Havre & emmer

 

Lagom till påsk är det dags för ett nytt bröd på Solhaga. Dinkel har gjort sitt, och nu är det Havre & emmer som kliver in på hyllan istället. Från Limabacka Kvarn hämtar vi ekologiska havregryn, som rostas och blötläggs. Därifrån kommer också hela emmerkorn och fullkornsmjöl på emmer – ett gammalt veteslag som ger fantastisk smak åt brödet. Hoppas att ni gillar det lika mycket som jag gör.

Havre & Emmer

Blötläggning, dag 1
50 g rostade havregryn
50 g vatten

Skållning, dag 1
25 g hel emmer eller något annat helkorn som är lättare att få tag på
kokande vatten så att det täcker kärnorna

Bortgörning, dag 2
500 g vatten
150 g vetesurdeg
10-30 g jäst, kan uteslutas
800 g ekologiskt vetemjöl
175 g fullkornsemmer
25 g honung
30 g salt

Sila bort eventuellt vatten från kärnorna. Blanda allt utom salt och jäst med händerna eller en slev. Eller i degblandaren så att det precis går ihop. Låt ligga på autolys i ungefär en halvtimme. Tillsätt salt och eventuellt lite jäst och knåda kort tills allt är blandat. (Om du vill baka utan jäst kan du ha med saltet från början, och då behöver du inte använda degblandaren alls.)

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2–4 timmar, vik ihop och pressa ur luften en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Forma till limpor och lägg med skarven uppåt på en bricka mjölad med vetemjöl.

Låt jäsa i rumstemperatur tills de är klara, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275°C med plåt eller baksten inne. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Stryk ut vetemjöl jämnt över hela brödet och snitta ett lite djupare vinklat snitt på längden, och lite grundare dekorativa snitt på sidan.

Sätt in bröden på bakstenen eller plåten samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, tills skorpan fått fin färg, troligtvis längre än du tror. Ofta tar man ut brödet för tidigt, då mjuknar skorpan och brödet har svårare att behålla sin saftighet.

Havre_emmer_08028

bygget_2870

Annars är det bra och jag gör mitt bästa för att försöka vara i nuet så ofta det går trots att precis allting handlar om framtiden. På bygget jobbar snickarna mycket med kofot, och vi andra med tumstockar. Allt ska rivas och mätas – och i dag gjorde jag den sista beställningen på inredning till Borgmästargården.

antemalar_2822

Nybygget inspirerar till renovering även på hemmaplan. Trågarhörnet har fått kaklad vägg och Ante har hjälpt mig att fräscha upp lite här och var med vit linoljefärg. Men taket alltså… när ska man orka tvätta det? Finns det takmoppar?

falkenbergsmatdagar
En väldigt rolig sak som kommer att hända i framtiden är Falkenbergs Matdagar den 8-10 september för allmänheten och den 11 september även för matbranschen. Jag är med i projektgruppen, tillsammans med bland andra Ante, Lisa Lemke, Göran Bengtsson på Falkenbergs Sparbank som sponsrar det hela med en halv miljon, Johan Bengtsson på Destination Falkenberg, stjärnkock Stefan Holmström, näringslivschef Jan Melkersson och Mikael Jidenholm på Ugglarps Grönt. Det blir inspirationsprogram ute hos oss matproducenter, matfest på torget och mycket mer. Så nu vet ni vart ni ska den helgen!

semlefyllning08035

Något som jag med varm hand lägger bakom mig är semlorna. Vilken otrolig säsong vi har haft. Men det här är sista lådan fyllning, sedan får det räcka!

antesemla_3024

Ante och jag har bestämt oss för att ta det lite lugnare med Borgmästargården än när vi startade bageriet. Jag tror faktiskt inte att jag tål att gå igenom samma sak en gång till. Vi jobbade så overkligt hårt. Nu tar vi hjälp med trädgården, med husfix och en massa annat, så att även vi kan få sitta ner ibland och fika på det där mysiga stället som alla pratar om. Igår tog vi sista semlan för säsongen. I den varmaste vårsolen.

7 reaktioner på ”Havre & emmer

 1. Så härligt det låter Sara! Så mycket spännande nytt på gång ;) Men, ni gör helt rätt när du säger att ni ska ta det lite lugnare! Viktigt.

  Bara slog mig..kan det inte funka att tvätta taket med en Roller? Lätt fuktad,,,tror baske mig jag ska testa själv, för usch så mina tak ser ut….

  Önskar er en Go Gla Påsk! Kram Gizze

  1. Jag ska testa rollertricket, vilken superbra idé! Kram och glad påsk till dig med!

 2. Hej Sara!
  Brödet blev riktigt gott. Jag använde nakenkorn istället för emmerkorn (fanns hemma).
  Tack för en inspirerande hemsida. Öppnar både stenugnsbageriet och caféet 1 sept?
  /Ingrid

  1. Så roligt att höra att det blev gott Ingrid! Helt rätt att bara byta ut ingredienser, det brukar jag också göra och det funkar för det mesta om man inte har exakt rätt saker i skafferiet. Och blev det fel lär man sig av det också. Ja, det stämmer att både bageri och kafé öppnar 1 september, vi hoppas på att getingarna har flugit sin kos så att det blir lugnt och fint i trädgården!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s