Borgmästarsallad med havtornsvinägrett

sara_tilda_annsi_mayor_lores

Här har ni en ganska sliten men glad trio, sittandes i Arne Jacobsens Mayor Sofa på vårt nyöppnade Borgmästargården Kafé & Konditori. Jag har inga ord för att beskriva den här tiden, och hur fint det är att jobba med det här två, Tilda och Annsi. Inte en enda gång har vi tjurat på varandra under den här processen, alla drar envist sitt strå till stacken. Nästan alla vakna timmar på dygnet ägnas åt vår gemensamma skapelse. 

byggetfore_DSC08263

Så skönt det är att få lägga den här fasen bakom sig. Som på alla byggen har det varit upp och ner. I ena stunden eufori över hur bra något blev, i nästa sekund djupaste förtvivlan över att något gick sönder, blev fel, inte stämde, kom försent… Fredagen före öppning var jag nere på botten och tyckte att allting var fult! Å andra sidan visste jag att den kreativa processen alltid innefattar en fas där man ifrågasätter allt, och kunde på något sätt ändå tänka att det var där jag befann mig. Att det nog skulle gå över. Att allt har ordnat sig förr.

broavidare

Och när man sedan får se bygget förvandlas till en ett fantastiskt trivsamt ställe fullt med glada människor så glömmer man allt som varit. På måndagkvällen den 16 maj kunde vi ta emot ett 40-tal medlemmar från min nätverksgrupp Broa Vidare på smygpremiär. Det var ju i den här gruppen som hela idén till projektet föddes när jag slängde ur mig en fråga om lokal till Göran som är vd på Falkenbergs Sparbank (som äger detta hus) och Henrik som är centrumutvecklare i den här stan.

bmg_inneDSC08683

Halland har ju en gång varit danskt, och det forna arvet går igen i många detaljer. Allt från smörrebröden till Arne Jacobsens Mayor Sofa och sjuan-stolar. Vi saknar en specialbeställt konstverk, men så snart det är på plats ska ni få hela historien om hur vi förvandlat lokalen.

disken_08780

Onsdag den 18 maj öppnade vi på riktigt, och sedan dess har det bara rullat på. Hundratals gäster per dag, oerhörda mängder blommor och gratulationer.

salladDSC08680

Porslinet är en av de saker som vi får mest beröm för. Här ser ni Jens Harald Quistgaards stengodsserie Relief, som jag och Ante köpte på auktion i Köpenhamn i vintras, innan vi ens var säkra på att vi fick ett hyreskontrakt. Den här servisen har fått sätta tonen för hela inredningen och stämningen. Här fylld med den sallad som utan tvekan ligger etta på lunchtoppen just nu. Som grund använder vi alltid något slags helt ekologiskt korn från Limabacka Kvarn eller Berte Qvarn. Råg, vete, emmer, dinkel, nakenkorn eller nakenhavre. Sedan en massa krispiga grönsaker, en god dressing och kyckling eller omelett som tillbehör. Det märks verkligen att folk i den här stan har längtat efter ett lunchalternativ åt det hälsosamma hållet och det kommer vi att fortsätta ge dem.

Borgmästarsallad med havtornsvinägrett
Blandsallad på svartkål, grönkål, ekblads- och rosésallad
Tomater och rädisor, eller vad som finns i säsong

Hela sädeskorn
Koka kornen så länge att de blir mjuka men ändå har tuggmotstånd, det beror lite på vad det är för sort. Låt svalna.

Picklad fänkål
Skiva fänkålen tunt och lägg över natten i 1-2-3-lag (1 del ättiksprit, 2 delar socker, 3 delar vatten). Låt rinna av innan du lägger dem på salladen.

Havtornsvinägrett
25 g honung
50 g havtorn
1 dl olja
mixa och smaka av med salt och peppar

Vi brukar toppa salladen med rökt kyckling från en gård i norra Halmstad, eller bondostomelett (recept finns här). Eller ta något annat gott som du gillar!

damen_3639

Och jag drog den där sucken av lättnad som är så farlig när man har kört för hårt en längre tid. Fruktansvärt frustrerande att bli så dunderförkyld när man egentligen bara vill jobba för att det är så kul! Den här veckan har jag fått nöja mig med den här utsikten, vilket i och för sig var fint och bra på många sätt. Men som tur var fanns det även en del pappersarbete att komma ikapp med, och det går ju även att genomföra i horisontalläge. Inte minst har jag fått anledning att fundera igenom hur mitt drömliv ska se ut framöver. På fem år har jag gått från hemmabagare och anställd på reklambyrå till vd för två bolag som tillsammans har över trettio anställda nu i sommar. Min värld förändras hela tiden, och jag måste hinna rita nya kartor innan jag går vilse.

Nu ska jag vila mig superfrisk ett par dagar till, för på måndag blir det Stockholm och White Guide Café-kalas, där Solhaga Stenugnsbageri för andra året i rad är nominerat till Årets Bageri. Vi hörs igen då!

4 reaktioner på ”Borgmästarsallad med havtornsvinägrett

  1. Fortsätter läsa…och Ler….så härligt!

    Och Drömmer vidare :) Ha det gott i Sthlm- vi ses i sommar! / Gizze

  2. Visste det….att det skule bli succé i Falkenberg. Himla roligt för er och alla falkenbergare. Nu håller jag tummarna att ni vinner årets utmärkelse i White guide.

    1. Tack för att du höll tummarna! Du får komma och hälsa på oss i Falkenberg också i sommar! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s