Valborgsbröd med cheddar, öl och rostad svedjeråg

 

Dags att fira Valborg! Vi ska ha hela huset fullt med gäster som älskar bröd, så jag ville ge dem något extra fesligt med mycket smak. Öl och rostad svedjeråg ger en alldeles speciell karaktär åt brödet. Degen är helt fantastisk, doftar nötter och choklad.

Dag 1, poolish
200 g vatten
200 g vetemjöl
2 g jäst
Vispa ihop, täck över med plast och låt stå i rumstemperatur över natten. Om du har bråttom kan du tillsätta mer jäst, då tar det några timmar för poolishen att bli klar. Den ska dubbla sin storlek och precis börja sjunka ihop på mitten, då är den perfekt.

Bortgörning
200 g vatten
200 g öl, gärna mörkt
10 g jäst
560 g vetemjöl
120 g rostad svedjeråg (ta grov råg om du inte har)
24 g salt
160 g cheddar i tärningar

Blanda allt utom salt och cheddar på låg hastighet i cirka 8 minuter. Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter. Allra sist blandar du i osten på låg hastighet i ett par minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i tre bitar. Forma till avlånga limpor och lägg med skarven neråt på en bricka som du mjölar med vetemjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in dem i ugnen på en sten eller varm plåt samtidigt som du sprutar in vatten. Om du bakar på sten – använd bakplåtspapper under bröden så att osten inte kan bränna fast. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

valborgsbrod08204

bygge_antemyra08194

Det blir fint att få några dagars paus från bygget på Borgmästargården, för familjen har inte sett röken av mig det senaste. Här är iallafall Myra och Ante på besök, och visst ser man att det börjar ta form nu! Jag berättar mer snart, önskar er en fin Valborg så länge!

2 reaktioner på ”Valborgsbröd med cheddar, öl och rostad svedjeråg

  1. Hej Sara! Har du nån plan på att baka något bröd enbart på ursprungsvete? Min mage klarar inte vanligt vete och jag är sugen på att försöka med ursprungsvete. /Marina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s