Julsemlan

 

Jag kunde bara inte låta bli att prova det här senaste påhittet från Möllans Café i Sjöbo. Så i morse smög jag ut i bageriet och satte ihop en julsemla till frukost. Det var riktigt gott. Men den är otroligt mäktig, så det räckte faktiskt med en halv. Fyllningen gör vi från grunden på Solhaga, det är en otrolig skillnad i smak.

julsemlan_6553

Semlefyllning
500 g blötlagd mandel
400 g strösocker
100 g råsocker
100 g grovhackad mandel
4–5 dl mjölk
Mixa mandel och socker i matberedare med kniv. Lägg massan i en skål, rör ner grovhackad mandel och mjölk till lagom konsistens.

Saffransdeg
ca 30 lussebullar

500 g kall standardmjölk
1 tsk saffranspasta (recept här) eller 1 g saffran i påse.
200 g socker
50 g jäst
8 g salt
200 g mjukt smör (inte smält smör)
1100 g vetemjöl med hög proteinhalt

Det går bra att utesluta saffran om du inte gillar det, ta i så fall 15 g grovmalen kardemumma i stället.

Lös jästen och saffran i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna (mjölet sist) och knåda i maskin i 20–25 minuter. Det är viktigt att degen är smidig och elastisk om du vill ha riktigt släta och fina bullar.

På Solhaga väger vi varje lussebulle 80 g, men om du vill ha dem lite mer i hemmaformat räcker det med 50–60. Rulla till runda bullar först och forma sedan till små korvar, som får ligga och slappna av på bakbordet under en duk. När de har vilat ca 15 minuter blir det mycket lättare att rulla ut dem till långa strängar som du sedan formar till ett S.Strängarna ska vara riktigt långa för att formerna verkligen ska synas. Tryck ner russin i mitten på snirklarna. För att russinen inte ska bli för torra brukar vi marinera dem i glögg. Lägg dem inte för tätt på plåten. De ska jäsa till dubbel storlek, tar cirka en timme beroende på hur varmt det är i rummet. Allra bäst blir det om du jäser bullarna i ett varmt och slutet rum, typ inne i ett skåp med en skål kokhett vatten så att du även håller en hög luftfuktighet.

Baka av bullarna i 230° varm ugn i 5–8 minuter (beroende på storlek) tills de börjar ta färg, var noga med att inte baka dem för länge. Pensla med uppvispat ägg direkt när de kommer ut.

sockerlusse

Eller låt bli att pensla med ägg, och ta smält smör istället när bullarna har svalnat. Doppa försiktigt i strösocker så har du en fint frostad bulle.

 

2 reaktioner på ”Julsemlan

  1. Jag kan intyga att lussesemlorna är himmelska. Och det från mig som normalt inte gillar varken lussebullar eller semlor. Tack sara <3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s