Saffransmazariner med lingon

Jag önskar att den här tiden inte gick så fort. I dag rörde jag ihop den förmodligen sista satsen av saffransfyllning till mazariner för den här julen. Ackompanjerad av Solhagas jullista (förresten kan ni följa oss på Spotify om ni vill höra den, länk här).

Mördeg
100 g smör
50 g socker
150 g vetemjöl
1/2 ägg
Blanda rumsvarmt smör och socker. Tillsätt vetemjöl och ägg och arbeta så kort tid som möjligt. Plasta in och låt vila i kylen.

Lingonkompott
250 g lingon
40 g strösocker
1/2 citron
Värm alltihop i en kastrull tills sockret smälter. Koka inte sönder lingonen.

Fyllning
450 g mandelmassa
225 g smör
225 g ägg (4 st + det halva ägget från mördegen)
1/2 g saffran

Blanda ner rumsvarmt smör i mandelmassan, lite i taget. Vispa upp saffran och ägg, tillsätt sedan lite i taget, kryddorna och rör om försiktigt till en slät massa. Ställ den i kylen. Om du får massa över går det bra att frysa in den.

Kavla den kalla mördegen och klä mazarinformar. Fyll botten med en klick lingonkompott. Spritsa på fyllning så att den fyller formen 3/4 ungefär.

Baka i 200° i cirka 15-20 minuter tills kanten har gyllene färg. Låt svalna, stjälp upp mazarinerna ur formarna och dekorera med lingon.

saffransmazarin00723

Och inte nog med att det är julmys i bageriet varenda dag, vi passar på att maxa ut även när vi är lediga. I helgen åkte vi till Göteborg och tog in på Hotell Flora, bara ett par hundra meter från Norra Liden där vi bodde. Barnen tyckte det var otroligt festligt att bo i våra gamla kvarter, fast på hotell.

julfest

Vi började med att gå på den årliga julfesten med gamla Mölndals Kammarkör hemma hos dirigent Jan Ivar Blixt. Mycket god mat och sång blev det.

hotellflora_06640

Nattsudd i baren på Hotell Flora.

hotellflora_06657

Nästa dag kom min danske kusin Christian med familj, Marianne, Aksel och Olaf på besök lagom till frukost.

tofta_06670

Vi åkte ut till Tofta Herrgård utanför Kungälv, där min syster Susanna driver Teater Tofta tillsammans med sin sambo Göran. Varje år spelas det sommarteater här, och till jul något för barn. Det här året gjordes en fri tolkning av HC Andersens Snödrottningen. Efteråt blev det fika och julmarknad i magasinet.

gloggfest_06686Tillbaka i Göteborg, och Glögg-Lusse-fest hemma hos familjerna Oest och Renell i Kålltorp.

gloggfest_06680

Svinkallt var det, men väldigt mycket mänsklig värme på ett och samma ställe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s