Mjuk pepparkaka med lingon

Så här på första advent vill jag bjuda er på en mjuk kaka bakad på mandelmjöl och vispad äggvita, vilket ger ett luftigt men ändå saftigt inkråm om man jämför med många sockerkaksrecept. På Solhaga brukar vi variera den efter säsong, just nu är det pepparkakskryddor och lingon.

Mjuk pepparkaka
4 äggvitor
115 g smält smör
135 g florsocker
50 g vetemjöl eller något glutenfritt mjöl (t ex rismjöl eller bovete) om du hellre vill göra den glutenfri
80 g mandelmjöl
3 g kanel
3 g ingefära
2 g nejlika
2 g kardemumma
2 g pomerans

Smält smöret och låt det svalna något.
Blanda florsocker, mjöl, kryddor och mandelmjöl i en skål.
Vispa äggvitorna tills det blir en fast smet, men inte så hårt som till maräng. Tillsätt smör och torra ingredienser i omgångar, och rör försiktigt med en slev precis så att det blandar sig men så att smeten ändå behåller luften.

Spritsa ut smeten i muffinsformar eller liknande. Fyll först botten av formen, lägg dit några lingon, och sedan smet tills det fyller 3/4 av formen. Strö över lingon som dekoration och toppa med flagad mandel. Baka i 225°C i 13-16 minuter, tills det är fin färg på ytan.

mjukpepparkaka00766

stugan00804Det har varit en väldigt bra första advent. Jag bakade av, fick besök av Sèbastien Boudet och hans fru Malin, och efter jobbet åkte Ante och jag en tur till Annies Stuga för att köpa årets första julklappar. Det är nämligen inte bara jag som förverkligar drömmar i röda uthus, det finns fler! En av dem är Malin Kårdahl, som driver denna lilla butik med inredning och presenter strax intill villan i Glommen där hon bor. Av sekretesskäl kan jag inte avslöja vilka fynd som gjordes här inne, men det var riktigt fina grejer!

 

En reaktion på ”Mjuk pepparkaka med lingon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s