Chokladtarte med kaffecurd

 

Tiden springer iväg och idag är det exakt fyra veckor kvar till inflyttning på Borgmästargården. Just nu är bygget under kontroll och alla stora maskiner och möbler beställda, så idag har Tilda, Annsi och jag ägnat hela dagen åt det roligaste av alltihop – att planera sortimentet. Mycket har handlat om kaffe, vi har varit på koppning hos Daniel EråkerSlöinge Kafferosteri. Förutom att kaffet kommer att serveras både som brygg och i espressomaskin använder vi det också i våra bakverk. Här tänkte jag bjuda er på en av de tarter som Annsi tagit fram.

Chokladmördeg
100 g smör
50 g florsocker
1o g kakao
150 g vetemjöl
1/2 ägg
Blanda rumsvarmt smör och socker. Blanda vetemjöl och kakao, och arbeta sedan in det tillsammans med ägget så kort tid som möjligt. Plasta in och låt vila i kylen.

Mandelchokladfyllning
70 g smör
90 g mandelmjöl
50 g socker
35 g farinsocker
1 ägg
1 äggula
10 g kakao

Blanda rumsvarmt smör, mandelmassa, kakao och socker. Tillsätt ägg och rör om försiktigt till en slät massa. Ställ den i kylen.

Chokladkaffecurd
30 g äggula (1–2 st)
30 g socker
20 g grädde
20 g mörk choklad
35 g ljus choklad
50 g smör
20 g starkt kaffe

Värm äggula, socker, grädde och kaffe till 84 grader under omrörning. Värm upp chokladen lite i mikron, smält den sedan i äggblandningen. Sist tillsätter du rumstempererat smör som får smälta i chokladcurden. Låt stå i några timmar i kyl, eller till nästa dag så att den stelnar.

Montering
Kavla den kalla mördegen och klä en pajform med löstagbar botten (ca 20 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel. Fördela fyllningen jämnt i formen. Massan sväller i ugnen, så det räcker att fylla formen 3/4 ungefär. Baka i 190° i cirka 35 minuter eller tills massan stelnat.
Spritsa eller stryk curden på och dekorera med något trevligt. Servera gärna med lättvispad grädde.

kaffetarte

bygget_3166

På bygget går allt enligt planen, så än så länge är det 18 maj som gäller. Jag och Annsi kikar ut genom fönstret från kondis och in mot själva cafédelen.

koppning_08109

Syftet med dagens koppning var att välja ut vilket bryggkaffe vi ska servera på Borgmästargården. Tio olika kaffen blindprovades. Vi fick alltså inte veta något innan, utan bara lukta och smaka gång på gång, anteckna och fundera utan att prata med varandra om våra intryck. Från vänster: Emma (som kommer att jobba hos oss), Annsi, Tilda, jag och Daniel. Vet ni förresten att det var han och hans fru Anna som en gång inspirerade mig till att ta steget och starta bageriet? När de drog igång Slöinge Pensionat året innan tänkte jag att då kunde väl jag också. Och när det sedan gick bra för mig studsade inspirationen tillbaka åt andra hållet. Daniel sade upp sig från ingenjörsjobbet på Ringhals för att ägna sig åt sin stora passion, och idag rostar han kaffe åt kunder i hela Sverige. Och tog hem brons i Kafferostar-SM tidigare i år. Tänk så bra det kan gå om man bara vågar satsa fullt ut.

flavour_wheel

Flavor Wheel, en liten guide när man har svårt att sätta ord på doft och smak. Det fantastiska med Daniels kaffe är inte bara att det är ekologiskt, handplockat och producerat på ett sätt som är bra för både odlare och konsumenter. Det rostas dessutom väldigt varsamt för att behålla det breda spektrat av smaker, och undvika bittra och brända toner som vi annars är så vana vid i Sverige. Det är precis lika gott att dricka när det har svalnat, då kommer smakerna fram ännu mer. Många av våra kunder på Solhaga reagerar först på den ljusa färgen och tror att kaffet är blaskigt. Det är så roligt att se hur många av dem sedan upptäcker kaffet nästan som en ny dryck. När man väl vänjer sig vid att dricka specialkaffe blir det i princip omöjligt att gå tillbaka till det gamla vanliga. Så känner jag själv i alla fall.

daniel_kaffe_08123

Och vi var helt överens om vilket kaffe vi ville ha till bryggaren på Borgmästargården. Abyssinian Mocca – från Heleanna Georgalis plantage i Etiopien. Abyssinia är det äldre ordet för Etiopien, kaffets ursprungsland där buskarna växer vilt överallt och inte bara på plantager. Heleanna gör en särskild blandning av det vilt växande kaffet, enligt ett mycket hemligt recept som gått i arv från hennes far Yiannis – känd som en av de allra främsta producenterna i landet. Ett otroligt fint kaffe, med väl balanserad syra och sötma, med toner av mörk choklad, citrus och stenfrukt. Hoppas att våra framtida gäster kommer att gilla det lika mycket som vi gör.

3 reaktioner på ”Chokladtarte med kaffecurd

  1. Åh, ser så fram emot att komma till ert café i Falkenberg. Att där få smaka på både kaffet och den smaskiga chokladtarten.

  2. Hej. Läser i ditt recept med Mandelchokladfyllningen. Där står mandelmjöl i receptet men i beskrivningen står det mandelmassa. Vad ska det vara? :) Ser fram emot att testa detta receptet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s