Firat fem

Det har gått 40 dagar sedan mitt förra inlägg här på bloggen. Det kom några saker emellan! Något av det största och roligaste var att mitt bageri fyllde fem år, vilket jag vill fira med att ge er ett par favorit före- och efterfilmer i repris.


I september 2010, precis i början av bygget.

208 dagar senare, i februari 2011.

Och till sist en lite skakig tur från kalas på femårsdagen den 16 februari 2016. James Sherry och Globalize Foodtruck var på plats vid varuintaget med hamburgare och fantastiskt goda smårätter, bageriet fullt av våra närmaste grannar och vänner. Jag tycker än i dag att allt som har hänt oss de senaste åren är overkligt. Som en dröm.

Och här har ni ytterligare 6987 anledningar till bloggfrånvaron under veckorna som gick:

elenor_sara_2515

En möblemässa i Stockholm (med Elenor som hjälper oss att inreda vårt nya projekt Borgmästargården) samt åtskilliga turer till färgaffärer, inredningsbutiker, golv & kakel-butiker, stenbutiker, och så vidare. Allt ska planeras och bestämmas på kort tid om vi ska kunna öppna den 18 maj.

greasyspoon_2613

En inspirationsrunda i Stockholm: Eggs Benedict på Greasy Spoon på Söder…

breadandtable_2636
…och fika på Brunkeberg-Helénes nya ställe Bread & Table på Östermalm, där vi fick komma in bakom kulisserna och hälsa på Sara, Unn och Astrid.

naringslivsdagen_2768

En näringslivsdag i Falkhallen med Alexandra Pascalidou som moderator. Här presenteras nya bloggen falkenbergsskafferi.se – där min fantastiska kollega Johan Blidberg just börjat blogga om sina äventyr som matkreatör i det här området. Läs!

berteqvarn_2736

Ett studiebesök på Berte Qvarn, där försäljningschef Martin visade mig, Isabelle, Rebecka och Marcus den uppdaterade anläggningen. Vilka företag vi har i lilla Slöinge.

fredagsrenovering_2746

Tolv anställningsintervjuer och ett par stökiga fredagskvällar med renovering av bageriet. Just nu pågår planeringen inför sommaren och vi laddar för en anstormning av stora mått. Rätt människor måste vara på plats och lokalen optimeras för att vi ska kunna leverera den perfekta Solhaga-upplevelsen. Men varför renovera en fredagkväll, undrar ni kanske. Jo, för att det är enda gången på veckan det är lite lugnt i lokalen och då gäller det att passa på så att linoljefärgen hinner torka över helgen då det är som minst mjöligt.

pizzakvall_2649

3 stycken pizzakvällar med glada gäster i gårdshuset. Det här har blivit en dundersuccé bara ryktesvägen utan att vi har gjort något större väsen av det. Man kommer en mindre grupp, bakar vrålgoda pizzor och har det trevligt. Här har jag precis serverat en semmelpizza med mandelmassa och grädde.
semla_hetvagg

6964 semlor. Vinsten i Västsveriges bästa semla gjorde att vi dubblade omsättningen i februari, samtidigt som arbetet med vårt nya ställe Borgmästargården gick in i en kritisk fas där allting måste bestämmas beställas. Hade vi inte haft Isabelle och Rebecka som praktikanter under den här tiden tror jag inte att jag hade kunnat stå upprätt idag.

max_07980

Och sist men inte minst – en prao-elev som heter Max Wennerström. Efter mycket noga övervägande bestämde jag mig för att Max skulle få göra sin prao-vecka här, annars är jag ju ganska noga med att hålla familjen borta från bageriet. Men nu är han tretton, och det är dags att ge honom inblick i min verklighet – som ju faktiskt också är hans. Han fick prova allt från leverans till att rulla chokladbollar och tråga alla degar tillsammans med mig. När vi kom till Slöingebrödet (som vi alltid blandar för hand och med olika ingredienser varje dag) fick han givetvis välja vad som skulle vara i degen. Här har ni hans allra första recept.

maxbrod_07993

Svedjeråg & mandel
500 g ljummet vatten
200 g vetesurdeg
23 g oraffinerat havssalt (eller 16 g vanligt salt om du inte har)
650 g ekologiskt vetemjöl från Berte Qvarn
100 g svedjeråg från Limabacka Kvarn
150 g blötlagd ekologisk mandel

Rör ihop allting utom mandeln för hand. Låt ligga på autolys i plastlåda någon timme, under lock. Vik degen några gånger, eller ta upp den på bordet och knåda för hand till bra glutenutveckling. Blanda i mandeln genom att vika in den så att den fördelas jämnt i degen. Sedan får degen vila i lådan tills den är färdigjäst, det kan ta några timmar. Vik den någon extra gång under tiden. Forma till limpor och lägg i korg eller skål med mjölad bakduk. Låt jäsa över natten i kyl. Värm ugnen till 275°C. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta och sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 240°C och baka i cirka 30-50 minuter, brödet ska ha riktigt mörk och hård skorpa.

Och gissad om jag blev glad när en av våra stamkunder tyckte att det var det godaste Slöingebrödet någonsin. Det finns hopp om framtiden helt enkelt. Imorgon börjar rivningen i lokalen på Borgmästargården, då är jag tillbaka med bilder och berättelser från det nya projektet. Vi ses!

7 reaktioner på ”Firat fem

 1. Jag sitter med gråten i halsen när jag läser om din framgångssaga, Sara. Man kan inte annat än att älska dig och Solhaga. Grattis till era fem år, era framgångar och era framtidsprojekt. Hoppas vi får möjlighet att ses snart. Kram!

  1. Det var det finaste! Tack snälla snälla du, jag hoppas också verkligen att vi ses snart. Nästa vecka är jag lite mer ledig och tänkte åka på lite utflykter. Kanske får man komma förbi Fritsla? Kram!

 2. WOW….
  Jo jag har väntat på uppdatering, och självklart förstått att det är mycket på g….

  Kul, längtar till Falkenberg och Skrea, måste få tag på en stuga!

  Oj så Max var likt Ante på fotot :)

  Må så gott! Kram Gizze

  1. Tack Gizze, ska berätta mer om bygget framöver så att ni får följa med på resan, för det är verkligen en stor förvandling vi har framför oss… hoppas du hittar någonstans att bo i sommar!

 3. Hej!

  Undrar om man kan ersätta svedjeråg mjöl med något annat?
  blir det stor skillnad om man använder bertes vanliga mjöl istället för det ekologiska?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s