Ostkaka med äpple och kavring

Igår var det dags för årets sista fredagsfest på Solhaga – sist ut var Tilda som dessutom fyllde år. Vi som jobbar på Solhaga har alltså under några fredagar den här hösten turats om att presentera något nytt och överraskande, och resultatet har varit över förväntan. Vi har alla tvingas tänka till och röra oss utanför de vanliga hjulspåren. Det blir så mycket roligare då.

fredagsfest00764Tilda var särskilt nervös, eftersom hon är den enda av oss som faktiskt inte bakar till vardags. Inspiration till grunden i denna kaka har hon fått av kocken Stefan Holmström, nu senast känd från Kockarnas kamp i TV4. Häromdagen när han var här och handlade hade han berättat om sin skånska äppelkaka, och detta tog skruv. Sedan ville hon skapa något helt nytt genom att kombinera denna med en klassisk ostkaka.

ostkaka00760

Och inte behövde hon vara nervös, alla var överens om att det var en ljuvlig kreation, med seghet och sälta i botten, kombinerat med det krämiga från ostkakan. Till detta recept justerade vi dock balansen mellan botten och ostkaka, genom att minska på botten och öka på ostkakan.

Kavringsbotten
150 g kavring, gärna lite torr och smulig
2 msk farinsocker
1 krm kanel
lite flingsalt
30 g smör
Stek kavringen med farinsocker i smöret. Tillsätt kanel och flingsalt sist.

Karamelliserad äppelsylt med vanilj
400 g socker
150 g vatten

1/4 vaniljstång av bra kvalitet, gärna Tahitivanilj
750 g äpplen i tärningar
1/2 citron
25 g smör

Lös upp sockret i vattnet, skrapa ur vaniljstången och lägg i. Koka till gyllenbrun färg.
Lägg i äpplen och citronsaft och koka till syltprov (låt lite sylt svalna på en tallrik, och dra med en sked i mitten av klicken. Färdigkokt sylt ska inte flyta ihop). Rör ner det mjuka smöret.

Bakning av botten
Tryck ner hälften av kavringssmulet i en springform. Lägg på ett lager karamelliserad äppelsylt, och därefter resten av kavringssmulet. Baka i 175°C i 30 minuter.

Ostkaka
600 g färskost
100 g strösocker
1 vaniljstång
4 ägg
1 dl grädde

Skrapa ur fröna ur vaniljstången och vispa ihop med färskost och socker. Tillsätt äggen. Sist rör du ner grädden.

Häll smeten ovanpå den bakade botten, och baka i 175°C i ytterligare 30-40 minuter. Öppna sedan luckan och låt kakan stå kvar på eftervärme tills den stelnat helt.

astad00788Festligheterna fortsatte på kvällen då vi åkte hela Solhagagänget till Ästad Vingård för att äta julbord. Det hela var fantastiskt gott och trevligt, med undantag av ett fylleslagsmål två bord bort. Högljutt brötande förbyttes i vrål och knytnävar, och detta var människor som såg helt normala ut. Jag var helt fascinerad! Vuxna människor alltså, och hur kommer snacket att gå på deras måndagsmöte? Nej tacka vet jag det här gänget som använder nävarna till bättre saker än att slåss: Mathilda, Tilda, Johan, Elin, Karin, Sandra, Marcus, Hanna (ny bagare!) och Ante.

baren00793Efter maten gick vi fackeltåg ner till vinbaren, där det blev dans, bubbel och drinkar till alla utom Marcus som måste vara redo att åka till BB med sin Lisa när som helst, och mig som skulle köra hem. Det blev en mycket trevlig och sen kväll, så när vi väl var hemma på Solhaga igen var det dags för mig att gå direkt på lördagsavbaket. Jag får erkänna att jag känner mig lite dimmig… Imorgon ska jag upp tidigt och baka igen, så nu säger jag godnatt!

2 reaktioner på ”Ostkaka med äpple och kavring

  1. Alltså, NU har en tung, trygg värme landat i mig. Ostkaka. Kavring. Äpple. C’est la vie i ett litet gyllenkrus!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s