Västsveriges bästa semla

expressen_2237

Förra året bloggade jag lite halvbittert om att vi på Solhaga aldrig fick vara med i något semmeltest för att vi ligger lite för långt bort från städernas tidningsredaktioner. Men i år blev det andra bullar. Vi anmälde oss till Västsveriges Bagare och Konditorers jättestora test där semlor från hela Västsverige bedömdes av en jury med välrenommerade experter. Sent i går kväll blev det offentligt att vi tog hem första pris, och jag är den gladaste i världen tror jag. Och den tröttaste kanske, för denna dag gick till historien som en av de mest kaotiska i mitt lilla bageri, med semmelsugna människor från alla håll som bara vällde in.

Sedan ett par veckor tillbaka har vi slipat och gnetat, engagemanget från alla i bageriet har varit på gränsen till ohälsosamt. Vi har diskuterat exakt till vilken färg bullen ska bakas och nästan blivit ovänner över prover på olika fyllningar och kapselplåt med rostade mandlar. Och när Marcus köpte en flaska Amaretto som Johan ratade var vi farligt nära ett tredje världskrig. (Amaretton var tänkt att ersätta bittermandeloljan i fyllningen.) Själva testet ägde rum igår, vi fattade vissa misstankar när en känd konditor från Göteborg vid lunchtid stod på andra sidan disken och ställde frågor om innehållet.

Vilken tur att jag just vispade kanske den mest perfekta grädden i hela mitt liv, väste Elin lyckligt när han lämnade bageriet med fyllda kartonger.

Men jag skulle nog inte säga att det var tur, för vi har alla verkligen ansträngt oss den här gången. Det har varit ett lagarbete och ett nörderi som har varit väldigt givande för oss allihop. Till dagens vinnarsemla var det jag själv som trågade vetedegen och rullade bullarna, Hanna Myrén som bakade av, Marcus Nordgren och Johan Blidberg som rostade mandlarna och blandade fyllningen, Tilda Lundahl som klippte locket och Elin Johansson som vispade grädden. I eftertexterna rullar även Karin Ring, Anna Ivarsson, Linnea Pending, Sandra Hallner, Ante Wennerström och Mathilda Sebelius vars skarpa tungor har både provsmakat och framfört värdefulla åsikter.

Juryns motivering: ”En semla med höga, rena smaker, bakad med naturliga ingredienser. En semla med identitet!”

semlefyllning_2242

Som vanligt har vi inga som helst hemligheter utan publicerar här vårt högst åtråvärda recept till alla er som vill prova att baka som på Solhaga. Och en sak som är viktig – vi gör inga semlor och ställer i kylen, då blir bullen kall och hård. Det tar lite extra tid, men vi gör hellre semlorna färska på beställning från kunderna.

Vetedeg
500 g kall standardmjölk från Wapnö
1100 g ekologiskt vetemjöl från Berte Qvarn
200 g socker
200 g mjukt smör
50 g jäst
8 g salt
15 g grovmalen kardemumma (allra bäst blir det om du stöter hela kardemummakärnor i mortel)

Lös jästen i kall mjölk. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda i maskin 15–20 minuter, eventuellt längre om det behövs. Det är viktigt att degen är elastisk, så tillsätt lite mer mjölk om den känns för hård.

Dela degen i bitar om 50–70 gram. (Vår bulle väger 70 gram, men det kan vara i största laget för hemmaugnen). Rulla varje bit till en slät och spänstig liten kula med skarven neråt. Detta spelar stor roll för bullens form och utseende. Så här brukar jag göra när jag rullar för hand.

Placera bullarna med rejält avstånd från varandra på en plåt med bakplåtspapper. För att bullarna ska jäsa optimalt kan du ställa dem i ett slutet och varmt rum, ett skåp ovanpå kylen eller en ugn som du först satt på och sedan stängt av så att den är ungefär 30°C varm. Sätt en skål kokhett vatten i botten så att luften hålls fuktig. Hur lång tid det tar att jäsa upp beror på omständigheterna, förmodligen 60-90 minuter. De ska kännas lätta när du petar på dem, men inte pösa ihop.

Baka i 225°C i 5–6 minuter eller till lagom gyllene färg. Låt svalna. Om du ska låta dem stå framme en längre stund så plasta in dem direkt efter avsvalning, annars blir de för torra.

Solhagas nya semlefyllning
200 g blötlagd hel mandel med skal, vi köper spansk ekologisk mandel från Valdéngården
200 g socker
200 g mjölk
200 g mandelmassa på mandlar utan skal, vi använder Valdéngårdens ekologiska e-nummerfria
50 g hel mandel med skal, lätt rostad och sedan grovhackad

Blötlägg hel mandel över natten. (Mandeln vi köper innehåller en och annan bittermandel, därför kommer den bittra smaken helt naturligt. När vi bara använde mandelmassa fick vi tillsätta bittermandelolja, men det behövs inte nu.) Mixa med socker i en bra mixer till en slät massa. (Vi har en Hällde mixer som vi är väldigt glada för.)

Tillsätt mjölk och mandelmassa. Vänd ner hackad lättrostad mandel. Häll upp i spritspåse.

Monteringen. Här har jag rotat fram ett gammalt klipp från tiden då Gustav Fagerman jobbade här. (Numera driver han Artisan Bread i Karlstad, där ni för övrigt kan lägga vantarna på Karlstads bästa semla.) Gräddens konsistens är oerhört viktig. Vi vispar först i maskin i 1 minut och 40 sekunder, sedan resten för hand för att få full kontroll. Är den för hård spricker kanterna, är den för lös håller den inte formen.

saratilda_2_2228

Glädjen stod högt i tak igår vid stängningsdags då vi fick telefonsamtal från Västsveriges bagare och konditorer. Jag och Tilda insåg att det nog kommer att bli fullare ös än vanligt under fredagen och fick tömma frysen på semmelbullar. Det är nämligen så vi jobbar för att inte behöva rulla bullar varje dag. Man gör många på en gång och fryser dem ojästa. Det skulle dock visa sig att vi inte ens var i närheten av vad som skulle komma att säljas denna dag.

gradde_2231

Och skulle verkligen grädde och mjölk räcka över helgen? Inte en chans. Vi fick en extra leverans av Wapnö under dagen. Och extra mjöl från Berte Qvarn. Och sedan blev jag intervjuad i radio, ännu mer folk dök upp och det slutade med att vi fick vi be Wapnö komma en gång till. Vilka fantastiska leverantörer vi har som ställer upp!

saramartinsofie_2239

Martin och Sofie från Berte Qvarn kom med blommor också. Och jag fick chansen att återigen uttrycka min stora tacksamhet för att de lånat oss maskinen jag håller i. Det är en rundrivare, man sätter in en platta med deg, drar i lite spakar och ut kommer perfekt rundrivna semlebullar. Ett ovärderligt verktyg när man ska rulla flera hundra åt gången.

semlesmor_2243

Jag hade tänkt att ta en bild på själva semlan någon gång under dagen, men jag hann inte. Karin stod i kassan medan jag vek kartonger, klippte semlor, svarade i telefon och försökte hålla reda på hur många semlor vi kunde sälja innan nya bullar jäst upp, för allt måste ju räcka till alla som ringde in och beställde. Detta är vad som händer när man samtidigt ska hålla koll på en bunke med fem liter vispgrädde – den blev alldeles för hård. Men varför inte kärna smör när man ändå är i gång, tänkte jag. Här har ni mitt ofrivilliga recept:

Smör
5 liter Wapnö grädde
35 g havssalt
Vispa grädden tills den börjar släppa ordentligt med vätska. Lägg i en sil i en timme och låt rinna av. Jag vägde smörmassan, det blev 2,2 kg. Till normalsaltat smör tillsätter man 12 g salt per kilo, men jag gillar lite extra salt smör, så jag tog 16 g per kilo = 35 g. Det blev gott. Riktigt fin konsistens på det smöret!

Nu ska jag koppla av och ta mig en rejäl skiva 72-timmarsjäst Slöingebröd med smör – för jag kan säga att semlor är jag verkligen inte sugen på. Ja, och så har vi ju som sagt en extra flaska Amaretto helt plötsligt, återstår att se hur den ska komma till användning. Tack och godkväll!

14 reaktioner på ”Västsveriges bästa semla

  1. Ja, helt galet! Och idag var det ännu ”värre”! Högsäsong har vi varit med om, men att vinna ett semmeltest går utanpå allt annat vi varit med om.

 1. Hej, och Grattis :),så kul ! Iblant blir jag lite förvirrad när det gäller frysning av bröd (ogräddade), Ibland skal de jäsa till etter 2 gangen, ibland skal de in i frysen innan de jäses. Vad är skilnaden. Skal laga en hel del bullar , semlor och brød framover. Kan inte baka varje dag, så läser och läser. I vilket stadie gräddar ni era semlor, och hur länge skal de jäsa etter de varit i fryser? Massa lycka till, maria

  1. Hej Maria! Vi fryser aldrig surdegsbröd, det är bara söta bröd eller frallor med mycket jäst i som går att frysa, precis när man har format dem färdiga. Sedan tar vi fram dem för jäsning, och då tar det lite längre tid att jäsa upp beroende på hur varmt det är och hur länge de har varit frysta.

 2. Stort grattis till den fina utmärkelsen! Vill tacka för alla detaljer du delar med dig av. Idag ska jag vispa semlegrädden på ert vis! Jag har gjort mandelmassa för första gången själv, tar 50/50 mandel och florsocker. Band ihop med lite äggvita! Väldigt gott faktiskt!

 3. Tack Sara och alla ni andra för den bästa semlan. Min mamma på snart 96 år fick en till kaffet igår och det enda hon sa var, ”men herregud sååå goood och ”nämen var den redan slut”:). Ja, jag får väl köra upp och köpa någon till, till min lilla mamma snart. Den var värd varenda krona.Hälsningar från min lilla mamma Signe och mig.

 4. Kära Sara!
  Jag hoppas du alltid lyckas med allt du vill göra och baka. Ni har jobbat så fint tillsammans och lyckades bra.
  Själv jag har provat och bakat den och lyckads för fösta gången . Tack vare er.
  MVH
  Iman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s