Vi öppnar nytt i Falkenberg

Ibland får jag frågan om vad mitt nästa projekt är, nu när vi har byggt färdigt på Solhaga, renoverat huset, gjort om hela trädgården och landat i ett något så när normalt liv. För som entreprenör står man väl aldrig still eller? Nej, det gör man inte, för i takt med att olika projekt förverkligas kommer nya drömmar och idéer. De ligger där i bakhuvudet och bidar sin tid. Väntar på att rätt människor och förutsättningar ska dyka upp. Och plötsligt står alla stjärnor i rätt position och saker faller på plats.

kompanjoner_00147

I maj nästa år öppnar Borgmästargården Café & Konditori på Storgatan 31 i Falkenberg, med de här tre personerna som delägare. Mig känner ni igen, och ni som handlat på Solhaga Stenugnsbageri vet säkert också vem Tilda Lundahl är. De senaste fyra åren har hon jobbat extra på Solhaga parallellt med studier och sedan varit fast anställd som butikschef sedan ett par år. Och så har vi Ann-Sofie Lönnberg, eller Annsi som hon kallas. Hon har jobbat som konditor i många år på välkända Stålboms Konditori i Falkenberg, och under tre år jobbade hon deltid här för att lära sig mer om hur vi bakar på Solhaga.

Många samtal om framtidsdrömmar har det blivit över bakbordet, och nu delar vi en gemensam vision om ett ställe i ett av Falkenbergs finaste hus, Borgmästargården. En mötesplats med varm atmosfär i en fantastisk miljö. Där man kan äta frukost, lunch, ta en fika, eller ett smörrebröd med en god öl efter jobbet. Med mackor skapade av vår Mack-SM vinnare Johan Blidberg. Söta bakverk på lokala råvaror. Gott kaffe. Och det viktigaste av allt – genom att göra detta vill vi bidra med något som verkligen behövs i den stadskärna som håller på att förändras.

broavidare

Hos mig föddes tankarna på ett nytt ställe i våras, när jag blev erbjuden att hyra en väldigt fin lokal på Storgatan i Halmstad. Samtidigt var jag med i nätverksprojektet Broa Vidare, där jag under några självutvecklande träffar fick mingla med med många driftiga och trevliga personer i Falkenberg. Bland annat Henrik Olsson, utvecklingsledare för Falkenbergs innerstad och Göran Bengtsson, vd på Falkenbergs Sparbank som äger en del fastigheter i centrum. Över ett glas saft i pausen ställde jag frågan lite halvt på skoj om varför de inte ringde mig när det blev lokaler lediga i Falkenberg, när jag minsann fick erbjudanden från Halmstad. (Kanske överdrev jag min egen attraktionskraft en aning här, men det hör ju till.)

Klart att du ska satsa på Falkenberg, tyckte båda, och sedan var bollen i rullning. Men utan rätt människor i laget blir man ingen vinnare. Eftersom Tilda hade nämnt för mig att hon ville bli egenföretagare så frågade jag henne. Jag visste också att Annsi hade en dröm om att en dag öppna något eget, var det kanske dags nu? Jo, men det var det nog. Henrik bad oss fundera över vilket läge i stan vi ville ha, och svaret var ganska givet. Mitt i smeten nära Rådhustorget, i ett vackert och gediget hus. Någonstans där vi skulle kunna skapa liv och rörelse i staden tillsammans med andra duktiga företagare.

borgmastargarden_dag_6716

Henriks jobb är att utveckla stadskärnor, genom att koppla ihop rätt människor med varandra, och på så sätt få rätt typ av verksamhet att flytta in i rätt fastighet. Det tog inte många dagar förrän han hade fiskat fram det här förslaget.

borgmastargarden_framsida_6729

Huset heter Borgmästargården och är byggt på 1840-talet. Jag vet inte så mycket mer om dess historia annat än att det fått sitt namn efter borgmästare Anders Magnus Lundberg bodde där 1853–1912. Vi fortsätter att forska i det, eftersom det ganska troligt kommer att påverka utformningen av konceptet. Falkenbergs Sparbank äger huset där Fastighetsbyrån idag är hyresgäster, och för att vi skulle kunna få flytta in där har det varit en lång process med olika tillstånd och beslut. Nu är det äntligen klart att Sparbanken (som ligger alldeles bakom det här huset) bygger om, att Fastighetsbyrån flyttar dit och att bottenplan i det här huset blir platsen för vårt nya drömställe. Med uteservering här under trädet…

borgmastargarden_innergard_6760

På baksidan av huset finns en skyddad innergård, en oslipad diamant som idag inte används till så mycket annat än parkering för cyklar och bilar. Men tänk er lite växtlighet här. Och människor som har det gott.

borgmastargarden_kvall_6765

Det finns säkert de som tycker att det är vansinne att satsa så stort i en stadskärna som av många dömts ut som tråkig och allmänt hopplös trots att den egentligen är väldigt fin. För som i så många småstäder har näthandel och shoppingcentra vid rondeller utanför centrum tagit över, och de mindre restaurangerna och butikerna får slita för att överleva.

Å andra sidan lever vi i en tid där många självklarheter inte längre tycks gälla och lagar sätts ur spel. Där storskaligt är inte alltid är det mest lönsamma. Där storstaden inte längre är navet kring vilket allt annat snurrar. Där människorna är det viktiga, de som brinner och gör något fullt ut som de tror på oavsett vad andra tycker. Det finns många goda krafter i den här stan, flera bra satsningar har redan gjorts i stadskärnan och ännu fler är på gång. Jag tror verkligen på det här.

Jag fick ju höra ett antal gånger hur omöjligt det skulle bli för mig att driva ett bageri i Slöinge. Men på de fem år som gått har vi vunnit priser, blivit utnämnda till nionde bästa café i Sverige av White Guide och sysselsätter idag sju personer på heltid under lågsäsong och dubbelt så många på sommaren. Och detta i en by med 1000 invånare.

Om vi kunde bidra till att förändra bilden av Slöinge från död håla till ett mecka för mathantverk så måste det väl gå att göra en liknande resa i Falkenbergs innerstad? Den resan vill vi vara med på, och jag hoppas att ni vill följa den här på bloggen, på vår facebooksida och instagram. Det känns så fantastiskt att äntligen få berätta allt detta för er efter en hel höst av ovisshet och förhoppningar. Äventyret fortsätter!

11 reaktioner på ”Vi öppnar nytt i Falkenberg

 1. VILKEN otroligt härlig nyhet!STORT lycka till med projektet.Berättelsen är så bra,precis som det ska vara,möten prat o prat igen,byta erfarenheter och drömmar,någon har en möjlighet,en annan en möjlighet och så…pang…så blir det RÄTT!!!!
  En sommar dag för några år sedan upplevde vi Falkenberg såå trevligt,men det var SVÅRT att hitta det trevliga i matväg…några år senare ,ett vårligt besök i stan,då hade vi passerat Slöinge o köpt med oss mackor till det B&B vi skulle bo på.GPSen var inställd på Slöinge från Skara!!!Falkenberg city levererade inte heller då något i matväg att hurra för!!!Så ÄNTLIGEN,händer det här och precis som Du skriver,så tror också jag,att Ert ställe kan vara början på något nytt!!Jämför som sagt det som hände i Slöinge!!Full av beundran över det Du o teamet runt Dig har åstadkommit!!Vi har återkommit flera gånger till Slöinge,senast en mysig trädgårdsfika i September,på väg till Malmö!!Alltså,det här ska vi följa!!!Kram Birgit o Anders Jonsson,m.fl.!!!

  1. Birgit, jag blir så glad för att du tror på oss och det vi gör! Det betyder väldigt mycket. Jag tror att Falkenberg verkligen är på väg att förändras, och förhoppningsvis ska ingen mer behöva uppleva det du beskriver. Vi ses. God jul så länge!

 2. Mycket bra initiativ som piggar upp stadskärnan. Jag hoppas och tror på ett levande centrum.
  Lycka till!
  Per Sjövall

  1. Tack Per! Jag tror att vi är på väg mot något nytt. VI är många som vill mycket, och om vi slår våra kloka huvuden ihop är jag säker på att vi kan förändra saker till det bättre. Vi ses!

 3. Riktigt roligt, grattis till er alla tre och grattis till alla som slipper åka till Slöinge för att köpa vettigt bröd och världens godaste bullar! Tack för att ni tror På Falkenberg :-)

 4. Falkenberg… okey… lova att ni öppnar i Halmstad också. Det är så långt till Falkenberg :-)
  Lycka till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s