Brioche de noël

Det är verkligen fullt upp just nu. Lisa och Marcus blev föräldrar förra veckan, så nu fyller jag hans plats i bageriet. Det var väldigt länge sedan jag bakade så mycket. I takt med att Solhaga har växt har jag fått lägga större delen av min tid på kontoret och det är väl roligt det också. Men att få jobba framför ugnarna med nattradion på hög volym och sedan vara med de andra runt bakbordet hela dagarna är ännu bättre.

Så här lagom till lucia tänkte jag bjuda er på Solhagas julbrioche – med saffran i degen, fylld med mandel, apelsinskal och pistagenöt.

Dag 1
600 g vetemjöl special
70 g strösocker
15 g salt
360 g ägg
30 g mjölk
1/2 g saffran
20 g jäst
360 g osaltat smör

Frys in mjöl, socker och salt i minst en timme innan du ska göra degen. Samtidigt kan du knäcka äggen, blanda med mjölk och saffran och ställa i kylen. Det är viktigt att hålla degen riktigt kall för att det ska lyckas.

Blanda ägg, jäst och de frysta torrvarorna på låg hastighet i 5 minuter. Öka hastigheten och kör ytterligare 15 minuter. Under tiden kan du ta fram smöret ur kylen och banka det mjukt med en kavel. Vik det ett par gånger så att det blir smidigt, men jobba snabbt så att det inte smälter för mycket.

Tillsätt smöret i tre omgångar, kör på snabb hastighet tills du har en blank och smidig deg. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda och sätt den i kylen över natten.

Fyllning
250 g smör
250 g mandelmassa
50 g syltade apelsinskal
50 g grovt hackade pistagenötter + lite till topping
Kör mandelmassan mjuk i en hushållsassistent. Tillsätt smöret lite i taget till en slät massa.

Dag 2
Dags att baka ut. Kavla ut till en rektangel. Bred på fyllningen och strö över syltade apelsinskal och pistagenötter. Rulla ihop och skär snäckor på cirka 70 g och lägg i stora bullformar. Tänk på att de växer mycket i ugnen så anpassa vikten så att bullen fyller formen till 3/4.

Låt bullarna jäsa i 30-60 minuter. Pensla med ägg och strö över pistagenötter.

Baka i 200°C i cirka 15 minuter till fin färg.

briochedenoel00716

2 reaktioner på ”Brioche de noël

  1. Superbra recept på morotskaka och jättegod. Jag ska ta del av flera av dina recept. Du är mycket duktig ! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s