstjarna00734När stjärnorna svalnat kan du pudra över lite florsocker.

julstjarnor_fredagsfest_00701Måste säga att jag hade lite prestationsångest efter alla andra fina fredagsfester som vi har varit med om den här hösten, men julstjärnorna gick hem hos Elin, Marcus och Tilda, som enhälligt röstade för att de ska ingå i sortimentet nu till jul. Jag provade även att baka den som en längd som ni ser på bilden och det funkade fint.

Det är faktiskt så att vi redan har varit tvungna att smyga igång julen på Solhaga. November bara sprang iväg och nu frågar många efter pepparkaksdeg och lussebullar. Här kommer lite bilder från vardag och fest de senaste veckorna:

ante49_0650Ante fyllde 49 och vi stack iväg på en dagsutflykt till Köpenhamn. Men först ett stopp hos vår bagarvän PetterBrödkultur i Helsingborg. Galet goda grillmackor och finfina fikabröd!

ante_designmuseum_0661Det är så skönt att det finns en riktigt storstad på så kort avstånd. Där man kan gå på Dansk Designmuseum och titta på det senaste från unga danska formgivare. Att få kliva in i världar som är så olika Solhaga som det bara går.

mollerkaffe_0698Och hämta inspiration. På Møller Kaffe og Køkken kan man äta frukost ända fram till klockan 15 på eftermiddagen.

mollerkaffe_0745Vi hann precis i tid innan köket stängde, och fick oss en mycket sen frukost med allt möjligt gott.

davendelavid00628Väl hemma från Köpenhamn packade vi väskorna igen och begav oss till Hällsnäs Gård utanför Landvetter, där våra vänner Vendela och David gifte sig. Båda två (samt många av bröllopsgästerna) dansar lindy hop och det var helt fantastiskt blicka ut över dansgolvet. Som godis för både öga och öra.

bjorkhaga_0802Förra fredagen var jag inbjuden till Träffpunkt Slöinge på Björkhaga äldreboende här i byn, för att berätta om mig själv och bageriet. Efteråt blev det fika, och jag fick höra en riktigt rövarhistoria från Egon, 101 år, som sitter bredvid mig. Han är från Småland och berättade om en bagare han kände. En dag fick bagaren besök av en vän som ville skoja, genom att lägga en massa lakrits i degen. Men bagaren fick sin hämnd genom att ge vännen en riktigt mjölig kram. Han lämnade bageriet, ovetandes om de stora vita handavtrycken på finkostymen. Så kan det gå! Jag tyckte i och för sig att det lät ganska intressant med lakrits i degen, men historien förtäljer tyvärr inte hur brödet blev i slutändan.

bratt_0767Om ni undrar någon gång vart man kan gå ut och äta en god middag i Falkenberg, så kan jag rekommendera Gustaf Bratt. Hit gick jag, Lisa och Elenor en helt vanlig onsdagkväll och fick oss en trerätters brakmiddag. Huvudrätten var pocherade och friterade ägg, vansinnigt gott.

FBG_0156Och i torsdags kväll var det vår tur att servera. Falkenbergs nya platsvarumärke presenterades för 300 personer i Falkhallen, och vi från Solhaga var där för att bjuda på Johans SM-vinnarmacka Susedalen.

leverans_0827Brödleverans, varje dag, året runt. I fredags var Marcus som bakade av och jag som körde vår vanliga runda till Strandbaden, ICA Kvantum, Korshags, ICA Skrea Strand och Laxbutiken. Det är många lådor nu när Strandbadens julbord har dragit igång.

skreamotell_0825Mörkret och kylan sänker sig över oss på många sätt just nu, och jag gör mitt bästa för att inte påverkas för mycket av tevenyheterna och facebookflödet. Jag tänker att jag har ett ansvar att göra livet så bra som möjligt på just den plats där jag befinner mig, för om alla gjorde så fanns det inga krig. Jag bakar på och är tacksam för varje dag som livet får flyta på något så när oberoende av vad som händer i världen. Det är inte längre någon självklarhet. Och brödet som blir över går till flyktingboendet på Skrea Motell.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s